De laptop is toe aan vernieuwing, om weer aan aantrekkelijkheid te winnen. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De pc heeft het moeilijk, maar dat betreft dan vooral de traditionele desktop-pc (in towervorm en als desktopdoos). De laptop is tegenwoordig voor veel gebruikers de default wat pc en werk betreft. De voorspelde dood van de pc, inclusief de laptop, door de tablet is er niet van gekomen. De verkoop van tablets vertoont niet meer de groeicurve van enkele jaren terug. Toch menen sommigen dat de laptop nu toch aan zijn einde komt, maar dan door de smartphone.
Lang niet iedereen is het met die prognose eens. De laptop heeft gewoon een nieuwe verbetering of innovatie nodig. Zoals eerst dun en licht, design, high-res beeldschermen en SSD’s elk geleidelijk aan de norm zijn geworden. Is het gestelde heengaan van de laptop een 1 april-grap, of een misser zoals ooit de voorspelling voor dual-screen laptops, die zo’n drie à vier jaar terug dominant zouden zijn? De laptop blijft gewoon in gebruik en wacht simpelweg op een nieuwe innovatie. Zoals usb-C? Of touchschermen alom? Of modulair en dockbaar design? Wat vind jij?
Ik denk dat niet zozeer de laptop aan vernieuwing toe is. Net zo min dat de desktop toe is aan vernieuwing.
Natuurlijk: meer geheugen, snellere processoren, SSD schijven etc. zijn prettig en in veel gevallen noodzakelijk, maar de laptop an sich verandert daar niet mee.
Waar naar moet worden gekeken is de business cases die gelden voor het gebruik van de middelen. Soms is een desktop geschikter dan een laptop, soms een laptop geschikter dan een desktop. Soms is een tablet geschikter dan een laptop, soms omgekeerd.
Het probleem is niet het gereedschap, het probleem is vaker dat de gebruikers niet weten welk gereedschap beter is voor het werk en misschien nog vaker krijgt de gebruiker een gereedschap opgedrongen door een onwetende, onbekwame of misleide manager.
De laptop heeft nog steeds onderscheidende voordelen ten opzicht van een tablet of smartphone, als je er tenminste meer mee wilt doen dan wat mailen of browsen, of anders gezegd: halen van informatie, eenvoudige bewerkingen, en organiseren van werk.
Het verschil zit dan deels in de ingebouwde invoer met een toetsenbord en touchpad/muis – dat is op een tablet of smartphone nog toe te voegen – maar vooral in het gemak waarmee je tussen applicaties kunt wisselen en gegevens tussen applicaties kunt copy-pasten door gewoon meer applicaties tegelijk en naast elkaar op je scherm actief te hebben. Op een smartphone schermpje lijkt me dat bijna ondoenlijk, maar ook op een tablet wil dat maar geen volwaardig gemeengoed worden.
Het ‘probleem’ is dus wel het gereedschap – de verschillen in bruikbaarheid en daarmee in de mogelijkheden voor applicaties zijn nog groot.
Dan is er ook nog het operating system. Dit is bijzonder weinig vernieuwend. Wat je ook gebruikt.
Eigenlijk is het concept van invoer, via keyboard en muis , uitvoer het scherm en de hardware met cpu, memory, opslag en io niet veranderd sinds de eerste computers. Of het nu een laptop is of een telefoon.
@Arie:
Probeer een beetje bij te blijven! Telefoons hebben nooit muisbesturing gehad, en sinds bijna 10 jaar hebben telefoons geen fysieke toetsenborden meer. Google, Apple en Microsoft (en straks mogelijk Samsung ook) hebben daarnaast de mogelijkheid om gesproken opdrachten te verwerken. Dat is niet perfect, maar werkt wel steeds beter.
@Allen:
Telefoons van nu hebben meer opslagcapaciteit dan computers van 15 jaar geleden en meer rekenkracht dan computers van 5 jaar geleden. Het zal niet meer zo lang duren dat alles wat je op een computer doet op een telefoon mogelijk is. Je moet ‘m dan alleen (virtueel) inpluggen op een dock, zodat je een groot scherm en een volwaardig toetsenbord hebt als je typisch bureauwerk uit moet voeren.
Een andere mogelijkheid is dat alles in de cloud staat, en je na je op een computer te hebben geïdentificeerd, je daar meteen over al je applicaties en gegevens kunt beschikken.