De robot rukt op. Dat lees ik overal, maar het gaat pas echt leven als je, zoals ik, deze week professioneel aan het lijntje werd gehouden door een wel heel vriendelijke softbot die blij was dat ik haar website had gevonden. We raakten zelfs een beetje aan de praat, totdat het zinnetje ‘dit is absoluut geen automatische en onpersoonlijke email’ haar verraadde.
Het is dé toekomst. Bij een bedrijf in Ede zijn ze al stappen verder. Daar werken sinds vorige week tweearmige robots samen aan de lopende band. Ze geven elkaar een seintje als de volgende robot verder kan met de fabricage. Net zoals productiemensen dat zouden doen.
Ondertussen speelt de doorontwikkeling van robots zich op een geheel ander terrein af. Namelijk dat van vertrouwen. Veel mensen vrezen dat intelligente robots defect raken en zich tegen ons kunnen keren. Hoewel veel mensen nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van bots met kunstmatige intelligentie, moet veiligheid voorop staan. Zeker, omdat robots steeds belangrijker werk krijgen. Zo worden ze betrokken bij betalingsprocessen, zoals uitkeringen en pensioenen en daar willen we geen gedonder mee.
Daar ligt uiteraard een uitdaging voor fabrikanten van robots. Maar, anders dan zorgen over het verdwijnen van banen, hoor ik de overheid nauwelijks over de angst voor robots. De bots vallen tussen wal en schip als het gaat om regels. Dat kan toch niet op onze arbeidsmarkt?
Waarom komt er geen aanstellingskeuring? Mensen die al wat langer meegaan op de arbeidsmarkt kennen dit vast nog wel. Een onafhankelijke deskundige checkt de robot op digitale aambeien om te voorkomen dat hij doordraait bij zijn werk. Verder zou de robot een verklaring omtrent gedrag (VOG) moeten overleggen, waarin hij verklaart nooit gehackt te zijn en altijd het klantbelang voorop te hebben gesteld. Uiteraard geeft hij die garantie ook af voor de toekomst.
De robot zou ook een verlengde proeftijd kunnen krijgen, waarbij niet alleen naar de productie op de werkvloer wordt gekeken, maar ook naar het sociale aspect. Is de bot een fijne collega? Verder vrijwaart de robot middels een modelcontract zijn opdrachtgever van premies, bouwt hij geen ww-rechten op en draait de leverancier bij ontslag op voor de verwijderingsbijdrage.