KPN heeft via een kort geding gepoogd de gunning van de provincie Gelderland aan OGD tegen te houden. Het betreft de aanbesteding 'Infrastructuur, Hosting, Werkplek en Servicedesk'. Het ict-concern voelt zich ernstig benadeeld door een lage score voor een presentatie die uiteindelijk zwaar meewoog in de eindscore. Anders zou KPN de aanbesteding hebben gewonnen. De rechtbank in Gelderland heeft KPN in het ongelijk gesteld.
Volgens een zegsvrouw heeft de provincie Gelderland, vanaf het moment dat KPN bezwaar heeft ingediend tot het moment van de uitspraak, het proces stilgelegd. Deze periode duurde ongeveer twee maanden. Er zijn volgens haar geen andere partijen die bezwaar hebben gemaakt tegen de gunning aan OGD.
Inzet van de aanbesteding is een uitbestedingscontract voor minimaal vier jaar en maximaal acht jaar. Een contractwaarde is niet bekendgemaakt, maar de huidige jaarlijkse kosten van de provincie Gelderland voor de onderdelen uit de opdracht bedragen zo’n 5,65 miljoen euro per jaar.
Op 18 januari 2017 meldde de provincie dat de opdracht voorlopig gegund zal worden aan OGD, omdat zij in totaal hoger had gescoord dan het als tweede geëindigde KPN. Daarachter kwamen nog Fujitsu en Ordina. KPN was het niet eens met deze gunning en stapte naar de rechter.
Geen samenhang
Aanleiding is de matige score die KPN bleek te hebben gekregen voor haar presentatie van de uitwerking van de plannen voor het overnemen van het infrastructuur- en werkplekbeheer bij de provincie. Deze presentatie werd beoordeeld door een team van zes deskundigen, waarbij vier van de zes een onvoldoende gaven.
KPN is van oordeel dat de presentatie in samenhang met de offerte had moeten worden beoordeeld en dat de score daardoor hoger had moeten uitvallen. Bovendien is er volgens het bedrijf sprake van een subjectieve beoordeling dat op gespannen voet staat met een objectieve gang van zaken bij een aanbesteding. KPN meent recht te hebben op een hogere score, waardoor het uiteindelijk meer punten behaalt dan OGD. De uitbestedingsopdracht moet dan ook aan KPN worden gegund, aldus het bedrijf.
De provincie stelt zich op het standpunt dat uit de aanbestedingsdocumenten volgt dat de presentaties op zichzelf beoordeeld zouden worden en dat bij onduidelijkheden of incompleetheden niet kon worden teruggegrepen op of verwezen naar de ingediende offerte.
De rechtbank geeft de provincie daarin gelijk omdat uit de aanbestedingsdocumenten blijkt dat de presentatie een subgunningscriterium op het gebied van kwaliteit is. Daarnaast vindt de rechtbank dat KPN te laat is met klagen over het subjectieve karakter van dit criterium. Het is niet bekend of KPN in hoger beroep gaat.