Dankzij slimmere apps kunnen we steeds betere en snellere bedrijfsbeslissingen nemen. De mogelijkheden lijken onbeperkt en dat is positief voor de toekomst van apps en app-bouwers. En dat geldt eveneens voor beveiligingstoepassingen die gebruikmaken van de nieuwe technologieën. Security wordt nog vaak benaderd als iets negatief, een noodzakelijk kwaad, maar langzaamaan wordt het beschouwd als een opportuniteit. De ontwikkeling in slimme technologie biedt ruimte voor een optimistische kijk op security.
Het onderzoeksrapport ‘The Future of Apps’ toont hoe bedrijfsmodellen en de maatschappij veranderen, dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie, decentrale systemen (dingen worden lokaal aangestuurd in plaats van uit grote datacenters) en interactieve biometrie. Om hier de vruchten van te plukken is een langetermijnvisie nodig, met begrip van vrijwel de hele context. Veel it-afdelingen staan onder druk van cyber-aanvallen, fraudepogingen en gebruikers-issues terwijl ze de overstap willen maken naar cloud-omgevingen en een traditionele aanpak van beveiliging steeds minder goed blijkt te werken. De oplossing ligt in geavanceerde app-ontwikkeling en slimmere toepassing van kennis en beschikbare technologie. Dat is een absolute must, want het beveiligen van gevoelige informatie ligt aan de grondslag van het succesvol zakendoen in de digitale economie.
Biometrie
Het Future of Apps-rapport wijst niet alleen op de voordelen die technologische ontwikkeling bieden, maar juist ook op de benodigdheden voor een veilige toekomst. De bescherming tegen cyber-aanvallen en kwetsbaarheden zal steviger in ons dagelijks leven worden ingebed dankzij voorspellende kunstmatige intelligentie. Het wordt nog interessanter wanneer we kijken naar wat die technologie kan betekenen voor onze eigen veiligheid en welzijn. We kunnen gemakkelijker in de gaten worden gehouden (in positieve zin): medische diagnose en fysieke behandeling zal worden aangevuld met slimme monitoring en effectievere aansturing van cognitieve activiteit.
Zo zijn er verschillende start-ups die werken met audio en versnellingsmeters om eerste verschijnselen van Alzheimer of Parkinson te signaleren, nog voor het menselijk waarneembaar is. Ze zijn de menselijke kunde voorbijgestreefd en kunnen veranderingen in stemgeluid opvangen, ongeveer één of twee jaar sneller dan dat een dokter het kan. En de ontwikkeling blijft uiteraard doorgaan. Kijk naar Alexa van Amazon. Het is niet zozeer de app zelf die verandert, maar het onderliggende platform dat zich continu aanpast. Hoe slimmer en krachtiger kunstmatige intelligentie wordt, hoe complexer de apps op de achtergrond worden. Ze gaan met elkaar praten, krijgen veel meer voorspellende denkkracht en beter begrip van jouw vraag.
Biometrie zorgt ook voor een geweldige verandering van hoe we met apps interacteren. Daarbij is wel van belang dat we keuzes maken. Een gezichtsscan mag worden opgeslagen, zodat deuren automatisch opengaan als ik eraan kom, maar niet om direct financiële informatie vrij te geven. Daartoe is bijvoorbeeld een pincode nodig, misschien wel voor tijdelijk gebruik, zodat de app maandelijks om goedkeuring moet vragen om mijn data beter te beschermen. Biometrische beveiliging biedt dus mogelijkheden, maar de risico’s moeten niet worden ontkend. Een gestolen wachtwoord kun je veranderen, een gestolen vingerafdruk niet. Als identificatie werkt het uitstekend, maar als authenticatie niet per definitie.
Toch kijken de meeste experts positief tegen cybersecurity aan. De snelle vooruitgang die wordt gemaakt is hoopvol, en de integratie van kunstmatige intelligentie en robuuste biometrie-technologie zorgt voor een slimmere, snellere en veiligere maatschappij. Een beveiliging met behulp van het lichaam, heeft straks weinig meer om het lijf.
Ronald Vanhijfte, regionaal manager F5 Networks Belux
Het artikel mist volgens mij een referentie naar het betreffende rapport.
Want ik wil zelf wel eens lezen wat daarin staat en welke organisatie voor die rapport verantwoordelijk is.
Als je nu naar cyber security kijkt dan lijkt het meer op Zwitserse kaas dan een onneembaar fort. Mede vanwege het feit dat overheden en geheime diensten graag van alles willen weten wat zelfs rechters te gortig is.