Een paar grote partijen maken de dienst uit in de corporatiesector. Vooral op de markt van enterprise resource planning (erp)- systemen. Zeker nu softwaregroep Total Specific Solutions (TSS) zich heeft gemeld. Die nam vorig jaar in een kort tijdsbestek de corporatieautomatiseerders NCCW en Itris over. Desalniettemin liggen er voor kleinere én nieuwe partijen zeker nog wel mogelijkheden, onder andere op het gebied van de cloud.
Door de overname van NCCW en Itris door TSS heeft elke grote corporatie-automatiseerder inmiddels een grote partij achter zich staan. Aareon is onderdeel van de Duitse vastgoedbank Aareal en Cegeka-DSA maakt deel uit van het Belgische Cegeka. Voor een andere grote speler in deze markt, Centric, is de corporatiesector een van de vele sectoren waar deze grote ict-dienstverlener opereert.
Voor de grote corporatieautomatiseerders bleek 2016 opnieuw een goed jaar te zijn voor Aareon Nederland. Het bedrijf verkleinde zijn achterstand op de markt van erp-systemen op koploper Cegeka-DSA. Dit blijkt uit het marktverdelingsoverzicht van adviesbureau HC&H dat Computable voor de achtste keer publiceert (zie infographic onderaan).
Een paar grote partijen maken de dienst uit in de corporatiesector. Vooral op de markt van enterprise resource planning (erp)-systemen. Zeker nu softwaregroep Total Specific Solutions (TSS) zich heeft gemeld. Die nam vorig jaar in een kort tijdsbestek de corporatieautomatiseerders NCCW en Itris over. Desalniettemin liggen er voor kleinere én nieuwe partijen zeker nog wel mogelijkheden, onder andere op het gebied van de cloud.
Selectietrajecten
Maar, plaatst directeur HC&H Annelies van den Berg als kanttekening, er lopen nog de nodige selectietrajecten die behoorlijk veel invloed zullen hebben op de marktverdeling. Zo heeft Cegeka-DSA inmiddels alweer een aantal nieuwe contracten op zak waarmee het bedrijf aan het eind van dit jaar zijn koppositie waarschijnlijk weer zal verstevigen. Ook wijst Van den Berg op de ontwikkelingen aan de SAP-kant. Daar lopen zeker drie aanbestedingen voor een primair systeem: bij Ymere en Ieder1 (contracteringsfase) en HaagWonen (selectietraject). Het gaat hier om grote corporaties met veel vhe’s (verhuurbare eenheden), dus ‘daar gaat in de loop van 2018 een grote verschuiving in marktaandelen plaatsvinden’, verwacht Van den Berg.
De vraag is namelijk of deze drie (maar uiteindelijk zeven) corporaties hun SAP-systeem zullen aanhouden. Een aantal jaar geleden wist de Duitse enterprise resource planning (erp)-gigant via partners voet aan de grond te krijgen met speciaal op de corporatiesector toegesneden SAP-templates. Maar, omdat het succes niet echt doorzette, heeft SAP-partner Aepex er de brui aangegeven. Een andere partner, Mybrand, zette de activiteiten eerst op een lager pitje, om daarna toch weer door te gaan. Dat wekt weinig vertrouwen bij klanten, zegt Van den Berg: ‘Door dit soort ontwikkelingen maar ook door de beschikbaarheid van goede alternatieven overweegt een aantal SAP-klanten of ze wel moeten doorgaan met dit platform’.
New kid in town
Grote vraag is ook of ‘new kid in town’ TSS via zijn corporatie-onderdelen NCCW en Itris direct kan profiteren van de SAP-leemte die wellicht ontstaat. Onder de vlag van TSS nam NCCW in september 2016 ook nog eens online-dienstverlener ProImpact over, waar het al een belang van 50 procent had. De nieuwe eigenaar TSS is zelf weer onderdeel van het Canadese softwareconglomeraat CSI. Het bekendst is TSS van het onderdeel PinkRoccade dat zowel in de lokale overheid als zorg actief is. De softwaregroep stapt alleen in een nichemarkt als er groeikansen liggen en die zijn er zeker, beaamt Van den Berg. ‘Corporaties hebben behoefte aan ict voor de verdere digitalisering van hun dienstverlening en ketenautomatisering. Ook moeten zij veel meer sturen op maatschappelijke en financiële prestaties en onderling nauwer samenwerken. De vraag naar moderne ict-oplossingen die dit soort zaken adequaat ondersteunen, groeit.’
De HC&H-directeur wijst in dit verband op de herziene Woningwet. Die schrijft voor dat activiteiten, die met en zonder staatssteun worden verricht, van elkaar moeten worden gescheiden. ‘Dit heeft onder andere gevolgen voor de administratieve inrichting, de ondersteunende systemen en rapportages. Corporaties moeten veel meer verantwoording afleggen.’
Met het oog op de entree van TSS is zij dan ook benieuwd wat de strategie van dit softwareconcern wordt en wat de gevolgen zijn voor NCCW en Itris. Voorlopig verandert er niets en blijven beide bedrijven als aparte entiteiten de sector bedienen. Toch vraagt Van den Berg zich af of bijvoorbeeld de samenwerking tussen NCCW en voormalig aandeelhouder Unit4 stand houdt. NCCW biedt het enterprise resource planning (erp)-systeem Property Management dat is gebaseerd op Agresso Real Estate van Unit4. Tot nu toe is er één klant geworven – Kennemer Wonen – en vrijwel alle andere grote corporatieklanten van NCCW hebben inmiddels voor andere erp-oplossingen gekozen. Van den Berg: ‘Unit 4 is een concurrent van TSS. Ik kan me een scenario voorstellen dat NCCW voor de bovenkant van de sector overstapt op het erp-systeem Viewpoint van Itris.’
Minder honkvast
Verder geldt voor NCCW en Itris, net als overigens voor de andere corporatie-automatiseerders, dat de concurrentie met vernieuwde oplossingen op de loer ligt. NCCW bijvoorbeeld blijft klanten verliezen op de markt van erp-systemen van duizend verhuurbare eenheden (vhe’s) en meer. Het bedrijf heeft nog met zijn lichtere erp-oplossing XBIS een sterke positie bij kleinere corporaties. Maar ook hier raakt het bedrijf, in tegenstelling tot een paar jaar terug, nu af en toe bestaande klanten na selectietrajecten kwijt. TSS zal hier toch met investeringen in het producten- en dienstenaanbod op willen reageren.
Want, merkt Van den Berg, corporaties zijn minder honkvast geworden en zoeken via selectietrajecten naar bedrijfssoftware met een duidelijke toegevoegde waarde. Aanbieders zullen zich hier scherper moeten gaan presenteren. Een partij als Centric, die de laatste jaren weinig van zich heeft laten horen, zal bijvoorbeeld een duidelijker visie moeten uitdragen om klanten aan zich te kunnen blijven binden.
Cloud?
Bovendien ligt er – hoewel een beperkt aantal vaste spelers de corporatiesector bedient op het gebied van erp-systemen – weldegelijk ruimte voor andere it-partijen, vertelt Van den Berg. Niet alleen op specialismes zoals documentmanagementsystemen, vastgoedonderhoud en – sturing, business intelligence en outsourcing, maar ook rond cloud computing. Op NCCW na, dat de Corporatie Cloud in de markt heeft gezet, is er op dit vlak nog weinig gebeurd bij de traditionele spelers.
Daar spelen nieuwe partijen als Axxioma en Wolf Huisvestingsgroep op in: zij leveren – tot nu als enige – volledige webgebaseerde SaaS (software-as-a-service)-oplossingen. Ook een grote SaaS-speler pur sang als Afas schijnt met een scheef oog naar de corporatiesector te kijken. Al is het wel de verwachting dat grote corporatie-automatiseerders niet stil blijven zitten. Zeker nu Microsoft met SaaS-oplossingen komt voor de zijn Navision- en Axapta-platformen. Daarmee zullen partijen als Cegeka-DSA (Navision) en Aareon (Axapta) zeker de markt op gaan.
Dit artikel is in licht gewijzigde vorm eerder gepubliceerd in Computable-magazine #4 van 2017.
Overzicht
Aareon zag zijn marktaandeel stijgen van 19, 28 procent naar 22,04 procent, terwijl Cegeka-DSA terugzakte van 28,81 procent naar 27,75 procent (peildatum: 1-1-2017).
Een interessante overname was die van begin april, waarbij Aareon de Kalshoven Groep uit Amsterdam overnam. Daarmee versterkt het bedrijf uit Emmen zich ook op de markt van bedrijfssoftware voor commerciële vastgoedbeheerders.
NCCW en Itris zijn beide in 2016 overgenomen door TSS. Het gezamenlijk marktaandeel is 26,78% op 1-1-2017, waarmee TSS als groep feitelijk de tweede plek inneemt achter Cegeka-DSA.