De belofte van cloud is flexibiliteit en vrijheid, maar vier reuzen overheersen de markt. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Cloud computing belooft en brengt ook wel flexibiliteit, naast nog vrijheid. Laatstgenoemde voordeel van cloud blijkt in de wel eens tegen te vallen: de ene cloud is de andere niet en overstappen is lang niet altijd zonder moeite en migratiemoeizaamheid. En net zoals er in de ict-historie al vele malen eerder is gebeurd, komt er een consolidatie naar een handjevol grote aanbieders.
Eerder is dit al gebeurd met programmeertalen, waarvan een relatief bescheiden aantal de wereld overheerst. Idem dito met besturingssystemen, databases, erp-systemen, tekstverwerkers, enzovoorts. Cloud ontkomt hier niet aan.
Na een initiële bloeiperiode waarin haast elke partij eigen cloud(s) optuigde, treedt er een kentering op. De Amerikaanse telecomreus Verizon is de zoveelste die terugkomt op recent nog geuite cloudbeloftes. Eerder hebben VMware, Cisco, HPE en ook enigszins Rackspace hun cloudambities nogal ingetoomd. Wat blijft er over? Vier cloudreuzen: Amazon (AWS), Google, Microsoft (Azure) en IBM. De cloudmarkt wordt een quadropolie. Wat vind jij?
Interessante gedachte, moest me even inlezen in de vierde :
https://www.ibm.com/cloud-computing/bluemix/
Tja, geen idee. Het zou best kunnen, aan de andere kant denk ik dat als je alle compute in de wereld die je buiten de deur hebt (dus niet in je eigen server ruimte of eigen data center) groter is dan alle compute van deze vier bij elkaar.
Ik hou me er niet zo mee bezig, wel bedreigend dat het een US only feestje is.
AWS en MS zijn niet meer weg te denken, maar het is nog maar de vraag of IBM en Google het uiteindelijk echt weten te maken. Een duopolie lijkt op dit moment eerder voor de hand te liggen.
De analyse of er maar 4 grote Cloud spelers overblijven is niet erg uitgewerkt. Natuurlijk zijn er partijen die eerst overwegen om de markt te betreden of hun positie uit te breiden en die daar van terug komen. Dat zal altijd het geval zijn. De vraag is dan wel of dit betekent dat specifiek deze 4 partijen overblijven. Er zijn nog steeds andere spelers die aan de weg aan het timmeren zijn en die een thuismarkt hebben buiten de VS, zoals bijvoorbeeld Fujitsu. Deze krijgen misschien ook minder aandacht dan partijen uit Amerika.
Aan de andere kant kiezen veel Cloud leveranciers er voor om te starten bij Amazon of Microsoft en vanuit die positie te gaan bouwen. De keuze voor een Cloud oplossing houdt dan ook de keuze voor een onderliggend Cloud platform in en daarmee wordt de positie van AWS en Azure dus versterkt. Het is dan de vraag of deze sterke marktposities andere spelers kunnen belemmeren om ook een goede oplossing te bieden en of dit vanuit wet- en regelgeving wenselijk is.
Voordat er nog maar 4 spelers over zijn zal er dus nog wel het nodige moeten gebeuren.
Op lange termijn wellicht. Voor nu zie ik veel bedrijven naar de cloud gaan of in de cloud een nieuwe omgeving opzetten met het idee zo te transformeren. Mijn idee is dat de beste manier met wat hybrid technieken kan je het dan ook laten samen gaan. Dit soort overgangsprocessen duurt jaren bij enterprise sized bedrijven. Tel er daarbij op dat naar de cloud gaan alleen zin heeft bij een goede IaaS -> PaaS -> SaaS strategie dan kom je wellicht uit op decenia. Als de IT kosten voornamelijk bestaan uit legacy IaaS onderhouden dan gaat Cloud IaaS eerder meer kosten dan minder. Geld gaat pas echt verdiend worden tijdens de transities. Veel bedrijven kijken hier niet na en missen dus een strategie. Het nieuwe gouden ei is zowaar gelegd namelijk het begeleiden van je klant om de sprongen te maken tussen deze cloud vormen. Met louter een focus op IaaS ga je het als bedrijf niet meer winnen. De 4 grote cloud providers gaan je ook niet helpen de transities te maken immers hoe minder mature de cloud vorm is hoe meer geld verdiend wordt door de cloud provider. Zij hebben er geen belang bij dat je binnen notime alles op SaaS hebt draaien. Zij zijn dus altijd de winnende partij en dat is eigelijk een slechte zaak. Zo kan je zien wat de markt is die overblijft. Het vereist wel een andere skillset dan we tot nu toe gewend zijn in de IT sector.
Dit zijn Amerikaanse bedrijven. Veel grote bedrijven willen dat hun data binnen het land blijft. Kunnen deze clouddiensten garanderen dat dat zo is en blijft?
@Erick
Waarom denk jij dat Google een groot datacenter bij de Eemshaven neerzet, en Microsoft bij Middenmeer? Wat denk je dat er vanuit die datacenters geleverd gaat worden? Microsoft garandeert het nu al, sterker nog, ze garanderen financiële partijen het auditrecht van DNB.
Wat een onzin “quadropolie”. AWS is de grootse en meeste ervaren partij als het gaat om Cloud services – 10 mrd omzet. Daarna komt Google met 2 mrd, Microsoft als derde met 1.4mrd.
IBM hoort er helemaal niet bij.
Vergeet Alibaba Cloud niet. De Chinezen hebben verschrikkelijk veel macht in eigen land. De buitenlanders worden daar vaak weggedrukt. Eerlijk of oneerlijk.
Ik denk dat je Alibaba vergeet of onderschat.
In mijn visie zijn zijn er van de 4 genoemde maar 3 echt groot. AWS is op dit moment by far de grootste die er is. Ik zie Microsoft als een goede tweede. Wij zien business klanten meer en meer overstappen van Amazon naar Microsoft Azure en van hun private cloud naar Microsoft Azure. Reden, Microsoft doet het heel goed op het C-level binnen een bedrijf. Google is ook een grote cloud speler, maar met een heel andere markt. Zij moeten het minder hebben van klanten met een aantal VM’s of services, zij focussen meer op de massive compute markt. Een goed voorbeeld is PokemonGo wat op google compute engine draait.
Daarnaast zien wij ook erg veel klanten die gebruik willen maken van cloud diensten die geen Amerikaanse oorsprong hebben. De NTT Enterprise Cloud wordt door meer en meer bedrijven gezien als een goed en betrouwbaar alternatief. Bijkomend voordeel van de NTT Cloud is dat het in datacentra staat waar klanten ook hun private cloud kunnen hosten en zo eenvoudig tot een hybride cloud kunnen komen.