Ict-dienstverlener Ordina start een gratis online-cursus over de basisprincipes van DevOps. Volgens de dienstverlener hebben zich in een paar weken ruim duizend geïnteresseerden gemeld. Tijdens die zogenoemde MOOC (Massive Open Online Course) worden in vier weken tijd de basisconcepten van DevOps behandeld.
MOOC’s, waarbij lesmateriaal vaak gratis online wordt aangeboden en de sociale interactie tussen cursisten centraal staat, zijn overgewaaid vanuit de VS. Ook universiteiten en hogescholen organiseren steeds vaker deze online-cursussen.
Ordina zegt in Nederland het eerste bedrijf te zijn dat een gratis MOOC over DevOps aanbiedt. Tijdens de cursus worden vragen behandeld als: welke mindset is er nodig voor een DevOps-cultuur, welke organisatorische consequenties heeft DevOps en waarom kiezen DevOps-organisaties voor vergaande automatisering?
Volgens learning & development-consultant Marije van Dijk, die het cursusprogramma heeft opgezet, is er vooral interesse vanuit ict’ers. ‘Onder de inschrijvers zijn beheerders, testers en ontwikkelaars, maar ook zzp’ers en studenten. We hebben ook een flink aantal aanmeldingen vanuit België’, vertelt ze aan Computable.
De cursus start 15 mei 2017 en duurt vier weken. ‘Deelnemers kunnen vanaf de eerste dag van de week beginnen met nieuw lesmateriaal, maar ze kunnen ook later in de week starten’, vertelt Van Dijk.
Ordiana Academy
Ordina biedt via een eigen trainingscentrum, Ordina Academy, ook betaalde cursussen en certificeringen aan, zoals DevOps Fundamentals. Dat is een certificeringsprogramma van DevOps Agile Skills Association (DASA).
De lijst van inschrijvingen voor de MOOC wordt mogelijk ook gebruikt voor het werven van personeel. Ordina wil namelijk voor het einde van het jaar 500 nieuwe mensen aannemen.
Devops, je moet er ook niet meer van maken dat het is. Het belangrijkste is dat als je op inhoudelijk vlak met elkaar te maken hebt (ontwikkelaar, beheerder, tester, gebruiker) dat daar geen barrieres (rollen, organisatie, procedures) tussen zitten en je zo op elkaar af kunt stappen. Net zoals het handig is om zaken mbt beheer te automatiseren zolang de kennis over wat je automatiseert aanwezig is. Maar dat gebeurde voordat het woord Devops bestond ook al.
Louis,
Kennnis en inhoud zijn zo overrated.
neem nou het liedje van de songfestival winnaar of zo’n reactie van Dekkinga.
Ook al begrijpen we het niet echt en vinden we de uitvoering een beetje raar, we kunnen ze best mooi vinden. Misschien wel juist daarom. Ik mis Chriet met zijn huis van de toekomst..
Echte Devops zitten natuurlijk al op zo’n niveau dat een basiscursus geen zin meer heeft, maar het is inderdaad weer zo’n mode woord. In de kleinere bedrijven ben je al gelijk devops als je ergens een oplossing voor schrijft. (dan heb je automatisch alle petten al op.)
Zoals ‘Schwartz’ ook in ‘Learning Perl’ schrijft; schrijf leesbare programma-code. De onderhoudsprogrammeur zal het op prijs stellen, daarbij komt het vaak voor dat je zelf de onderhoudsprogrammeur bent.
Mooi initiatief. DevOps deed ik 20 jaar terug al toen ik in een kleine omgeving de developer, tester en beheerder was, en met zo min mogelijk belemmeringen een continu proces van deployen had ontwikkeld. Maar later mocht dat niet meer van auditers en compliance officers, want dat was een risico dat opgelost moest worden met functie-scheiding. Dit had in ieder geval als resultaat dat er veel minder en veel trager gedeployed werd, en er ook nog eens meer deployments fout gingen. Maar we waren compliant!