De gemeente Amsterdam moet bijna drie miljoen euro extra uitgeven omdat de vervanging van een verouderd documentmanagentsysteem (dms) niet goed verloopt. Het betreft het systeem Andreas dat de gemeente gebruikt voor het beheren van documenten die nodig zijn in besluitvormingsprocessen.
Volgens Het Parool was al in 2013 duidelijk dat dit computersysteem op omvallen stond. Maar Andreas is nog steeds niet vervangen, hoewel er sinds februari 2014 diverse pogingen zijn ondernomen. Volgens de krant is het project onder meer vastgelopen door ‘reorganisaties en ander intern gerommel’. Zo waren de verantwoordelijkheden in de projectorganisatie niet helder, is de complexiteit onderschat en greep de gemeente niet op tijd in.
De 1,6 miljoen euro die was vrijgemaakt voor de vervanging is inmiddels op. Het college moet zeker 2,7 miljoen euro bijpassen.
De vervanging van Andreas is onderdeel van het project Vernieuwing Bestuurlijke Besluitvorming waarbij de gemeente haar besluiten zoveel mogelijk digitaal wil afhandelen. Het nieuwe systeem zou dan worden ingericht in het zaaksysteem Documentum van de Canadese softwareleverancier OpenText.
Zeker voorgelicht door de politie, en ervan uitgegaan dat dit Documentum ding kant-en-klaar zou zijn
Laten ze in Amsterdam vooral zelf het wiel uitvinden.
Een éénheid onder de gemeenten, samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen zou makkelijk zijn.
De zoveelste organisatie die de stap van file system naar documentmanagementsysteem onderschat. Combineer dat met een ‘sloppy’ aansturing en ziedaar het aloude recept voor ‘failure’! #amsterdam #politie #overheid
wel duur dat digitale afhandelen.
kunnen ze die stemmachine appliances niet ombouwen ?
die gebruikt men toch niet.
dat moest juist weer handmatig.
stemmachines zijn politiek in een notedop.
je kiest iets en dan gebeurt iets anders.
wat je niet verwacht.
ze zijn zowiezo geschikt voor parallelle verwerking van privacy gevoelige gegevens.
ik zie een businesscase.