Per 1 juli 2017 neemt Wibo Pollmann na ruim tien jaar als algemeen directeur afscheid van woningcorporatie-automatiseerder NCCW. Onder zijn leiding is het bedrijf uiteindelijk onder de paraplu van Total Specific Solutions (TSS) beland. Het Almeerse bedrijf, waar zo'n 180 man werken, heeft ter vervanging twee 'managing directors' aangesteld die elk hun focus krijgen op een onderdeel: Ilse Rosendaal en Peter Bos.
Ilse Rosendaal wordt algemeen directeur van het onderdeel met hierin de eigen software-oplossingen van NCCW, inclusief webspecialist ProImpact. Peter Bos krijgt de leiding over het onderdeel met de externe producten, waarbij er samenwerkingen lopen met bijvoorbeeld Unit4 en Ortec. Van dit duo dat de leiding bij NCCW overneemt, komt Rosendaal over van notarisautomatiseerder Quantaris; Bos was al in dienst van NCCW als commercieel directeur.
Pollmann vindt het, na 11,5 jaar aan het roer te hebben gestaan bij NCCW, tijd geworden om wat anders te doen. Hij gaat zich als ondernemer verder richten op onder andere interim management. De afzwaaiende directeur zegt trots te zijn dat hij NCCW achterlaat als bloeiend bedrijf. ‘We hebben de afgelopen jaren een strategie bepaald met als speerpunten klanttevredenheid, ketenintegratie en kostenverlaging voor onze klanten. De ingeslagen weg heeft geleid tot een bedrijf met sterke financiële zekerheid en continuïteit voor onze klanten.’
Even op eigen benen
Onder leiding van Pollmann maakte NCCW enerverende tijden mee. Zo bouwde het bedrijf aan het concept de Corporatie Cloud en zag het er een tijdlang naar uit dat het zou worden overgenomen door strategisch partner Unit4. In mei 2015 koos NCCW er toch voor om op eigen benen te staan en namen het management en de medewerkers van NCCW de aandelen van Unit4 over alsmede een plukje aandelen van de andere aandeelhouder, de Stichting NWR. Daardoor verkregen zij de meerderheid in het bedrijf. De stichting zou binnen vijf jaar het restant van de aandelen (49 procent) van de hand doen. Maar een jaar later kondigde NCCW aan dat het zou worden overgenomen door softwaregroep TSS.
Volgens Pollmann werd vanaf de aankondiging dat NCCW het heft in eigen handen nam, het bedrijf voortdurend benaderd door allerlei partijen, waaronder TSS, die alsnog een overname voorstelden. Uiteindelijk gaf de strategie en het feit dat TSS zelf onderdeel is van de kapitaalkrachtige Canadese softwareholding CSI de doorslag om vorig jaar juli naar de Utrechtse softwaregroep over te stappen.
Pollmann verklaarde toen: ‘Met de overname profiteren we van het beste van twee werelden. Aan de ene kant de financiële investeringskracht en expertise van een groot bedrijf, terwijl aan de andere kant een decentraal model wordt gehanteerd waarbij de bestaande identiteit en de kracht van NCCW in tact blijft. TSS is op ons pad gekomen en past uitstekend in onze strategie. In 2015 hebben we een duidelijke strategie bepaald met onze drie productlijnen Property Management, BIS en de Corporatie Cloud. Om te groeien, heb je kapitaal, kennis en innovatie nodig en dat kan TSS bieden.’
Meer kracht
De decentrale organisatie van TSS met behoud van autonomie en eigen identiteit en een langetermijnvisie, sprak hem aan. Daarnaast beloofde CSI om de autonome groei van NCCW te ondersteunen met overnames. Dat bleek al snel, want NCCW mocht kort daarop het andere belang van 50 procent in de joint venture ProImpact (online dienstverlener) overnemen. En een paar maanden later haalde TSS bovendien concurrent Itris binnen. Wat de gevolgen zijn van deze overname voor zowel NCCW en Itris als de corporatieklanten is nog niet duidelijk. Vooralsnog blijven beide bedrijven onder eigen naam actief in de Nederlandse corporatiesector.
De directeur verwachtte verder onder meer dat NCCW kan leren van hoe andere TSS-onderdelen in hun verticale sectoren stand houden, zoals Pinkroccade in de overheid en de zorg. Ook zag hij mogelijkheden tot samenwerking liggen met TSS-onderdelen in het buitenland. Zo zijn er bedrijven in de Verenigde Staten en Canada die eveneens software voor sociale woningbouw voeren. Daarnaast dacht hij te kunnen profiteren van de kennis van TSS-bedrijven als Everest (business process management-expertise) en Yonder (ontwikkelcapaciteit uit Roemenië) voor bijvoorbeeld de verdere invulling van de Corporatie Cloud of het snel inspelen op veranderende wet- en regelgeving.