Is er nog wel plek voor een storage array als alles software-defined wordt? Een vraag die klanten me regelmatig stellen. De vervolgvraag is dan: is software-defined storage de oplossing voor alles? Het antwoord: wij denken dat op termijn alles software-defined wordt, ook storage. Maar het gaat vooral om kiezen wat past bij jouw infrastructuur.
Laten we eerst eens kijken naar de definitie van software-defined storage. We onderscheiden drie “soorten” storage:
- Direct attached storage: een groep direct op de server aangesloten disken. Alle extra functionaliteit, zoals replicatie, komt uit de applicatie of het operating systeem dat op de server draait. Een voorbeeld hiervan is een Windows Exchange server met een aantal disken, waarbij vanuit Exchange data tussen twee locaties wordt gerepliceerd.
- Hardware-defined storage (storage array): disken zijn aangesloten op speciaal voor storage ontwikkelde controller nodes. Een voorbeeld hiervan is de HPE 3PAR StoreServ.
- Software-defined storage: op de server waar de disken zijn aangesloten, draait software die zorgt voor meer functionaliteit van de schijven. Een voorbeeld hiervan is HPE StoreVirtual, maar ook Scality of SUSE Ceph.
Software-defined storage is in de basis een standaard x86 server met extra software die voor storagefunctionaliteit zorgt. Grote voordelen hiervan zijn de lagere kosten en het eenvoudige beheer. De vraag is of ‘one size fits all’ hier van toepassing is. Als software-defined storage tegen lagere prijzen dezelfde functionaliteit kan bieden dan de “duurdere” storage arrays, waarom zou dan niet iedereen overstappen op dit type storage?
In mijn vrije tijd ben ik vaak aan het klussen. Ik gebruik daarbij allerlei soorten gereedschap. Steeds vaker gebruik ik een accuboormachine. Heel handig; het ene moment gebruik je hem als boormachine en het andere moment als een schroevendraaier of zelfs als schuurmachine. De bediening is zeer eenvoudig, iedereen kan er mee overweg. Soms heb ik een wat meer bijzondere klus. Dan wil ik bijvoorbeeld een aantal gaten boren in een betonvloer of het parket opschuren. Voor zulke klussen is toch vaak gereedschap nodig dat speciaal voor de klus geschikt is.
Zie daar het verschil tussen software-defined storage en een systems defined oplossingen als HPE 3PAR StoreServ. Voor een aantal storagevraagstukken is software-defined storage een prima oplossing. Echter, er zijn ook storagevraagstukken of -toepassingen die vragen om de kracht en performance van een storage array zoals de HPE 3PAR StoreServ.
Software-defined technologie gaat uiteindelijk over keuzes maken in wat het beste werkt voor jouw infrastructuur. Bij HPE bieden we een brede reeks aan SDS-oplossingen, variërend van flexibele ‘zelfbouw’ oplossingen tot complete voorgeconfigureerde systemen voor het datacenter. Lastig om een keuze te maken? Vraag dan vooral de hulp van een business partner.
Menno van der Lugt
Storage Consultant HPE
DE oplossing voor ALLES …. hmm, zou dit dan ook DE oplossing zijn voor “Modernisering Basisregistratie”, welke nu vertraagd en duurder is?
Of DE oplossing om een nieuwe ransomware aanval te voorkomen ?
(sorry, wordt altijd een beetje kriebelig van dit soort titels, maar misschien dat SDS daar ook wel tegen helpt)
Ehh, pardon? (ik hap maar even)
“Voor een aantal storagevraagstukken is software-defined storage een prima oplossing. Echter, er zijn ook storagevraagstukken of -toepassingen die vragen om de kracht en performance van een storage array zoals de HPE 3PAR StoreServ”
Suggereer je nu dat software defined storage oplossingen zoals Ceph leuk zijn maar niet snel en krachtig? Ceph is ontwikkeld omdat hardware storage oplossingen niet toereikend zijn. Niet schaalbaar genoeg en snel genoeg….
En als snelheid, betrouwbaarheid en kracht (wat het ook mag wezen) wel beter is dan van traditionele storage oplossingen (en dat is het) waarom nog iets kopen met een controller?
Ik lees vooral: We hebben moeite met de markt bijhouden.. mag ik nog even zeggen dat het vroeger ook echt wel goed was?
Het echte verschil zit hem natuurlijk in filesystems en niet in performance. Zo is bijvoorbeeld NFS nog een punt.
De kenmerkende eigenschap van software defined storage is dat het de trend volgt in virtualisatie. De DAS / HDS kenmerken zich in slechtere schaalbaarheid waarbij juist de SDS horizontaal schaalt ipv verticaal is dit het enorme voordeel. Er zijn overigens ook veel SDS producten te koop die wel degelijk in array vorm komen. BV DellEMC ECS / Isilon maar die allemaal x86 onder de motorkap hebben en horizontaal schalen. Of het de oplossing is voor alles weet ik niet maar ik weet wel dat de markt dwingt naar vendoren die producten uitbrengen die zoveel mogelijk horizontaal schalen. In de cloud private / public / hybrid doet men niet anders.
Leest meer als reclame voor zijn bedrijf, dwz, wat hij graag wil verkopen.
Als je niet weet wat iets is – een voorbeeld geven als “mijn product” verklaart niets als je het product niet kent. En, ken je het product heb je de vraag niet.
Volgens mij bepaalt de toepassing altijd al welke opslag het beste is: RAM, SSD, HDD, tape, papieren archief. Daarnaast heb je nog on site en cloud / off site.
Ik heb niks over de HPE oplossingen gelezen, maar is het som een SAN die alle smaken opslag biedt, en kun je de opslag met de juiste eigenschappen op de server selecteren? Of wordt dat op een slimme manier zelf bepaald?
Er wordt gegrossierd in interessante termen en productnamen, maar een uitleg schittert door afwezigheid. Ik mis eigenlijk alleen een paar mooie kleurenfoto’s bij deze nietszeggende reclamefolder.
Sds is zeker voor de ondernemingen welke hun it on premise moeten houden door wet- en regelgeving zeer interessant. Desondanks denk ik niet voor alles. Voor mkb en mkb+ zie ik op de langere termijn veel meer in Hybrid Cloud oplossingen waar de ‘gebruiker’ de it voor 100 procent buiten de eigen muren heeft staan en zaken als capaciteit en performance de verantwoording is van de Cloud leverancier.
“Sds is zeker voor de ondernemingen welke hun it on premise moeten houden door wet- en regelgeving zeer interessant.”
Sds is zeker voor de ondernemingen welke hun it in het datacenter moeten/willen houden door wet- en regelgeving zeer interessant.
SDS is niet alleen inzetbaar voor on premise natuurlijk. Sterker nog, zowel public als private cloud maakt meer gebruik van SDS dan van welke vorm dan ook.
Maar ook als je eigen ijzer hebt in het datacenter is SDS in te zetten. De eisen aan de hardware zijn namelijk heel erg laag.