De Amerikaanse ondermijning van netneutraliteit heeft ook Europese gevolgen. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
In de Verenigde Staten, dat ict-oerland en internet-oorsprongsland is, vinden momenteel opzienbarende ontwikkelingen plaats. De door president Trump benoemde nieuwe voorzitter van telecomtoezichthouder FCC voert vergaande veranderingen door, die voor beroering zorgen. Naast de geruchtmakende permissie aan internetproviders om browsegegevens van hun klanten te mogen verkopen, is er de geleidelijke ondermijning van netneutraliteit.
In tegenstelling tot de privacyschendende ISP-datahandel raakt de netneutraliteitskwestie niet alleen de VS zelf. Het gros van de grote aanbieders van internetdiensten is namelijk Amerikaans en heeft (dus) een groot deel van zijn klanten in dat land. Aantasting of zelfs wegvallen van netneutraliteit verandert hun businessmodel, wat ongetwijfeld verdisconteert zal worden voor buitenlandse klanten. Dit betreft niet alleen bingewatchen op Netflix, maar bijvoorbeeld ook VoIP-diensten, cloudopslag en andere online-diensten die bedrijven over de hele wereld gebruiken. Netneutraliteitsondermijning raakt dus ook ons. Wat vind jij?
Zorgelijk en ook het feit dat de grote jongens zoals Google, Facebook en Yahoo daarin meegaan en hun content filteren voor zaken die zij achten dat jij die niet hoeft te zien.