It-oplossingen – met digitale communicatiemiddelen voorop – zijn must haves om een bedrijf op een efficiënte manier draaiende te houden. De introductie van nieuwe communicatietechnologie op de werkvloer schopt echter de routines van het personeel flink in de war, met de nodige onzekerheid, frustratie en stress als gevolg. Goede training kan dit voorkomen. Steeds vaker wordt hiervoor serious gaming ingezet.
Goede, effectieve training en begeleiding maakt de adoptie van nieuwe technologie makkelijker. Personeel op een traditionele manier trainen, bijvoorbeeld klassikaal, kent echter zo zijn nadelen. Het is vaak tijdrovend, duur en logistiek uitdagend. Ook is het resultaat niet altijd even bevredigend, omdat de eigen werkplek net iets afwijkt van de voorbeeldomgeving. En lang niet altijd is zo’n training leuk en motiverend. Virtuele trainingen zijn dikwijls een stuk effectiever. Een variant daarvan, die sterk in opkomst is, is de serious game. Ik heb mij de laatste maanden verdiept in serious gaming, omdat wij bezig zijn met de ontwikkeling van een game ter bevordering van de adoptie van Skype for Business. Mij is duidelijk geworden dat serious gaming een flink aantal voordelen kent ten opzichte van andere (virtuele) lesmethoden. Dit zijn volgens mij de belangrijkste vijf.
Actief leren vanaf de eigen werkplek
Sneller en zonder logistiek geregel
Leren in eigen tempo
Voortgang bijhouden
Motivatie
Alleen maar voordelen dus, dat serious gaming? Natuurlijk zijn er ook zaken om op te letten bij het inzetten van games voor werkdoeleinden. Het zal voor sommige medewerkers vreemd aanvoelen om op het werk een game te spelen. Per slot van rekening is dit normaal gezien niet direct de bedoeling. Breng de serious game in als een training, die daadwerkelijk leerzaam is en het werk van de medewerkers makkelijker zal maken. En begin bij jezelf: als het management het goede voorbeeld geeft en als eerste met een game aan de slag gaat, volgt de rest vanzelf.