Vroeger zocht men bij vacatures altijd naar het schaap met de vijf poten. En waarom de afdeling P&O zo graag een gehandicapt schaap wilde, is nog steeds een raadsel. Die vijfde poot zit alleen maar in de weg en daarbij, er zit amper wol op. Tegenwoordig leggen ze de lat veel lager.
Als je nu op ict-vacaturesites kijkt, zie je dat ze vooral op zoek zijn naar young professionals. Oftewel een instapmodel. Iemand met potentie. Een talent. Kortom, het is niet erg als je oud bent, want we willen natuurlijk geen leeftijdsdiscriminatie, zo lang je maar een young professional bent.
Raar dat er eigenlijk nooit staat: doe maar een oude professional. Natuurlijk staat er weleens senior professional, maar met senior wordt in dit geval iemand van 28 bedoeld die net door zijn proeftijd is. Er staat nog net niet bij: ‘Omroep Max hoeft niet te schrijven. Er werken hier al meer dan vijftig tinten grijs, dus doe maar een jong professioneel iemand’.
Het UWV publiceerde laatst een onderzoek dat het tekort aan vakmensen in de ict-sector aan blijft houden. Hiermee bedoelen ze dan waarschijnlijk een te kort aan young professionals. Het zal niet het laatste onderzoek zijn waar deze conclusie naar voren komt. Er is namelijk altijd een tekort aan ict-vakmensen. Dat blijven we ook houden. Het is een sector waar constant nieuwe dingen worden ontwikkeld, met als gevolg dat je daar dus ook weer nieuwe mensen voor nieuwe, nog niet eens bestaande functies nodig hebt. Toen er voor eerst treinen gingen rijden, was er ook een tekort aan machinisten en conducteurs.
Daarom moet je ook, als je in de it werkt, niet alleen consequent blijven leren, je moet eigenlijk ook constant zorgen dat je in nieuwe functies stapt. Het is wel leuk dat je twaalf jaar aan hetzelfde programma werkt, maar na twaalf jaar kom je erachter dat je twaalf jaar in de gevangenis hebt gezeten en dat buiten de gevangenismuren ineens niemand meer zelf een auto bestuurt maar dat de auto’s dat tegenwoordig allemaal zelf doen. Je kunt niet je leven lang op Hyves blijven zitten want op een gegeven moment is iedereen vertrokken. Eigenlijk moet je je leven lang young professional blijven. Je moet in ieder geval er voor zorgen dat je de young professionals voor blijft.
Maar het gaat nog lastiger worden. Want niet alleen de jeugd zit ons op de hielen, maar gezien de ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie zitten zelfs robots ons op de hielen. We moeten zelfs aantrekkelijker blijven dan een robot. Dit gaat een vrouw nog wel lukken, denk ik, maar voor ons mannen gaat dit een heel zware dobber worden.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Computable-magazine #3 van 2017.
Als je maar uw ogen open houdt en met passie uw job uitoefent, dan is het lichter om levenslang een young professional te blijven. Met 76 voel ik mij allesbehalve minder.
Er is helemaal geen tekort. Ze willen gewoon niet kiezen van het talent dat beschikbaar is. Discriminatie op afkomst, leeftijd en geslacht is aan de orde van de dag maar zal nooit hardop worden toegegeven.
De it-er van nu heeft het maar moeilijk. Vroeger waren alleen de users sukkels (bij mij werkt het wel), maar nu ook de werkgevers (ze willen me niet meer). Mijn collega’s in de newsgroups, icq en bulletinboards zijn ook boos. Gelukkig hoef ik me niet te vervelen met mijn VAX/VMS thuis 😉
Ach, het loopt allemaal zo’n vaart niet.
Het ’tekort’ waar het UWV het over heeft zijn specialistisch techneuten. Niks mis mee. Waar wél wat mis mee is zijn de vacatureteksten opgesteld door junior-HRMers zonder kennis van zaken.
Voor de rest weten we dat het UWV al jaren lang ICT-problemen heeft. Go figure.
En de legacy-systemen liggen weer lekker in de la. Niet hype genoeg.
Er komt een moment dat die ‘managers’ met hun hoofd uit de cloud donderen.
Ik heb al eerdere gesuggereerd dat senior-vakmensen de krachten bundelen in een eigen v.o.f. ‘Legacy Experts’.