Het personeel van ABN Amro mag geen diensten zoals Netflix, Spotify en Deezer meer streamen op mobiele apparatuur van hun werkgever. Het streamen van video's en muziek legt te veel druk op de netwerkcapaciteit van de bank. Dat heeft gevolgen voor de capaciteit die nodig is voor dienstverlening aan klanten, zoals internetbankieren en adviesgesprekken via de webcam.
Dat blijkt uit een interne memo die in handen is van zakenkrant FD. Volgens de ict’ers van de bank gaat 15 procent van de netwerkcapaciteit naar het streamen van de video- en muziekdiensten. In het bericht aan de bankmedewerkers staat: ‘Het spijt ons, maar het bedrijfsnetwerk is in eerste instantie bedoeld voor klanten voor zakelijk gebruik. We hebben geen andere optie dan ons beleid te wijzigen.’ De diensten zijn inmiddels geblokkeerd.
Een ABN-woordvoerder meldt aan het FD: ‘Werknemers mogen hun bedrijfslaptop voor privédoeleinden gebruiken en dat doen ze ook ’s avonds en in het weekend. Maar die laptops mogen niet draaien buiten het beveiligde netwerk. Omdat we onze capaciteit ook ’s avonds en in het weekend nodig hebben voor bijvoorbeeld internetbankieren en ons advies-servicecentrum (onder meer gesprekken via webcam, red.), hebben we ons beleid moeten veranderen.’
In de memo staat ook dat het opschroeven van de netwerkcapaciteit op korte termijn een tijdrovend proces is dat een te hoge investering vereist.
Wel YouTube
Medewerkers van de bank kunnen nog wel gebruikmaken van YouTube, omdat de bank dat kanaal zelf ook gebruikt voor het delen van informatie.
Wel YouTube? Nou hop, allemaal 4K filmpjes kijken. Ipv dichtzetten is bandbreedte voor dit verkeer ook prima te cappen, mits men netwerk op orde heeft natuurlijk. Maar dat laatste zal we niet het geval zijn gezien de draconische maatregel.
Wat is de nieuwswaarde van dit bericht als steeds meer bedrijven tot het voortschrijdende inzicht komen dat het streamen van niet-zakelijke cloud diensten niet alleen een onevenredige druk op de netwerkcapaciteit legt maar ook tot een verlies aan productiviteit leidt?
Netflix, Spotify en Deezers staan niet bekend om zakelijke content en steeds meer bedrijven veranderen hun ‘internet-op-de-desktop’ beleid door bepaalde websites te blokkeren. De scheiding tussen privé en zakelijk wordt langzaam toch weer getrokken omdat de vermenging hiervan tot aanzienlijke kosten heeft geleid die veel verder gaan dan een investering in de bandbreedte. De draconische maatregelen die soms genomen moeten worden om malware en ransomware buiten de deur te houden met end-point beveiliging worden gemakshalve even vergeten.
@michel: youtube kan nog wel eens handig zijn, staan ook veel demonstratie/instructiefilmpjes op welke van toegevoegde waarde kunnen zijn in je dagelijkse werk.
@Ewout: niet alleen de menging van zakelijk en privé, maar vooral de factor eindgebruiker is killing. Zolang mensen klakkeloos overal op klikken en alles accepteren, blijft het dweilen met open kraan. BYOD, BYOS, overal ter wereld kunnen werken klinkt allemaal heel mooi, maar heeft haar prijs
Opmerkelijk dat de zakelijke dienstverlening over dezelfde internetconnectie gaat als de eigen KA dienstverlening. Dat suggereert het artikel tenminste.
@Ewout, ff off-topic Ik vind het een prima artikel en als jij betere nieuwstopics weet geef ze door aan de redactie zou ik zeggen of begin een eigen website met eigen nieuws.
Verder bespeur ik wel een typische generatie X gedachte alhoewel ik het met je stelling “Netflix”eens ben. Met Deezer en Spotify diensten niet. Ik zie Deezer en Spotify als vervanger van de radio die vroeger stilletjes aanwezig was op de afdeling. Sommige mensen worden productiever als ze met muziek op mogen werken. Ik snap er ook niks van maar mijn dochter haalt betere cijfers voor haar proefwerken als ze zit te blokken met muziek op dr “Oortjes” dan zonder … ja ja das ff wennen maar dat is generatie Z. Ik snap ook niet de relatie die je maakt met malware en deze diensten. Wellicht heb ik het niet meegekregen maar volgens mij zijn deze websites/netwerken nooit verantwoordelijk geweest voor de distributie van malware of wat dan ook. De draconische maatregelen waar jij het over hebt blijken in de praktijk belabberd slecht te werken in vergelijking met veel meer voor de hand liggende maatregelen zoals het informeren / opleiden van de eindgebruikers. Binnen ons bedrijf is aangekondigd dat van tijd tot tijd er testmails worden verstuurd en dat deze kenmerken bezitten van malware distributie. Er op klikken is een voorwaarde om eens te mogen komen praten met de beveiligingsverantwoordelijke. Herhaaldelijk hier mee in de fout gaan wordt bestraft door “statische” werkplek met geforceerd werken op een VDI die losgekoppeld is van internet. Dit blijkt in de praktijk uiterst effectief.
Ook geloof ik niet dat bedrijven die serieus hun ICT landschap bestieren dit uit één hetzelfde netwerk doen. Een kantoorwerkplek staat netwerktechnisch niet langs de file en printer server. En wie gebruikt nog een file server? Een beetje bedrijf gebruikt een document management systeem waar nooit alles zomaar leeg te lepen / te encrypten valt.
Maar wel eindeloos teleconferenties houden?
@Victoire22
Aangezien je onder een anoniem me bekritiseert, geen enkele opinie hier gepubliceerd hebt leg ik je voorstel om de redactie wijzer te maken dan ze zijn gemakkelijk naast me neer. Uiteraard mag je in dit land geloven wat je wilt maar ik denk dat je ook eens moet kijken naar de realiteit buiten je eigen kerk.
Als ik even de aanname doe dat je pseudoniem gelijk is aan een lullig 22-voets zeilscheepje trek ik je zelfingenomenheid rond generatieconflict even door naar een 50% halvering van het zakgeld van mijn puberende kinderen betreffende het ‘fair-use’ gebruik van Internet. Ik neem namelijk aan dat er bij de ABN sprake is van een hub-spoke model waardoor het gebruik van dure wan verbindingen tussen alle kantoren voor non-productieve diensten een grote impact heeft op de connectie kosten van het netwerk.
Je aanname van een logisch gescheiden netwerk tussen de kantoorwerkplek en file- en printservers klopt waarschijnlijk niet als ik kijk naar de kerk van de enterprise en één nationaal kantoor. De gebruikelijke ‘klikezels’ hier denken er anders over maar tip voor redactie ligt in de C van ICT die heel anders uit kan pakken als ik met wat code heel China laat reageren. Gek dat niemand hier de relatie legt tussen HTTP/200 fouten en WK voetbal….
@Ewout
ff off topic, dat jij mijn oude trots betempelt als een lullig zeilscheepje zegt al meer over jou dan over mij. Dat niemand je mag bekritiseren tenzij deze zelf ook opiniestukken heeft ingezonden draagt ook niet bij aan een positievere indruk. En dan nog even iemand betichten van zelfingenomenheid … ik zou zeggen kijk nog ff naar je reactiescores en geniet van je fantastische volzinnen. Wat betreft de realiteit buiten de kerk, wie bepaalt wat de realiteit is? Jij?
dus ff in vogelvlucht het vluchtige gevoel voor respect van je medemens:
,geen enkele opinie hier gepubliceerd hebt,
,leg ik gemakkelijk naast me neer,
,lullig 22-voets zeilscheepje,
,De gebruikelijke ‘klikezels’
,Gek dat niemand hier de relatie legt tussen…
Deed het zo zeer Ewout dat ik alleen zei dat wanneer je betere stukken wist ze door te geven aan de redactie?
@Victorie22
Lezen Popeye, lezen….
Jouw realiteit van een zeilboot(je) versus de mammoettanker gaat om de schaal van investeringen en het uiteindelijke rendement ervan. Dat ABN bepaalt heeft dat de beroepsvaart voor de pleziervaart gaat lijkt me logisch als ik aanneem dat er sprake is van een hub-spoke model met dure huurlijnen.
En één van mijn eerste opinies in 2010 hier bij Computable ging over dit probleem. Uiteraard kun je – zoals ik toen ook al voorspelde – sociale media als pressiemiddel gebruiken maar ik word er niet warm of koud van. Betreffende het generatieconflict van Youp van ’t Hek over lulligheid van Buckler moet je nu eens kijken naar de populariteit van alcoholvrij bier.
Je voortschrijdende inzicht wordt teveel beperkt door je zelfingenomenheid als het om ‘lezen onder invloed’ gaat. Uiteindelijk is een polemiek een openlijk gevoerde pennenstrijd onder vakgenoten en quid pro quo reageer jij off-topic onder een pseudoniem waardoor je vraag om mijn respect gewoon taalkundig misplaatst is.
@Ewout,
Je raad opgevolgd om het nog ff wat beter te lezen en ik moet je bekennen dat ik het hier en daar beter had moeten lezen. Voor wat betreft de reacties op basis van een pseudoniem dat is voor mij een bewuste keuze en dat doet hier bijna iedereen. Ik ga met je mee dat het dan ook een ander evenwicht is. No hard feelings.