It’ers met certificeringen verdienen meer, hebben een hogere productiviteit en lossen sneller problemen op. Kennis is belangrijk, want meer dan twee derde van de it-besluitvormers geeft aan dat er een mismatch is tussen de huidige vaardigheden van werknemers en de kennis die eigenlijk nodig is om doelstellingen te halen. Ze zijn vooral op zoek naar it’ers met kennis van cloud computing, cybersecurity en virtualisatie.
Dit blijkt uit de IT Skills and Salary Survey van ict-opleider Global Knowledge die hiervoor meer dan veertienduizend it’ers wereldwijd ondervroeg.
Certificering loont
Het merendeel van de it-besluitvormers geeft aan dat de kosten van certificeringen zichzelf terugverdienen in de vorm van hogere productiviteit, snellere probleemoplossing en minder kennishiaten. Daarnaast verdienen gecertificeerde it-professionals wereldwijd significant meer dan hun niet-gecertificeerde collega’s. Gecertificeerde it’ers in Noord-Amerika verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 8,9 procent meer dan hun niet-gecertificeerde collega’s; in emea-regio is dit verschil zelfs 13 procent. Deelnemers aan het onderzoek geven ook aan dat er een correlatie is tussen certificering en baanzekerheid en baantevredenheid. Gemiddeld heeft een it’er zo’n drie certificeringen.
Het gebrek aan kennis bij it’ers wordt volgens hun leidinggevenden veroorzaakt doordat organisaties te weinig investeren in het ontwikkelen en trainen van de medewerkers. Dit leidt tot meer stress bij werknemers, omzetverlies, een lagere kans op het behalen van kwaliteitsdoelstellingen, vertragingen wat betreft product- en serviceontwikkeling en de uitrol van hardware en software.
Cloud, cybersecurity en virtualisatie
De prioriteiten van organisaties liggen bij cloud computing, cybersecurity en virtualisatie. Tegelijkertijd is het voor it-besluitvormers naar eigen zeggen lastig om op die gebieden gekwalificeerde professionals te vinden. De groeiende vraag op deze terreinen betekent vaak dan ook een hoger salaris voor deze groep. Uit het onderzoek blijkt dat it’ers in cybersecurity in totaal het hoogste salaris hebben; het wereldwijde gemiddelde is hier 82.200 euro. Specialisten in cloud computing staan ook in de top vijf, met wereldwijd een gemiddeld salaris van 70.736 euro.
‘De gemiddelde levenscyclus van een it-product wordt steeds korter, en de kennishiaten worden dieper. Organisaties kunnen zichzelf niet uit deze problemen kopen. Ze moeten naar de eigen organisatie kijken en hun mensen trainen op de juiste vaardigheden’, aldus Sean Dolan, ceo van Global Knowledge.
Het volledige rapport kun je hier terugvinden.
Meteen maar de proef op de som nemen: Ict-opleider Global Knowledge biedt wereldwijd it-trainingen en –opleidingen. In België kunnen it’ers in Mechelen een training of opleiding volgen ==> Vraag geldt dit ook voor de examens voor CCSP? Tenslotte moet er ook in Belgie een basis worden gelegd voor de nodige certificeringen. (Ook) hier loopt NL wat voor op BE en ik weet niet waarom!!
Verder zou ik de volgorde die in het artikel wordt genoemd willen omdraaien dus ipv: It’ers met certificeringen verdienen meer, hebben een hogere productiviteit en lossen sneller problemen op + Kennis is belangrijk ==> Kennis is idd belangrijk, mensen met relevante kennis lossen problemen sneller op, hebben dus een hogere productiviteit en verdienen daarom meer (of tenminste beter!)
Deels klopt het wel dat een gecertificeerde IT professional meer verdient maar…. jammer genoeg vermeldt dit artikel dit niet, wanneer de IT professional in Nederland een bepaalde leeftijd heeft bereikt, blijkt die voor werving en selectie of een recruiter plots ’talentloos’, oninteressant. Wat is het geval, iemand met veel certificaten heeft aangetoond dat deze goed heeft kunnen leren maar dat geldt voor elke beroepsgroep, is dit geen garantie voor kwaliteit.
Een enorm hiaat welke al jaren speelt is dat er geen enkele opleiding is die oog besteed aan de volgende twee zaken.
IT keten
Natuurlijk is er ITIL maar voor ITIL is er zoiets als wetmatigheden waar IT aan onderworpen is. Deze wetmatigheden begrijpen en in de praktijk brengen is wellicht nog veel belangrijker dan elke daaropvolgende certificering. De menige publicatie betreffende cybersecurity is hier een eenvoudig gevolg van. Immers, heb je geen oog voor de IT keten en louter je eigen discipline, krijg je volkomen voorspelbaar, steeds meer en grotere incidenten.
Security
In het verlengende van voorgaande is en blijft security, binnen alle disciplines, een standaard onderdeel van elke discipline. Uiteraard is het niet een vereiste dat men zich daar dan ook diep in interesseert en certificeert. Maar het toenemende gebrek aan aandacht voor dit aspect binnen eigen discipline zorgt voor de enorme toename aan veiligheidsproblemen.
Wellicht stof tot nadenken voor de opleiders?
Natuurlijk loont certificering doch deze gedachte gaat maar tot een bepaalde leeftijdsgrens. Daarboven vind W&S en recruitmentland de kandidaat ineens niet interessant meer.
Tegelijkertijd speelt ongetwijfeld gezonde zaakvoering een rol waar het investeren in jezelf betreft. Die is uiteraard weer afhankelijk van de tarieven die worden gehanteerd. Het blijft een kip-en-ei-situatie.
Het leuke van die certificering is juist dat je relevante kennis kunt aantonen en daarmee de leeftijdsvooroordelen kan wegnemen. Voor freelance klussen werkt dat in ieder geval, lever Waan-van-de-dag as a Service. Steeds meer gewilde it-opleidingen kun je bijna gratis online en examen kost vaak max enkele honderden euro’s. Studiekosten zijn verder vaak van belasting aftrekbaar.