Windows XP heeft wéér een patch gekregen. Microsoft komt er maar niet van af. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De XPocalypse blijft dreigen: onveiligheid door massale malware-uitbraak voor Windows XP. Die eer-eervorige versie van Microsofts besturingssysteem krijgt officieel allang geen ondersteuning meer, maar de maker is nog altijd niet bevrijd van deze last. In de praktijk blijft XP namelijk hardnekkig in gebruik. Officieel doen gebruikers dit óf op eigen risico óf met duurbetaalde maatcontracten voor custom support.
De massale infectie door ransomwareworm WannaCry heeft Microsoft al genoopt tot het openbaar (en gratis) uitbrengen van de patch die het heeft ontwikkeld voor het oude XP (en servertegenhanger Windows Server 2003). Nu is er opnieuw een ernstig beveiligingsgat gevonden in die oude besturingssystemen en brengt Microsoft opnieuw openbaar een patch hiervoor uit. In de Security Advisory over deze kwetsbaarheid (naast nog andere) waarschuwt Microsoft voor misbruik door overheidsaanvallers. Al met al blijft XP (en Server 2003) de Windows-maker achtervolgen, ondanks whishfull thinking anderzijds. Wat vind jij?
@Jan van Leeuwen
Het ligt er helemaal aan wat je op je computer doet of 2GB RAM werkbaar is of niet. Natuurlijk start een pc met 2GB RAM en Windows 10 erop geïnstalleerd wel op, en je kunt ook nog best een applicatie draaien. Maar met meer applicaties tegelijk open houdt het snel op met slechts 2GB, dan moet je toch echt 4GB of meer hebben, helemaal als je bedenkt dat er steeds meer pc’s zonder dedicated grafische kaart komen, waardoor je een deel van het hoofdgeheugen kwijt bent aan de geïntegreerde grafische kaart.
Weer even terug naar de XP discussie.
Embedded systemen zijn niet te vergelijken met de thuis-pc. Embedded systemen hebben een bepaald doel, en als het apparaat waar het in zit (bv een kopieerapparaat) het 15 jaar doet, dan moet de embedded XP versie het ook 15 jaar doen. Dat is heel goed mogelijk, want het doel is in die 15 jaar niet gewijzigd. Daarbij is de kans groot dat het apparaat z’n werk stand alone doet, niet continu verbonden met het internet.
Thuis is een totaal ander verhaal. De pc met XP werd 15 jaar geleden gebruikt om vakantiefoto’s op te zetten en een spelletje te patiencen. Tegenwoordig zit je ermee op Facebook, koop je spullen op internet en doe je je bankzaken. Het gebruik is totaal anders, en je staat continu in verbinding met het grote boze internet.