Datalabs schieten als paddenstoelen uit de grond. Veel overheidsinstanties kijken binnen een datalab naar de mogelijkheden welke eigen data en data van andere kunnen bieden in het verbeteren van processen. Zo ook het RWS Datalab van Rijkswaterstaat.
Het datalab van Rijkswaterstaat legt de lat hoog. Men gaat verder dan experimenteren en ontwikkelt, in co-creatie met de business en zakelijke partners, oplossingen die direct de organisatie versterken. De gerealiseerde oplossing is geen los product, maar een standaard toepassing met algoritmes die voor heel de organisatie werken.
Naast het werken aan oplossingen op basis van vragen uit de organisatie – ‘nee’ als antwoord is geen optie – initieert het RWS Datalab ook zelf projecten. Deze worden gebruikt om kansen te verkennen en services, technieken en methoden te verfijnen.
Behalve de nieuwe manier van samenwerken met business en partners wordt binnen het datalab gewerkt met de nieuwste technieken. Deze worden toegepast in een integrale werkwijze. De overtuiging om zelf te innoveren en niet in te kopen vraagt om een verandering van de organisatie waar lange tijd het ‘markt tenzij’-adagium hoogtij vierde.
Een belangrijk startpunt voor het succes van het datalab is het grip krijgen en houden op het data-ecosysteem. Niet alleen een uitdaging voor de competenties maar ook voor de governance en het onderhouden van partnerships zowel binnen als buiten de eigen organisatie.
Juryoordeel
Het juryteam van de Computable Awards 2017 heeft grote waardering voor de vernieuwing die Rijkswaterstaat met het RWS Datalab heeft ingezet. Met predictive analytics worden al resultaten geboekt op het gebied van preventief onderhoud aan wegen, sluizen en bruggen, die direct leiden tot maatschappelijke meerwaarde. Het laat de potentie van het Rijkswaterstaat-datalab zien en maakt dit project een terechte genomineerde.