De meeste onderbrekingen van datacenter-diensten ontstaan door hardwarestoringen, software-upgrades, cyberaanvallen en menselijke fouten. Stroomstoringen vallen ook in deze categorie. Deze groeien in aantal nu de klimaatverandering zware en onvoorspelbare weersomstandigheden met zich meebrengt. De allergrootste bedrijven hebben met calamiteiten te maken gekregen.
Neem de storing in het datacenter van Vodafone in Leeds als gevolg van de zware overstromingen begin 2016. Of de grote stroomstoring in en rondom Amsterdam begin dit jaar. De storing duurde maar een paar uur, maar de gevolgen waren de hele dag zichtbaar: dichte scholen, treinuitval en supermarkten die niet bevoorraad werden.
De meeste bedrijven zijn inmiddels bekend met de noodzaak van disaster recovery (DR). Maar wat als er nu een manier was om acceptabele serviceniveaus te garanderen én noodsituaties te voorkomen?
It resiliency, oftewel veerkrachtige it, begint in opmars te raken. Deze term heeft betrekking op het vermogen om de beschikbaarheid van applicaties en data te waarborgen. Het stelt organisaties in staat om zich voor te bereiden op onderbrekingen van hun bedrijfskritische ict-processen als gevolg van rampen. Stroomstoringen kunnen minuten tot soms wel een etmaal duren en de complete ict-infrastructuur van bedrijven platleggen. Dit kost tijd en geld en is schadelijk voor de bedrijfsreputatie. Het is de trieste realiteit dat DR uitgroeit tot een vast onderdeel van de dagelijkse activiteiten van bedrijven. Zo meldt een Gartner-onderzoek uit 2015 dat 72 procent van alle organisaties zich gedwongen zag om een DR-plan in werking te zetten. Het analistenbureau schat dat er in 2019 maar liefst 3,4 miljard dollar zal omgaan in de markt voor DR-as-a-service (DRaaS). Maar wat als it resiliency-bedrijven uit hun benarde situatie zijn te bevrijden?
Dat is mogelijk wanneer bedrijven in staat zijn om zo snel op een onderbreking te reageren dat eindgebruikers en klanten het niet eens doorhebben dat er een storing is opgetreden. It resiliency vertegenwoordigt in feite een proactieve aanpak van bedrijfscontinuïteit en DR. Bedrijven die dit omarmen, richten zich niet op de mogelijkheid van herstel na storingen, maar op het waarborgen van voortdurende beschikbaarheid. Automatisering en vereenvoudiging van replicatie- en herstelprocedures dragen bij aan de benodigde veerkracht en zorgen ervoor dat bedrijven de beschikbaarheid van hun applicaties en data op elk gewenst moment kunnen testen.
Vereenvoudiging
Door het vereenvoudigen van uw ict-architectuur vermindert u het risico op storingen. Een oplossing die alle bedrijfskritische data en applicaties omspant maakt een einde aan de zakelijke en technologische risico’s. Door replicatie op basis van hypervisors in te zetten voor het beschermen van data, kunt u het bedrijfscontinuïteitsproces stroomlijnen, de opslagkosten terugdringen en van meer gemoedsrust genieten.
Automatisering
Een goed gedocumenteerd failover-proces is onontbeerlijk voor succesvolle DR, maar een geautomatiseerd proces is ideaal voor it resilience. Handmatige failover-processen gaan gepaard met diverse stappen, en tijdens elke stap zijn er fouten te maken. Als u een failover-procedure voor een productieomgeving moet uitvoeren, is er sprake van een crisissituatie, hetgeen de kans op paniek en menselijke fouten vergroot. Geautomatiseerde failover zorgt voor consistentie en herhaalbaarheid. Automatisering maakt een einde aan de kans op fouten en zorgt voor snel, naadloos en voorspelbaar herstel.
Herstel met vertrouwen
De overstap naar veerkrachtige ict maakt uw data mobiel en flexibel, en niets draagt meer bij aan deze kwaliteiten bij dan de cloud. Hybride clouds helpen organisaties om hun OPEX te verlagen, hun flexibiliteit de vergroten en hun time-to-market te verkorten. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om te beschikken over een oplossing die voortdurende beschikbaarheid biedt. Een dergelijke proactieve herstelaanpak biedt bedrijven vertrouwen in hun vermogen om elke storing te weerstaan.
Een storing als gevolg van een natuurramp, stroomstoring of andere oorzaak kan bedrijven voor onaangename verrassingen doen staan. Door met vertrouwen verandering te omarmen en de focus te richten op veerkrachtige ict in plaats van DR blijven organisatie beter beschermd tegen downtime.
Niet in alle gevallen is een geautomatiseerde failover een oplossing en kan zelfs nadelig zijn. Een handmatige failover mits goed getraind en beschreven is vaak een betere optie. Uiteraard zijn failover testen en regelmatige updates van de runboeken noodzakelijk. Tijdens de failover test worden niet alleen de mensen in de techniek getraind maar ook de gebruikers zo is men beter voorbereid op een eventuele calamiteit.
Hans de Waal
Business Continuity Manager
T-Systems.
Hallo Hans,
Correct, een geautomatiseerde failover is niet altijd ideaal en vaak zelfs nadelig omdat “uitwijk” veelal een business keuze is. Mijn artikel formuleert het wellicht niet duidelijk genoeg, maar het initiëren van een failover is bij onze oplossing (Zerto Virtual Replication) wel degelijk een handmatige actie. We hebben letterlijk een grote rode knop in de GUI waarmee men het uitwijkproces kan starten. De daaropvolgende acties (het automation & orchestration stuk) zijn vervolgens wel geautomatiseerd, wat de RTO zeer ten goede komt, maar wat er ook voor zorgt dat de van te voren door de business bedachte IT uitwijk processen op een juiste manier uitgevoerd worden. Omdat we ook nog eens een RPO van seconden kunnen realiseren blijft de business impact beperkt.
Het niet geautomatiseerd of wel geautomatiseerd starten van een uitwijk is sterk afhankelijk van de aanwezige applicaties en infrastructuur. Ik heb meerdere malen uitwijkscenario’s uitgevoerd. Mits alle stappen goed zijn beschreven en regelmatig zijn uitgetest, is een uitwijk uitvoeren niet zo moeilijk. En als je Time IT gebruikt, ben je altijd via een innovatief dashboard op de hoogte met de voortgang ongeacht waar je bent en daardoor in control voor je business.
Rode knoppen, training, time it dashboards, rto, rpo, ttm, capex, opex. Ze zullen er wel verstand van hebben.
Die DR is een lucratieve markt waar we allemaal van mee kunnen snoepen 🙂