Microsoft staat om diverse eigenschappen bekend en volharding hoort daar zeker bij. Windows Cloud is een nieuwe poging om een verse start te maken. Niet alle legacy mag mee.
De wellicht verwarrende benaming Windows Cloud is niet een besturingssysteem dat in de cloud draait, of dat alleen webapps en clouddiensten draait. Wat het wel is, zo blijkt uit een eerder al uitgelekte build van deze Windows 10-variant, is een nieuwe poging van Microsoft om een verse start te maken. Windows 10 Cloud is een uitvoering van het bekende pc-besturingssysteem dat bewust niet backwards-compatible is.
Windows RT 2.0
Windows Cloud trekt een streep door het zand voor apps en applicaties. Niet langer oude toepassingen of software uit onbekende, onvertrouwde bron draaien. Microsoft neemt hiermee afscheid van de rijke catalogus aan bestaande applicaties, die juist voor veel gebruikers de aantrekkingskracht vormen van het Windows-platform.
Klinkt bekend? Dat kan, want Windows Cloud valt te beschouwen als een reïncarnatie van Windows RT. Waar het trouwens slecht mee is afgelopen. Deze variant van Windows 8 is toen speciaal ontwikkeld voor apparaten met ARM-processors. Die energiezuinige chips zijn de de facto standaard voor moderne mobiele apparaten: van smartphones tot tablets.
Windows draait normaliter op x86-processors, van Intel en AMD. Maar die twee producenten spelen niet tot nauwelijks mee op de mobiele markt, ondanks pogingen daartoe en miljardeninvesteringen daarvoor. Microsoft koos met Windows RT dus voor ARM-chips, waar reguliere Windows-applicaties dan ook niet op draaien. Technisch gezien is emulatie of eventueel virtualisatie wel mogelijk, maar de overhead daarvan heeft een prestatie-impact.
ARM outside
Uiteindelijk is Windows RT ten onder gegaan. Voorname oorzaken waren gebrek aan apps en een tekort aan hardwareleveranciers die ARM-apparaten uitbrachten met de legacyloze Windows-variant. Uiteindelijk heeft Microsoft ARM ook losgelaten, voor de onderkant van zijn Surface-portfolio. Daarmee zijn de ambities van de Windows-maker echter niet verdwenen.
Enerzijds wil Microsoft nog wel meedoen op de grote en groeiende mobiele markt, waar ook twee-in-één-tabletdevices en omklaplaptops bij horen. Anderzijds wil Microsoft gebruikers én developers meer naar de app-winkelmodel krijgen. Windows 10 Cloud is in elk geval bedoeld voor laatstgenoemde. Deze nieuwe variant is namelijk niet een herhaling van Windows RT.
Apps en afzetmarkt
De uitgelekte build draait immers op x86-processors, maar houdt het alleen bij apps uit de Windows Store. Overigens kunnen dat ook Win32-toepassingen zijn, alleen moeten die door de maker dan wel aangepast zijn (via de zogeheten Desktop Bridge) en dan in Microsofts app-winkel worden aangeboden. De uitgelekte build is ook al gehackt om reguliere Win32-software te draaien, die overal vandaan kan komen.
Officieel is dat niet de bedoeling, wat Microsoft betreft maar ook wat de beoogde doelgroep betreft. Afgelopen week heeft het softwarebedrijf persuitnodigingen verstuurd voor een bijeenkomst op 2 mei in New York. Het evenement is voorzien van de hashtag MicrosoftEDU, wat erop wijst dat er aankondigingen voor de onderwijsmarkt worden gedaan. Beheer en software uit wantrouwde bronnen kunnen nogal kopzorgen zijn voor onderwijsinstellingen.
Versus Chromebooks
Windows 10 Cloud moet die zorgen wegnemen. Daarbij heeft het al concurrentie in de vorm van Google’s browserbesturingssysteem Chrome OS. Chromebooks doen het dan ook goed in deze aparte pc-submarkt met specifieke vereisten. Recente pc-verkoopcijfers van onderzoeksbureaus Gartner en IDC wijzen op respectievelijk een aanhoudende daling en een lichte stijging, waarbij Chromebooks deels verantwoordelijk zijn voor dat verschil. Gartner rekent Chromebooks namelijk niet mee als ‘pc’ en IDC wel.
De categorie ‘pc’ kan in de nabije toekomst nog gecompliceerder worden, niet alleen door Windows 10 Cloud zoals dat nu in zicht is. Microsoft werkt namelijk ook aan emulatietechnologie die het inbouwt in zijn besturingssysteem. Het heeft dit in december al onthuld, inclusief de samenwerking hiervoor met ARM-processormaker Qualcomm.
Daarmee kan een aankomende nieuwe ARM-uitvoering van Windows 10 toch gewoon x86-applicaties draaien. Dit doet denken aan Apple’s emulatielaag Rosetta die het in Mac OS X had verwerkt tijdens de overstap van PowerPC- naar Intel-processors. Microsoft noemt als concrete applicatievoorbeelden Adobe PhotoShop en het eigen productiviteitspakket Office.
Later dit jaar
De eerste ARM-pc’s met Windows 10 staan naar verluidt op stapel om in de tweede helft van dit jaar uit te komen. Dat komt overeen met de planning voor de grote Redstone 3-update die Windows 10 dan de ARM-emulatie geeft. De eerder deze maand uitgebrachte Creators Update is Redstone 2. Het is nog niet duidelijk welke computer- en tabletleveranciers meegaan met Microsoft in dit nieuwe ARM-avontuur voor Windows.
Windows 10 is al geshowd draaiend op een Snapdragon 820-processor van Qualcomm: