Een gebrek aan ict-personeel remt de innovatie van ict-bedrijven en organisaties in andere sectoren en belemmert zo de groei van de Nederlandse economie. Dat blijkt uit de innovatiebarometer van branche-organisatie Nederland ICT dat is uitgevoerd in samenwerking met ict-bedrijf Subtraces. Het merendeel van de 450 bij de branchevereniging aangesloten bedrijven heeft moeite om in Nederland tegen betaalbare kosten gekwalificeerd personeel te vinden.
Door het tekort aan geschikt personeel loopt de introductie van nieuwe producten en diensten volgens de betrokken organisaties vertraging op. ‘Daar lijdt niet alleen de ict-sector onder, maar hebben bedrijven in vrijwel alle sectoren last van’, stellen de onderzoekers.
Ze stellen dat software de drijvende kracht vormt achter innovatie. ‘Denk bijvoorbeeld aan het belang van software in topsectoren als de zware industrie, life sciences en financiële dienstverlening.’ De onderzoekers: ‘Om alle digitale veranderingen bij te benen, worden schaarse talenten ingezet op innovatietrajecten. Ook streven bedrijven ernaar om de productiviteit van hun medewerkers verder te verhogen. Daarnaast wordt steeds meer werk uitbesteed aan partijen binnen en buiten Europa.’
Volgens de branchevereniging en de ict-specialist is dat geen ideale oplossing. Ze stellen: ‘Scrummen – de meest gebruikte manier van software-ontwikkeling – is lastig met mensen in het buitenland. Daarnaast werken steeds meer bedrijven met een flexibele schil van zzp’ers.’
Subsidies
Behalve de zoektocht naar talent noemt een derde van de ondervraagde bedrijven het verkrijgen van innovatiesubsidie als de grootste uitdaging bij de financiering van innovatietrajecten.
‘Aangezien ict-bedrijven steeds meer gebruik maken van innovatieve platformen en cloudservices, komen zij binnen de huidige regelgeving niet altijd meer in aanmerking voor subsidies. Hier zie je dat regelgeving steeds meer achterloopt op nieuwe technologie. Daardoor dreigen alleen bedrijven die leunen op ‘ouderwetse’ technologie-ontwikkeling in aanmerking te komen voor subsidies. Voor de it-sector is het in ieder geval aanzienlijker moeilijker geworden om subsidieaanvragen goedgekeurd te krijgen’, stelt Sander Wolfensberger van Subtraces.
Volgens Wolfenbsberger meldt bijna 60 procent van de bedrijven dat de administratieve verplichtingen hoger zijn. Bedrijven geven aan vooral moeite te hebben met de verslaglegging van alle verschillende gebruikers, sprints, en issue-trackers in de administratie.
Innovatiebarometer
De Innovatiebarometer is een jaarlijkse onderzoek van brancheorganisatie Nederland ICT en innovatie-adviesbureau Subtracers naar de manier waarop it-bedrijven software-innovatie organiseren en financieren. Dit jaar werden 450 bedrijven ondervraagd voor het onderzoek. Deze bedrijven werken aan business applicaties voor onder meer cloud hosting, banner exchanges, crm-diensten en big data visualisaties.
Andere partijen richten zich op trends in de consumentenmarkt, zoals virtual reality, location based services en ip-profiling. Ten slotte zijn er ook bedrijven die software en firmware ontwikkelen voor het aansturen van apparatuur. Zoals het ‘smart’ maken van systemen en apparaten (IoT: internet of things) en 3D-printing.
Zolang we geen gebruik maken van de power users die er in elk bedrijf zijn en die te weinig ruimte geven zal dit ook zo blijven. Vaak zitten er onder de “gewone gebruikers” mensen die erg veel weten en kunnen.
Welk tekort? Er is vooralsnog geen sterke stijging van de lonen te zien dus dan zal die vraag reuze meevallen.
‘Betaalbare kosten gekwalificeerd personeel.’ Tja, liever zoeken naar een beginnend schaap met 5 poten voor een startsalaris dan in eigen gelederen ervaren personeel op hun waarde schatten en eens wat anders gunnen zodat ook zij zich kunnen ontwikkelen.
Tja, als je wil innoveren moet je ook investeren. Gekwalificeerd personeel heeft nu eenmaal een prijskaartje. Ik ben dan ook benieuwd wat met hier onder “betaalbaar” verstaat.
Wat ik wel vreemd vind is dat mensen uit het buitenland niet handig is als je wil scrummen, maar tegelijkertijd klaagt dat ze moeite hebben met vastlegging van issue-tracking en sprints. Als je dat lastig vindt, waarom ga je dan scrummen (of eigenlijk überhaupt ontwikkeling doen)?
*zucht*
Zoals INSEAD al duidelijk maakte met de theorie van de blauwe oceaan zijn er 2 soorten innovatie. Zo heb je de innovatie van vernieuwing waarbij je dus in de blauwe oceaan duikt van een markt met weinig tot geen spelers of de innovatie van de kostenverlaging omdat je in een markt zit met veel spelers. In Nederland hebben we de afgelopen 20 jaar vooral het laatste gedaan in de ICT met alle uitbestedingen waardoor organisaties vernieuwing niet meer herkennen als ze erover struikelen.
Zolang de ICT aangestuurd wordt door boekhouders is de enige innovatie die van de kostenverlaging want Voor veel organisaties is ICT nog gelijk aan de postkamer, meer facilitair dan revolutionair. Dit zorgt ervoor dat de enige verandering de gebruikelijke tech refresh is van een nieuwe versie van Windows. Nogmaals een rondje hetzelfde omdat een andere user interface te verstorend is voor de gebruikers.
Dat vernieuwende ICT innovatie op bestelling met SCRUM teams in lage lonen landen niet werkt bleek al met het debacle van Equihold. En een dubbele bureaucratie voor de governance zal inderdaad voor stijgende administratieve last zorgen, de Babylonische spraakverwarring alleen al zorgt voor extra kosten. En dan heb ik het nog niet eens over alle inspanningen die ‘requiremensen’ moeten doen om de specificaties te beschrijven omdat ICT-ers niet kunnen communiceren.
O ja, behalve subsidie is er ook nog gewoon durfkapitaal waar op dit moment een groot deel van de vernieuwende ICT innovaties op drijven. En deze start-ups halen soms de finish, worden tussentijds opgegeten of sterven een stille dood. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen, de vernieuwing is vaak beschermd met patenten of er zitten auteursrechten in de vorm van licenties op omdat sinds de Raines’ Rules de ICT markt drastisch veranderd is.
Innovatiesubsidie, het verkrijgen ervan als grootste uitdaging, lezen we.
Regelgeving loopt achter. Die is dan blijkbaar weer niet innovatief genoeg.
Daarom dreigen alleen bedrijven met ouderwetse technologie weer wel in aanmerking te komen voor subsidies. Het staat er echt.
Misschien is dat het. Je moet je ouwe IT meuk oplossingen gewoon anders benoemen. Iets als “cost reduction by retro technology”. Innovatie is zooo 2016 en niet meer te betalen.