Philips Hue wil met het gebruik van ‘slimme’ lampen het leven van mensen aangenamer, gezonder en veiliger maken. De producten binnen deze tak draaien in de Google Cloud. Waarom is voor Google gekozen en hoe kijkt Philips Lighting aan tegen het partnership? Dat vragen we George Yianni, hoofd technologie Philips Hue, tijdens Google’s cloud-evenement Google Cloud Next ’17 in San Francisco.
Hue is begonnen als startup binnen Philips Lighting. In 2012 brachten zij het eerste product op de markt: een lamp verbonden aan internet. Gebruikers kunnen deze besturen via smartphone-apps. Om dit te faciliteren, zocht technisch hoofd Yianni een back-end-platform dat de apps veilig laat communiceren met het verlichtingssysteem.
‘We wisten op dat moment nog niet hoe succesvol de introductie van ons product zou zijn. Moesten we rekenen op tienduizend gebruikers of misschien wel een miljoen? Vanwege deze onzekerheid was de mogelijkheid tot snel en makkelijk schalen bij groei een vereiste. Bovendien konden te hoge infrastructuurkosten ons de nek omdraaien. Daarom kozen we voor een cloudoplossing. Op dat moment was Google’s App Engine de beste optie. In samenwerking met de Amsterdamse dienstverlener Q42 is de backend op Google Cloud Platform (GCP) gebouwd.’
‘Langzamerhand hebben we naast App Engine ook andere producten in gebruik genomen’, vervolgt hij. ‘Neem bijvoorbeeld containers. Deze stellen ons in staat om kleinere services en functionaliteiten op een flexibele manier te ontwikkelen en te introduceren. Bovendien bieden deze een lagere latency. Dit is handig voor de snelle communicatie tussen de gebruiker en de lamp.
Inmiddels gebruikt Hue diverse cloud services van GCP, zoals StackDriver, Apigee en BigQuery.
Snel innoveren
‘Met GCP kunnen we snel diensten introduceren en eenvoudig schalen. Bovendien beheert Google de infrastructuur. Dit betekent dat onze ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op productinnovatie’, laat Yianni weten.
Dat zijn dan ook een paar van de belangrijkste redenen dat de Philips-tak nog steeds gebruik van Google Cloud. ‘Google wil dat klanten zich richten op de productontwikkeling. De operationele taken, zoals de infrastructuur, zien wij als tijdverspilling. Deze zijn dan ook bij Google belegd en hun cloud-team ondersteunt ons hierin. Dat is dan een tweede reden dat we na vijf jaar nog steeds gebruikmaken van het Google Cloud Platform.’
Ook is Yianni te spreken over het tempo waarin Google met nieuwe innovaties komt. ‘Wij worden altijd door Google uitgedaagd om hun nieuwste technologieën te gebruiken. We bepalen of zo’n nieuw product of feature waarde kan toevoegen aan onze dienstverlening of kan bijdragen aan een beter product. Als dat het geval is, gaan we er snel mee aan de slag. Op deze manier blijven we voorlopen op onze concurrentie.’
Philips Hue
Philips Hue maakt levens via verlichting aangenamer, gezonder en veiliger. Mensen hoeven nooit thuis te komen in een donker huis en kunnen de verlichting per ruimte aanpassen en/of personaliseren (aangenamer). Daarnaast heeft het type licht invloed op je stemming (gezondheid) en kunnen bewoners het laten lijken of er iemand thuis is (veiligheid).