Wil van der Aalst, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), krijgt het Alexander von Humboldt-professoraat. Dat is de hoogste wetenschapsprijs in Duitsland. Van der Aalst ontvangt een geldbedrag van vijf miljoen euro. Daarnaast gaat hij per 2018 aan de slag aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken. Daar krijgt hij een speciaal gecreëerde leerstoel Process & Data Science.
Het Alexander von Humboldt-professoraat heeft als doel om topwetenschappers voor langere tijd naar Duitsland te halen en zo de concurrentiepositie van het land op het gebied van wetenschap te versterken. Duitse onderzoeksinstellingen kunnen hiervoor tweemaal per jaar voorstellen indienen bij de Alexander von Humboldt-stichting. Jaarlijks worden maximaal acht wetenschappers geselecteerd die ieder maximaal vijf miljoen euro ontvangen voor het opbouwen van een vakgroep en het onderzoek in de eerste vijf jaren.
Met de prijs sleept Van der Aalst een aanstelling bij de RWTH binnen. Deze benoeming moet per 1 januari 2018 ingaan. Dit betekent dat hij de TU Eindhoven gaat verlaten, alhoewel nog wel wordt gekeken of hij betrokken kan blijven bij de universiteit.
Van der Aalst laat aan Computable weten dat hij gemengde gevoelens over de Duitse hoofdaanstelling heeft. ‘De TU/e is en blijft mijn alma mater. De universiteit heeft me vanaf jonge leeftijd geweldige kansen gegeven. Ook mijn benoeming als universiteitshoogleraar en de creatie van het Data Science Center Eindhoven rondom mijn persoon heb ik erg gewaardeerd. Echter is de RWTH een van de weinige universiteiten met een Exzellenz-status, waardoor ze extra middelen en mogelijkheden hebben. De Duitse universiteit behoort qua informatica tot de top drie in Duitsland en ze willen veel investeren in ‘data science’. Daarom is mijn Humboldt-professoraat een geweldige kans.’
Wil van der Aalst
Wil van der Aalst is sinds 1988 werkzaam bij de TU/e en werd in 2000, op 34-jarige leeftijd, benoemd tot hoogleraar. Hij staat op plaats zes van de meest geciteerde informatici wereldwijd en hij is de meest geciteerde Europese informaticus. Internationaal wordt hij gezien als de expert op het gebied van business process management en process mining, met meer dan zevenhonderd wetenschappelijke publicaties.
Dik verdiend.
Gefeliciteerd!