Ruim zestig internationale organisaties zijn kritisch over een EU-voorstel waarin internetproviders verantwoordelijk worden gesteld voor het controleren van online-content van hun klanten op auteursrechtschendingen. Volgens de critici is dat geen taak voor de provider en staat het controleren van geüploade content haaks op een vrij en open internet.
Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de leden van het Europees Parlement.
Om toe te zien of klanten voldoen aan de nieuwe auteurswetgeving moeten providers volgens het voorstel bijvoorbeeld video’s, tekst en afbeeldingen scannen op mogelijke inbreuken op auteursrechten. Volgens de critici, waaronder Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), Wikimedia en Mozilla, schiet de wens om online-auteursrechten beter te beschermen daarmee zijn doel voorbij.
Michiel Steltman, directeur van Stichting DINL: ‘Het betreffende artikel 13 van het wetsvoorstel is een inbreuk op de neutrale rol van platforms, internetproviders en andere leveranciers van internetinfrastructuur. Door zulke providers aansprakelijk en verantwoordelijk te maken voor het handhaven van auteursrechten wordt het Europese e-commerce-directive, dat in 2001 juist is ingesteld om de neutrale rol van providers te waarborgen, uitgehold.’
Die neutrale rol van internetproviders is volgens Steltman een pijler van een vrij, open en veilig internet en essentieel voor innovatie en de vrijheid van meningsuiting. ‘Het voorkomt dat providers op grote schaal de activiteiten van hun gebruikers en afnemers in de gaten moeten houden om onrechtmatigheden te voorkomen. Implementatie van dit artikel is dan ook een hellend vlak dat kan leiden tot monitoring en filtering van allerlei andere vormen van internetgebruik. Providers zullen logischerwijs geen risico’s willen nemen’, aldus Steltman.
Modernisering auteursrechten binnen EU
Het gewraakte voorstel maakt deel uit van een reeks wijzingen van EU-regels die moeten zorgen voor een betere naleving van auteursrechten. Naast het voorstel over uploadfiltering zijn er voorstellen om een eenduidige digitale marktomgeving te ontwikkelen.
In dat voorstel worden bestaande EU-regels aangepast op de huidige ontwikkelingen rondom internet en digitalisering. Bijvoorbeeld om online-gegevens uit te wisselen tussen verschillende landen waar voor die data dezelfde auteurswet geldt. Ook moeten regels worden aangepast op digitale uitwisselling van onderzoeksdata en cultureel erfgoed en er moet een eenduidige marktplaats ontstaan voor auteursrechten.
Oftewel de lobbyisten van de auteursrechten organisaties hebben weer optimaal hun werk gedaan. Die stellen immers concept wetgevingen op die vaak 1:1 worden overgenomen.