Stichting ICT Milieu zamelde in 2016 via Wecycle in totaal 10.500.000 kilo ict-afval in bij gemeenten en winkels. Twee derde daarvan kwam van ingeleverde printers en desktop computers. Bij gecertificeerde recyclers kon acht miljoen kilo aan herbruikbaar materiaal worden teruggewonnen als grondstof. Hiermee voldoen de deelnemende producenten ruim aan de wettelijke doelstellingen voor verwerking van e-afval.
Uit de ICT Milieumonitor van de stichting blijkt dat twee derde van het ingezamelde gewicht van ict-apparaten zit in printers en desktop computers. Bij de monitoren zet de verschuiving van CRT-beeldbuizen naar platte schermen (FDP: Flat Plat Display) hard door. Het ingezamelde gewicht is inmiddels bijna gelijk, terwijl CRTs per stuk gemiddeld drie keer zo zwaar zijn.
De verschuiving in de samenstelling van afgedankte ict-apparatuur is ook zichtbaar in de teruggewonnen grondstoffen. Van de 76 procent materiaalrecycling, ofwel 8 miljoen kilo, bestaat het grootste deel nog uit metalen. De helft van het totaal gewicht, ruim vijf miljoen kilo, kon als herbruikbaar metaal worden teruggewonnen. Daarnaast is in 2016 ruim twee miljoen kilo plastic verwerkt voor hergebruik, wat overeenkomt met 20 procent van het totale volume. Daarnaast worden diverse waardevolle en schaarse metalen in kleinere hoeveelheden teruggewonnen.
Wecycle
Stichting ICT Milieu is onderdeel van brancheorganisatie Nederland ICT en organiseert met Wecycle de inzameling en verwerking van afgedankte ict-apparatuur. Uitvoeringsorganisatie Wecycle verzorgt de fijnmazige inzameling bij gemeenten, winkels en scholen. Wecycle zamelde in 2016 in totaal voor alle categorieën elektrische apparaten in totaal 109,6 miljoen kilo in. Het aandeel ict in het totaal volume afgedankte apparaten dat door Wecycle is ingezameld en verwerkt, is ongeveer 10 procent. Op de nieuwe Wecycle Service Centers worden de apparaten gesorteerd en gedemonteerd.