Ict wordt steeds makkelijker, malware ook en ransomware volgt deze trend. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Vroeger moest je een computer zelf bouwen om ‘m te kunnen gebruiken. Daarbij moest je het apparaat natuurlijk ook kunnen programmeren. Deze oertijden van de piepjonge Bill Gates, naïeve Steve Wozniak en gewiekste Steve Jobs liggen ver achter ons. Computers – en ict in het algemeen – zijn steeds gemakkelijker en toegankelijker geworden. Software heeft dit pad gevolgd en cloud heeft het gemak daar vergroot. Standaardplatformen, standaardmodules, kant-en-klare oplossingen, simpel te gebruiken services, plug&play, klik-en-klaar.
Malware is ook maar een vorm van software en ondergaat eenzelfde ontwikkeling. Elke scriptkiddie kan een DDoS-aanval uitvoeren en ook diepergaande cyberinbraken zijn geen hogere kunst meer. Het door geldelijk gewin gedreven ransomware gaat nu een nieuwe fase in wat deze trend betreft. Het wordt al aangeboden als kant-en-klaar pakket voor de cybergijzelnemer in spé, die ook eigen maatwerk bij elkaar kan klikken. De volgende stap is ransomware als service. Beginnen is gratis, betaling is een percentage van de afpersingsomzet en afschrijving gebeurt automatisch. Net zo gemakkelijk als online een pizza bestellen of een crm-dienst afnemen. Datagijzelen door dummies. Ransomware wordt allemansmalware. Wat vind jij?
Wanneer je je fouten niet herstelt, is dit een logisch gevolg in een wereld van eenvoudige “verdienmodellen”.
De moraal, voor zover die nog aanwezig in het “geliberaliseerde marktdenken”, is dat we nu toch snel moeten kiezen voor een oplossing: intrinsiek veilige software. Het zal wat kosten, maar veel en veel minder dan de schade die we nog te verwerken krijgen.