BlackBerry vaart sinds de aanstelling van John Chen een nieuwe koers. Het is gestopt met de productie en verkoop van mobiele telefoons (nu in licentie gegeven aan partners), en teruggekeerd naar zijn corebusiness, namelijk het leveren van security en software. Om dit traject te realiseren, nam de directeur in de afgelopen jaren zes bedrijven over, alle gespecialiseerd in security, enterprise mobility en Internet of Things. Computable zet de acquisities op een rij.
Secusmart (2014)
De eerste acquisitie van Chen is in 2014. Hij koopt het Duitse Secusmart, dat beveiligde spraak- en data-encryptie en anti-afluisteroplossingen voor overheidsorganisaties, bedrijven en telecommunicatiedienstverleners levert. BlackBerry speelt met de overname in op enterprise mobility security, waarbij ook het belang van de aanpak van cyberveiligheid een accent krijgt.
Secusmart en BlackBerry zijn geen onbekenden van elkaar. De partijen werken sinds 2009 samen op het gebied van spraak- en data-encryptie, met als resultaat het product SecuSuite for BlackBerry 10. De oplossing komt terecht bij Duitse overheidsinstellingen en bijna alle Duitse ministers, onder wie bondskanselier Angela Merkel.
Movirtu (2014)
Iets later in 2014 kodigt Chen de overname aan van het Engelse Movirtu. Met de stap wil BlackBerry het apparaatbeheer bij bring your own device (byod) en choose your own device (cyod), ofwel cope (corporate owned, personally enabled) verbeteren. Movirtu biedt namelijk virtuele identiteitsoplossingen voor mobiele aanbieders waarmee het mogelijk is meerdere nummers (zowel zakelijk als privé) te gebruiken op één apparaat met één simkaart. Een multi-simtelefoon is hierbij overbodig. Bovendien maakt de software aparte facturen voor de spraak- en tekstberichten en het dataverbruik. Chen stelt dat de vrijheid en privacy van werknemers niet wordt beperkt bij privégebruik, maar dat zij wel voldoen aan de het securitybeleid van de organisatie.
WatchDox (2015)
In 2015 volgen nog drie overnames, met allereerst WatchDox. Ook met deze overname wil het bedrijf zijn mobiele securityoplossingen verbreden en verbeteren. Het gekochte bedrijf uit Israël biedt een zogenaamde enterprise file sync and share (efss)-oplossing. Dat stelt organisaties in staat om documenten te beveiligen, te beheren en te delen via mobiele apparaten. Het geeft inzicht in alle handelingen rondom een bestand, zoals bewerkingen, het maken van kopietjes of prints of het doorsturen naar externe partijen. Bovendien zijn de rechten van gebruikers realtime aan te passen. De oplossing is na de overname geïntegreerd in BlackBerry’s United Endpoint Management-oplossing (UEM).
AtHoc (2015)
Om zijn positie in crisiscommunicatie te verbeteren, wordt AtHoc gekocht. Het communicatieplatform van dat Amerikaanse bedrijf verbindt Android en iOS-apparaten met end points als sirenes, brandmeldcentrales en luidsprekers in het geval van een crisis. Dit helpt partijen om snel en effectief informatie te delen. Het rekent het Amerikaanse Departments of Defense (DoD) en Homeland Security (DHS) tot zijn klantenbestand.
Na de overname gaat AtHoc verder als een BlackBerry-divisie, waarover de voormalige ceo Guy Miasnik de leiding heeft. Hij kon dankzij de verkoop zijn product verder ontwikkelen en groeien in schaalgrootte.
Good Technology (2015)
Een ander bedrijf dat BlackBerry overneemt, is Good Technology. Voor die Amerikaanse leverancier van software voor mobiele beveiliging en servicemanagement betaalt BlackBerry 425 miljoen dollar. Met de overname haalt het bedrijf een platform in huis waarmee zakelijke applicaties voor elk mobiel platform, ongeacht welk besturingssysteem, te beveiligen en te monitoren zijn. Good gebruikt voor zijn app- beveiliging onder meer containertechnologie voor privacybeveiliging. Het sluit aan bij de overname van Movirtu.
Encription (2016)
De meest recente overname is die van de Britse beveiligingsspecialist Encription. Dat bedrijf levert cybersecurity-consultancy. Met de overname wil het Canadese bedrijf zijn cybersecuritytak versterken en breder trekken dan alleen mobiele beveiliging. Het breidt zijn portfolio uit met consultingdiensten en -producten om cybersecurityrisico’s te evalueren en te voorkomen.