Nils Brauckmann, ceo Suse, steekt het niet onder stoelen of banken: Suse Linux Enterprise blijft een cruciaal product voor zijn bedrijf. Daarnaast worden aanverwante oplossingen als software-defined storage, netwerking en cloud belangrijker. En mét nog altijd de klemtoon op ‘open’ in opensource, zo bleek tijdens de jongste Susecon-gebruikersconferentie in Atlanta.
Het blijft goed gaan met Linuxpionier Suse. De omzet is met achttien procent gestegen en het aantal contracten van meer dan één miljoen dollar groeide met 22 procent. Om dat alles te ondersteunen, is ook het personeelsbestand met meer dan twintig procent uitgebreid. ‘Een duidelijk bewijs dat Linux en opensource hun plaats in de bedrijfswereld hebben opgeëist en opgeklommen zijn tot enterpriseniveau’, beklemtoont Brauckmann. ‘Met onze nieuwe Suse Linux Enterprise 12 Service Pack 2 mikken wij op zowel fysieke als virtuele en cloudbased, missie-kritische omgevingen om gebruikers te helpen bij het verbeteren van hun systeemstabiliteit, van hun beveiliging en bij de implementatie van nieuwe technologieën. Naast een tien keer snellere packetverwerking via software-defined netwerking en betere I/O-prestaties hebben wij ook duidelijk de ondersteuning voor SAP-toepassingen verbeterd om de migratie naar S/4Hana te vergemakkelijken en de implementatie van SAP-apps te versnellen’.
Big Endian
‘Als traditioneel SAP-georiënteerd bedrijf was precies Hana v2 op SLES 12 voor ons het meest opvallende nieuws op deze Susecon’, bevestigt Guy Schwartzmans, senior technical Unix/Linux-consultant bij Ctac, een beursgenoteerde businessintegrator uit ‘s-Hertogenbosch met meer dan 470 medewerkers en ook activiteiten in België en Frankrijk, vooral rond SAP en Microsoft. ‘SLES voor SAP heeft een aantal nieuwe functies en guides dat handig is. Voor ons is de migratie van Big Endian naar Little Endian een grote klus en dus belangrijk’.
Voor hem was de keuze van Suse voor SAP HANA trouwens vanzelfsprekend. ‘SAP en Suse hebben een goede band opgebouwd, voornamelijk in de ontwikkeling, en het is eigenlijk een logische stap voor SAP om Suse als preferred en eerste besturingssysteem te kiezen voor SAP HANA. Bovendien zal de nieuwe versie van Suse Enterprise Linux in de toekomst data-migraties van Intel naar Power of vice versa gemakkelijker maken’.
Schwartzmans merkt daarbij op dat de Nederlandse markt meer vertrouwen krijgt in Linux in een enterprise-omgeving. ‘Support is makkelijker te verkrijgen en vele malen beter dan voorheen. Zowel de leveranciers als de opensource-community zijn duidelijk klaar voor enterprise-omgevingen’.
Krachtiger platform
Oorspronkelijk implementeerde Ctac inderdaad SP HANA-diensten op Intel-hardware, maar de integrator stelde al snel vast dat hij een krachtiger platform nodig had. ‘De combinatie van Suse Linux Enterprise Server en IBM Power Systems kwam hier dan duidelijk als de beste en veelzijdigste oplossing uit de bus omdat het besturingssysteem in staat is de unieke mogelijkheden van de IBM Power-architectuur maximaal te benutten’, aldus Schwartzmans.
Ook ICU IT Services uit Almere, een specialist op het gebied van complexe it-infrastructuren die met een veertigtal mensen zowel data- en systeembeheer als beveiliging verzekert in het merendeel van de mainframe-sites in Nederland, zocht een besturingssysteem met meer flexibiliteit en mogelijkheden. ‘Wij kwamen uit bij Linux en hadden de keuze tussen Red Hat en Suse. De laatste beantwoordde aan onze eisen: gemakkelijke installatie, eenvoudig beheer, veel cloudfaciliteiten – en het draaide al op System z van IBM’, blikt Johan Schelling, managing partner ICU IT Services, terug.
‘Toen IBM ons benaderde met een nieuw gamma van systemen, oplossingen en diensten rond IBM LinuxONE, hebben we dan ook niet geaarzeld en Suse Linux Enterprise Server als besturingssysteem naar voren geschoven, mede omwille van de virtualisatiemogelijkheden met KVM en z/VM hypervisors. Wij waren vorig jaar het eerste bedrijf in de Benelux dat over een eigen LinuxONE-machine beschikte. Momenteel werken we aan twee grote projecten met belangrijke Nederlandse klanten rond Suse op System z en onderzoeken we hoe we ook LinuxONE voor hen kunnen inzetten. En samen met Suse bekijken we nu hoe we clouddiensten zouden kunnen opzetten want over een jaar of twee, drie willen we doorgroeien van een solution- en servicesbedrijf naar een cloudleverancier met LinuxONE en Suse.’
Muziek
Er was op Susecon nog een belangrijke aankondiging: de overname van de software-defined storage management-assets van het Duitse it-bedrijf it-novum, en met name dan openATTIC, het opensource Ceph en storage management framework. ‘Met OpenATTIC krijg je een krachtige storage-virtualisatie-laag in handen die vooral flexibel is. Als dit naar een enterprise-niveau is te tillen, dan zit hier zeker muziek in’, was het commentaar van Guy Schwartzmans op de overname.
Goed om weten is dat het bij die overname niet alleen om de technologie ging maar ook om het hele ontwikkelteam dat mee de overstap maakt. Het is meteen de eerste acquisitie van Suse ooit – ‘maar we voelden dat we op bepaalde domeinen sneller moesten gaan, en dus moet je talent op de markt gaan zoeken in plaats van alles zelf te willen bouwen’, licht Nils Brauckmann toe. ‘Het is een bewijs dat Suse volwassener geworden is, het is geëvolueerd van een bedrijf dat overgenomen en doorgegeven werd naar een onderneming die nu in staat is zelf technologieën en bedrijven over te nemen. Maar let wel: het is hoogst onwaarschijnlijk dat je ons een overname zal zien doen in Enterprise Linux, onze traditionele business. Eerder op het vlak van software-defined infrastructuur zoals infrastructure-as-a-service, of in software-defined networking, of in application platform services.’
Het hele openATTIC-verhaal sluit overigens perfect aan bij de introductie op Susecon van Suse Enterprise Storage 4, een op Ceph-technologie gebaseerde software-defined storage managementoplossing die vooral bedoeld is voor bedrijven uit data-intensieve sectoren die hun data enorm zien toenemen en die een flexibele opslag wensen op basis van open source zonder al te grote investeringen.
Partnerinitiatief
Op Susecon kondigde Suse ook een verdere uitbreiding van zijn Suse Ready-certificatieprogramma aan voor partners. ‘Een verdere aanvulling van het partnerinitiatief dat we in april vorig jaar opgestart hebben’, zegt Ronald de Jong, president of sales van Suse. ‘Het partnerprogramma is niet langer gebaseerd op omzet, er zijn geen verschillende partnerniveaus meer, en de klemtoon ligt op winstgevendheid, niet op winstmarges. We hebben ook vooral een team van trainingspartners uitgebouwd omdat we mensen willen hebben die opleidingen kunnen geven aan onze eindgebruikers om hen zo snel en goedkoop mogelijk te scholen in het gebruik van onze producten. Weet je, vroeger was dit een profit-center voor ons, nu is het een kost. Maar we zijn ervan overtuigd dat betere eindgebruikers uiteindelijk meer productomzet genereert. Vergeet niet dat meer dan negentig procent van onze business via onze partners loopt, en het nieuwe partnerprogramma stelt ons nu ook in staat om de markt van de middelgrote bedrijven aan te spreken – uiteraard belangrijk in Europa waar dat segment bijzonder groot is’.
Nog een leuke aankondiging ten slotte: Suse gaat ook het ARM-platform ondersteunen waardoor Suse Linux Enterprise 12 SP2 een van de eerste commercieel beschikbare Enterprise Linux-platformen wordt die ook op een Raspberry Pi3 kunnen draaien. Jawel, op een computer ter grootte van een kredietkaart waaraan een prijskaartje van 35 dollar! Maar dan wel een die stevig verankerd zit in de mobiele wereld en embedded is in heel wat apparatuur. En de ARM-processoren zijn ook aan hun opmars in het datacenter begonnen, want daar zijn ruimte, power en koeling belangrijke factoren die ARM zeker kan uitspelen. En vooral niet vergeten: in september vorig jaar waren er al meer dan tien miljoen Raspberry Pi-exemplaren over de toonbank gegaan, meteen een uitgelezen kans voor Suse om meer mensen te laten kennismaken met Suse Linux Enterprise.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Computable-magazine #3 van 2017.