Amber Mobility, een spin-off van de TU Eindhoven, wil vanaf 2018 zelfrijdende auto’s inzetten in Eindhoven en Helmond. De elektrische deelauto's voor zakelijke klanten zullen 's nachts autonoom via busbanen naar de ophaalpunten rijden. Vanaf 2019 komt de dienst beschikbaar voor particulieren.
De BMW i3’s worden in samenwerking met Athlon Car Lease en ABN Amro geleverd. Een aantal van die auto’s – dat vanaf vandaag voor testritten wordt ingezet – is voorzien van camera’s en een radarsysteem. Daarmee moeten ze volgend jaar zelfstandig de weg op kunnen.
De auto’s zullen voorlopig niet autonoom rijden terwijl er passagiers in zitten. Ze gaan eerst ’s nachts zelfstandig rijden, zodat ze op de volgende dag op de juiste plaats staan voor klanten, zo meldt Amber Mobility. ‘Bij deze nachtelijke ritten is in eerste instantie een chauffeur aanwezig die eventueel kan ingrijpen. Uiteindelijk willen we wel autonoom rijden met passagiers aan boord. Wanneer dat gebeurt, is niet alleen afhankelijk van de technologie, maar ook van de wetgeving’, aldus directeur Steven Nelemans.
Het bedrijf wil in een jaar tijd driehonderd auto’s op de weg hebben. Het gaat om wagens die worden verhuurd aan bedrijven. In 2019 moeten ook particulieren gebruik kunnen maken van Amber.
Geldgebrek
Het bedrijf presenteerde in 2016 plannen voor de ontwikkeling van een eigen auto: de Amber One. Door een gebrek aan geldschieters staat die ontwikkeling echter op een laag pitje. Amber zegt nog 3,5 miljoen euro nodig te hebben om twee prototypes op de weg te krijgen.
In een volgend stadium heeft het bedrijf nog 65 miljoen euro nodig om de eerste kleine serie auto’s te bouwen. Het vinden van financiers kost volgens het bedrijf tijd. Amber meldt dat het op korte termijn meer hoopt te weten over geïnteresseerde partijen in Nederland, Duitsland en de VS die belangstelling tonen in financiering van de auto’s.
Het ontwerp van de Amber One is volledig afgestemd op het gebruik van een deelauto. De elektrische auto weegt volgens de plannen zevenhonderd kilo, heeft een actieradius van vierhonderd kilometer en een totale levensduur van 1,5 miljoen kilometer.