In Nederland groeit de datacentermarkt in 2016 met zo’n vijftien procent tot 283.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte in multi-tenantdatacenters. De regio Amsterdam groeide deze periode het hardst. Daar nam het datacenteroppervlak met dertig procent toe. In de komende jaren wordt 98 procent van de nieuwe datacenterruimte in die regio gebouwd.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘State of the Dutch Data Centers 2017 – Room for Growth’ van de Dutch Datacenter Association (DDA). In het rapport beschrijft de brancheorganisatie de actuele stand van zaken in de Nederlandse datacentersector en geeft een overzicht van de ontwikkeling van het afgelopen jaar.
De Nederlandse datacentermarkt groeide de afgelopen zes jaar met gemiddeld 17,5 procent. In 2016 kwam dat uit op zo’n vijftien procent. Nederland beschikt nu over 283.000 vierkante meter aan netto vloeroppervlakte in multi-tenantdatacenters.
Europese koploper
De grootste groei vond in 2016 plaats in de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Daar groeide het vloeroppervlakte met dertig procent. Volgens de DDA toont de MRA hiermee de grootste groei in heel Europa en verslaat het voor het eerst andere grote hotspots als Londen, Parijs en Frankfurt.
De branchevereniging meldt dat er de komende jaren nog 180.000 vierkante meter aan vloeroppervlak op de planning staat. 98 procent van deze oppervlakte komt in de MRA.
Buiten de MRA realiseren de regionale datacenters in het algemeen kleinere groeipercentages, maar de branchevereniging verwacht dat ook de regionale vraag naar vloeroppervlak de komende jaren snel zal groeien. Dit komt door de opkomst van het internet of things en het snel stijgende aantal mkb’ers dat zijn it onderbrengt in datacenters.
Uitzonderlijk jaar
‘2016 was een uitzonderlijk jaar. Nog nooit werd er in één jaar zoveel nieuwe capaciteit in datacenters afgenomen als in de MRA in 2016’, vertelt Stijn Grove, directeur van de DDA. ‘Momenteel wordt er sneller ruimte in datacenters afgenomen dan dat er nieuwe capaciteit wordt gerealiseerd, waardoor het nog beschikbare bestaande vloeroppervlak binnen afzienbare tijd vol zal zijn. De geplande vierkante meters gaan broodnodig zijn.’
DDA overhandigde het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport op 15 juni aan Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 met onder meer ict in zijn portefeuille. De publicatie van het rapport valt samen met Nationale Datacenter Dag, waarop twaalf bij de DDA aangesloten datacenters hun deuren openen voor het grote publiek.
Er staan zoals hierboven veel partijen in de rij voor het bouwen van nieuwe datacenters in en rond Amsterdam. Chipshol “https://www.propertynl.com/Nieuws/Chipshol-verkoopt-grond-aan-twee-ontwikkelaars-datacenters/d6f0e698-d3f8-4fbc-893f-8977f17ecc10” heeft recent een perceel van 100.000 M2 nabij Schiphol verkocht aan Dutch Data Center Development en E-Shelter. E-Shelter is een onderdeel van het japanse NTT Communications en bezit b.v het grootste datacenter van Europa in Frankfurt waar ook een deel van de DE-CIX staat. NTT bezit wereldwijd meer dan 140 Datacentra met een totaal bruikbaar vloeroppervlak van meer dan 400.000 M2 en zal ook hier een datacenter gaan bouwen.
Voor dit stuk grond nabij Schiphol is er in het bestemmingsplan ruimte voor 10.000 m2 bebouwing tot een hoogte van 20 meter.
Samen vormen deze twee nieuwe datacenters een toevoeging van rond de 10% op het beschikbare datacenter oppervlak op dit moment rond Amsterdam
Ik blijf het een vreemde KPI vinden: aantal m2 datacenter.
@Leen
Als de hardware regelmatig veranderd is het lastig om die als KPI te gebruiken.
Ik zie ze overigens nog wel in de toekomst een datacenter optuigen dat zo geautomatiseerd is dat de robots de hardware bij gaan houden. En dan kunnen ze ook in de hoogte gaan bouwen want het maakt een robot niet uit of hij 1m of 5m hoog moet werken.