Digicommissaris Bas Eenhoorn adviseert de partijen betrokken bij de kabinetsformatie om één bewindspersoon verantwoordelijk te maken voor de digitale overheid. Deze persoon moet dan ondersteuning krijgen van een sterke regie-eenheid. Indien het nieuwe kabinet deze aanbeveling overneemt, zal Eenhoorn zijn ontslag aanbieden.
Dit schrijft Digicommissaris Eenhoorn in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de periode van tweeënhalf jaar sinds zijn aanstelling evalueert. De brief is tegelijkertijd aangeboden met de resultaten van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid.
In het rapport Maak Waar constateert de studiegroep dat de overheid te weinig beseft dat de digitale dienstverlening tot de kern van het primaire proces behoort. Daarvoor is een actievere houding van overheidsorganisaties in de informatiesamenleving nodig.
Een van de aanbevelingen uit het rapport is een stevige politieke en ambtelijke regie. De studiegroep heeft daarvoor een breed samengestelde ministeriële commissie voor ogen én het samenbrengen van de verantwoordelijkheden voor de digitale overheid onder één bewindspersoon.
Eenhoorn schaart zich achter deze zienswijze. Indien het nieuwe kabinet de aanbevelingen van het rapport van de studiegroep opvolgt en er één bewindspersoon wordt belast met de regie op de digitale overheid, is de functie van digicommissaris in feite overbodig geworden. In dat geval zegt Eenhoorn zijn ontslag aan het nieuwe kabinet te gaan aanbieden en te zorgen ‘voor een goede overdracht en inbedding van zijn taken als Digicommissaris.’
Ontslag
De Digicommissaris werd in 2014 door het kabinet aangesteld om – als overheidsbrede regisseur – de generieke digitale basisinfrastructuur (GDI) te versterken en de verlamming die was ontstaan op inhoud, sturing en financiën te doorbreken. Om dat te bereiken heeft Eenhoorn een interbestuurlijke overleg- en besturingsstructuur ingericht die jaarlijks een samenhangende nationale ambitie- en uitvoeringsagenda opstelt (het zogeheten Digiprogramma).
Daarnaast heeft Eenhoorn in zijn functie bekeken hoe er meer duidelijkheid was te schapen in wie waarvoor verantwoordelijk is op het speelveld van de Digitale Overheid. Ook zegt hij financiële problemen te hebben opgelost en het kabinet uitgangspunten voor structurele financieringsafspraken te hebben aangereikt.
Bas Eenhoorn heeft al veel voor elkaar gekregen, o.a. door samenwerking met Logius, ForumStandaardisatie en met de VNG.
Het zou een goede zet zijn, om een (aparte) minister van ICT te benoemen, en waarom niet bij de start deze Bas Eenhoorn te benoemen, hij kent de weg en kan zo het pad maken voor zijn opvolgers, na de volgende verkiezingen.
Mooi rapport.
Leesbaar, helder, visie.
Dit kan een mooi startpunt zijn voor een ‘digitaal ministerie’.
Wat mij betreft hoeft dat geen nieuw ministerie te zijn. Onderbrengen bij Min I&M mag wat mij betreft ook. Het is namelijk gewoon infrastructuur dat iedereen gemakkelijk, veilig en met behoud van vrijheid moet kunnen gebruiken. Net als de wegen, net als het water, net als de lucht.
Maar goed. Voor de komende 2 kabinetsperioden de NL Informatiesamenleving inrichten vanuit een separaat ministerie kan geen kwaad.
Alle zoekwoorden die ik op het rapport loslaat zijn voldoende behandeld. Vertrouwen, veiligheid, vrijheid, gebruiksgemak, op eindgebruiker (burger, bedrijven) georiënteerd. Ik mis slechts één component die waarschijnlijk niet binnen de oorspronkelijke opdracht paste. Dat is de internationale component.
Natuurlijk mag je eerst zelf je zaken op orde krijgen. Maar toch. Nederland heeft een groot buitenland. Andere landen, internationale organisaties, etc. Ook die moeten het vertrouwen en gemak kunnen ondervinden. Buitenlandse partijen kunnen we niet aansturen (wettelijk kader stellend, voorwaarden scheppend) als een binnenlandse organisatie. Zeker als je veiligheid aanbrengt (voor vertrouwen, privacy, etc) kan je de interoperabiliteit te gemakkelijk verliezen. En dat zou Nederland isoleren. Daarom is het gebruik van internationale standaarden van belang. Hoe? Dat is voor een volgende keer.