Energienetbeheerder Tennet start een proefproject om te onderzoeken of met blockchaintechnologie het aantal decentrale energiespelers op de balanceringsmarkt is te vergroten. Daarmee wil Tennet een betere prijsvorming in de hand werken en minder afhankelijk worden van de aanwezigheid van conventionele centrales. De netbeheerder voert de pilot uit in samenwerking met energiemarktplaats Vandebron en technologiepartner IBM.
Tennet is verantwoordelijk voor de Nederlandse balanshandhaving op het energienet. Om een continue levering van elektriciteit te garanderen, moeten vraag en aanbod 24/7 in balans zijn. Met de toegenomen elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen neemt de volatiliteit op het net toe. Daarnaast zijn er in de toekomst minder conventionele centrales beschikbaar om de benodigde flexibiliteit te leveren, verwacht de netbeheerder.
Tennet is nu een proef gestart in samenwerking met de startup Vandebron voor het leveren van reservevermogen. Vandebron is een online-marktplaats waar lokale energiebronnen zelf hun energie verkopen en iedereen zijn eigen bron kan kiezen.
In deze pilot levert Vandebron vermogen afkomstig uit het opladen van zijn EV (elektrisch rijden)-klanten voor de balanshandhaving. IBM heeft een blockchain-oplossing ontwikkeld, gebaseerd op de opensourcesoftware Hyperledger, die de kleinschalige batterijen koppelt aan de reguliere Tennet-biedladder en de systemen voor balanceringsvermogen.
De oplossing stelt partijen in de gelegenheid de energiestromingen op een veilige manier te regelen en met elkaar op een inzichtelijke manier te registreren. Tennet en Vandebron zullen daardoor in staat zijn de geleverde flexibiliteit te verrekenen. De pilot moet uitwijzen of het aantal spelers op de balanceringsmarkt is te vergroten waardoor er betere prijsvorming tot stand komt en Tennet minder afhankelijk wordt van de aanwezigheid van conventionele centrales. Als de proef slaagt, zal de energienetbeheerder andere decentrale bronnen uitnodigen mee te doen aan het blockchainproject.
Blockchain
De wereldwijde interesse in blockchain (blokketen)-technologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie haar eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin is inmiddels duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).
De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.