Zes Nederlandse bedrijven lanceren het consortium CyberSecurityKeten.NL om essentiële netwerken in ons land te beschermen. Het gaat hierbij om ict-systemen van onder havens, sluizen, ziekenhuizen en de luchtverkeersbeveiliging. Volgens de initiatiefnemers is dit de eerste keer dat er voor een ‘puur Nederlandse’ oplossing is gekozen, waar de afhankelijkheid van buitenlandse technologie en kennis wordt teruggedrongen.
De leden van het consortium zijn Legian, Intermax, Grabowsky, Restment, Keylocker en Hudson Cybertec. ‘De initiatiefnemers van CyberSecurityKeten.nl zijn in staat om it-systemen en data met oog voor Nederlandse belangen te installeren, beheren en beveiligen. Technische achterdeurtjes in buitenlandse software kunnen worden gedicht, data kan in Nederlandse cloudsystemen worden opgeslagen onder Nederlandse jurisdictie en versleutelingssystemen kunnen ofwel van Nederlandse technologie worden voorzien, ofwel met Nederlandse kennis extra beveiliging krijgen. Ook kan het consortium achtergrondchecks doen van personeel dat vitale systemen en data beheert. Tijdens hackaanvallen kunnen leden van het consortium overheid en organisaties bijstaan in de verdediging’, aldus de zes bedrijven.
Nederlands belang voorop
Generaal-Majoor buiten dienst Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, is initiatiefnemer en heeft de bedrijven bij elkaar gebracht. ‘Aanvallen op belangrijke computernetwerken in ons land zijn aan de orde van de dag. Dit gebeurt zelfs door bevriende overheden en hun inlichtingendiensten. Maar ook criminele hackers proberen zich continu toegang te verschaffen tot Nederlandse systemen. Het is van groot belang dat wij de computers die onze vitale infrastructuur aansturen weten te beschermen tegen deze aanvallen, en wel door bedrijven die het Nederlandse belang te allen tijde voorop kunnen stellen. Er kan namelijk pas echt sprake zijn van nationale veiligheid als de hele keten betrouwbaar is. Daarom hebben we puur Nederlandse ict-bedrijven bij elkaar gebracht in dit consortium’, aldus Cobelens.
CyberSecurityKeten.NL wil uitbreiden met andere Nederlandse bedrijven. Zij moeten dan wel gegarandeerd in Nederlandse handen zijn en blijven en de garantie aan de overheid geven dat zij controle kan uitoefenen op de projecten die door leden van CyberSecurityKeten.nl worden uitgevoerd.
Dit lijkt me geen platte FUD, maar een gat in de markt. Belangrijk voor het succes is dat bepaalde soorten bedrijven, instellingen en overheden gedwongen worden om hun Cyber Security voor elkaar te hebben. Ook zouden hun leveranciers bepaalde fouten niet mogen maken. Denk aan het opleveren van slecht beveiligde systemen die aan het internet zijn gekoppeld.