In de huidige maatschappij speelt het continu online zijn een belangrijke rol. Met de groei van het aantal mobiele apparaten neemt de vraag naar een hoogwaardige netwerkverbinding toe. Meer, klanten verwachten altijd en overal toegang tot een stabiele en betrouwbare wifi-verbinding.
Het gevolg hiervan is dat bedrijven in staat moeten zijn een snelle, veilige verbinding te leveren. De verbinding moet bovendien gemakkelijk zijn uit te breiden, waarbij de afzonderlijke locaties op afstand zijn te beheren, zodat ze niet in de weg staan van efficiënte it-systemen.
Vooral sectoren als het onderwijs, de retail en de horeca stellen hoge eisen aan de wifi-verbinding. Winkelend publiek verwacht overal in het winkelcentrum dezelfde ervaring, studenten gaan er vanuit dat ze overal op de campus een goede wifi-dekking hebben en hotelgasten verlangen van verschillende hotels binnen één keten één kwaliteitsstandaard.
De moderne consument kortom verwacht overal een feilloze internetverbinding om telefoontjes over VoIP te kunnen plegen, video’s te streamen en een onophoudelijke stroom aan zoekopdrachten op internet te kunnen voltooien.
Maar ook van bedrijven wordt verwacht dat ze iedere internetgebruiker voldoende bandbreedte bieden om zonder problemen gebruik te kunnen maken van hun apps en dat deze internetervaring op elke bedrijfslocatie gelijk is.
Obstakels
Wat zijn de grootste obstakels die een goede wifi-verbinding in de weg staan?
- Wanneer te veel gebruikers verbinding proberen te maken met een access point (AP) en er zijn te weinig access points beschikbaar, ontstaan vertragingen en een onstabiele verbinding. Drukbezochte locaties zijn vaak de oorzaak van een langzame verbinding en een slecht RF-bereik. Dit resulteert in een negatieve gebruikerservaring.
- Door te vertrouwen op verouderde wifi-technologie slagen bedrijven er vaak niet in om een verbinding te leveren die ook geschikt is voor gasten en klanten met hoge eisen. Wanneer de infrastructuur de grote vraag niet aan kan, wordt de verbinding continu verbroken.
- Veel it-afdelingen kampen met een tekort aan systeembeheerders op locatie. In veel gevallen bestaan de lokale teams uit bureaumedewerkers, administratieve medewerkers of, in het geval van scholen, uit overbelaste leraren. Ook een te snelle groei en uitbreiding van het systeem of een tekort aan training voor medewerkers kan een negatief effect hebben.
Cloud-managed wifi
Bedrijven waarvan de it-afdeling ernstig wordt belast door de toenemende eisen voor het wifi-netwerk, wijken steeds vaker uit naar cloud-managed wifi om zo de connectiviteit te verbeteren. Naast dat cloud-managed wifi eenvoudig is te installeren, is het een minder tijdrovend alternatief voor een lokaal beheerd netwerk. Dankzij cloud-managed wifi zijn tientallen of zelfs honderden AP’s op een eenvoudige, flexibele en schaalbare manier te beheren via één simpel te bedienen platform. Efficiënte it-afdelingen gebruiken daarbij een online-dashboard of een app, gehost in een cloud-omgeving, om het hele wifi-netwerk in de gaten te houden en snel problemen op te lossen.
Een goede wifi-beleving voor de klant hangt echter van meer af dan van alleen een goed georganiseerde it-afdeling. Immers, de it-afdeling zorgt er niet voor dat het draadloze signaal makkelijker door baksteen en beton gaat en verbetert ook de prestaties van de huidige infrastructuur niet. Om die problemen aan te pakken, is het belangrijk om naar het punt waar alle apparaten samenkomen te kijken: de AP’s. Door deze AP’s vanuit de cloud of via een app te beheren, wordt het leven van de lokale it-afdeling stukken makkelijker, maar neem je nog steeds de verbindingsproblemen niet weg. Het is daarom van belang in kwalitatief hoogwaardige AP’s te investeren: zo lever je klanten de beste, meest stabiele verbinding en draag je bij aan een betere gebruikerservaring.
Natuurlijk blijven er zorgen over een migratie naar de cloud, bijvoorbeeld over de veiligheid van data wanneer deze niet lokaal worden opgeslagen. Je kunt echter ook alleen het beheer en de controlesignalen via de cloud laten lopen en zo de data binnen het eigen netwerk houden.
Er zijn meer dan genoeg redenen om naar de cloud te migreren: eenvoudige en snellere installatie, schaalbaarheid, beheersbaarheid en een lagere total cost of ownership. Gewapend met de juiste informatie kun je het beste van twee werelden mogelijk maken: eenvoudig cloudbeheer voor de it-afdeling, optimale prestaties en een wifi-verbinding waar je klanten positief over zijn en voor terugkomen.