Nederlandse bedrijven hebben volop mogelijkheden voor groei in Duitsland. Dat meldt minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag tijdens zijn bezoek aan de industriebeurs Hannover Messe. Vooral in de ict-sector liggen kansen, en dan met name op het gebied van IoT (Internet of Things), big data en cyberbeveiliging. Kamp baseert zijn uitspraken op een rapport van adviesbureau KPMG.
Uit het KPMG-rapport ‘Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany’, dat minister Kamp vandaag op de Hannover Messe in ontvangst nam, blijkt dat in Duitsland voor IoT een samengestelde jaarlijkse groei van 33 procent verwacht naar uiteindelijk een marktwaarde van vijftig miljard euro in 2020. De wereldwijde waarde van deze markt wordt in dat jaar al op 1,6 biljoen euro geschat, maar de mondiale groei is lager (23 procent) dan in Duitsland, aldus de KPMG-vorsers.
De relatief hoge groei in Duitsland biedt volgens het adviesbureau bij uitstek kansen voor ondernemingen uit ons land die mondiaal vooroplopen als het gaat om IoT. Nederlandse bedrijven zijn nu al producent of toeleverancier voor deze apparaten in de auto-industrie (navigatiesystemen, technologie voor elektrische en zelfrijdende auto’s), maar ook voor toepassingen in precisielandbouw, zorg en huishoudelijke apparaten. Er zijn naast grotere bedrijven bovendien in Nederland veel meer startups en scale-ups actief met innovatieve oplossingen voor de vraagstukken binnen deze sector dan in Duitsland.
KPMG
Het onderzoek wijst verder uit dat ook voor big data de groei in Duitsland (22 procent) tot 2020 hoger wordt ingeschat dan het mondiale verwachte cijfer (13 procent). De wereldwijde markt voor big-datatoepassingen is over drie jaar zo’n 54 miljard euro waard, de Duitse markt 3,7 miljard. Nederlandse bedrijven hebben volgens het onderzoek ook hier een goede concurrentiepositie, vooral als het gaat om analytische software voor de landbouw, zorg, auto-industrie en de infrastructuursector.
Over de kansen voor Nederlandse ict-beveiligingsbedrijven over de grens zijn de KPMG-onderzoekers ook zeer positief. De bedrijven kunnen de internationale concurrentie goed aan, ook door hun keuze om zich te specialiseren en niet in de hele breedte beveiligingsproducten aan te bieden.
Bovendien richten Nederlandse ict-beveiligers zich met name op het midden- en kleinbedrijf waar minder competitie is. Om in Duitsland succes te boeken, is het belangrijk een lokale distributeur te vinden, aldus KPMG.
Kamp
Minister Kamp liet, na op de beurs het rapport in ontvangst te hebben genomen, in een reactie weten: ‘Duitsland is onze belangrijkste economische handelspartner met een exportwaarde van bijna honderd miljard euro. Samen met het bedrijfsleven en brancheorganisaties verkennen we daarom voortdurend nieuwe kansen. Dit onderzoek toont aan dat er in Duitsland kansen liggen voor Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen als zij vroegtijdig blijven investeren in nieuwe, digitale technologieën. Zo blijven onze producten en diensten concurrerend en kunnen we de mogelijkheden benutten voor extra inkomsten en banen in Nederland.’
Hannover Messe
Industriebeurs Hannover Messe vindt plaats van 24 t/m 28 april. Het leidende thema voor deze 32ste editie is: ‘Integrated Industry – Creating Value’ en Polen is geselecteerd als partnerland. Aan de beurs in Hannover nemen ruim 140 exposanten uit Nederland deel. De Nederlandse deelname wordt ondersteund door bezoeken van staatssecretaris Dekker, minister van Economische Zaken Henk Kamp en Prins Constantijn, de ‘Special Startup Envoy.’