Waar enige tijd terug “alles naar de Cloud moest”, wordt de Cloud nu een van de mogelijke landingsplatformen voor de verschillende applicaties. Ook wordt het steeds duidelijker dat er niet zoiets bestaat als een “One Size Fits All”. Maar wat is dan een goede aanpak?
Veel klanten gebruiken al verschillende standaardoplossingen; denk bijvoorbeeld aan email en een samenwerkingsomgeving zoals sharepoint. Hier voor is Office 365 inmiddels een volledig geaccepteerd platform. Veel klanten maken hier gebruik van en profiteren van de voordelen: gebruikers kunnen altijd bij hun mail en documenten en informatie kan gemakkelijk gedeeld worden. Vanuit de IT is vrijwel alles geregeld en er is geen gedoe meer met backups of nieuwe opslagruimte. Natuurlijk moeten een aantal zaken geregeld worden (gebruikersbeheer en uitbreiding van de firewall), maar hier kunnen steeds meer partijen goed bij helpen.
De voordelen van SAAS-diensten
Als de standaardoplossingen op orde zijn, wat wordt dan de volgende stap? Hiervoor adviseer ik om te inventariseren welke diensten als SaaS-dienst afgenomen worden met hetzelfde gemak als met Office 365 doen. Een goed voorbeeld is het afnemen van een CRM-oplossing via SalesForce, maar er zijn ook marktspecifieke oplossingen beschikbaar. Zo kan een volledige WEBwinkel als SaaS-dienst worden afgenomen. Het grote voordeel van SaaS-diensten is dat je zelf met de applicatiedienst werkt en dat je je verder alleen bezig hoeft te houden met de interne integratie van de dienst.
PAAS
Als je echt efficiënt wilt werken in de Cloud, kun je ook gebruik maken van de PaaS-diensten die beschikbaar zijn. Als je naar Microsoft Azure kijkt, zijn dat er heel veel. De applicaties roepen simpelweg de verschillende services aan zoals Database, Applicatie services, Netwerk functies, Storage diensten, Authenticatie, IoT functies, Container services, Media services, etc., en de IT’ers hoeven zich alleen te richten op de applicaties zelf. Daarnaast heeft het “pay per use” model als belangrijk voordeel dat je alleen betaalt voor wat je afneemt: gebruik je weinig, dan betaal je weinig. Ook hier kunnen diverse partijen helpen om geschikte applicaties om te zetten naar dit model. Dit is een goede manier om optimaal gebruik te maken van de Cloud!
IAAS
Het gebruik van IAAS raad ik eigenlijk af voor andere diensten die klanten in de Cloud willen draaien. IAAS lijkt namelijk gemakkelijk, maar in de praktijk is dit voor de meeste bedrijven duur en ingewikkeld. Het heeft weinig toegevoegde waarde om zomaar een VM in de Cloud te zetten, als je die VM 365 dagen, 24 uur per dag aan laat staan. De kosten lopen dan aardig op! Vaak ben je voor IaaS beter af in je eigen datacenter of bij een gespecialiseerde partner. Een van de uitzonderingen die ik zou willen noemen, is een IAAS-oplossing voor IoT (Internet of Things)-omgevingen. Hiervoor kan het zijn dat je een explosie aan data krijgt en dan helpt de schaalbaarheid van een cloud model. Tevens zien we bij enkele klanten dat er makkelijker een 24×7 service verlening kan worden geïmplementeerd zonder dat er meer mensen in de IT organisatie nodig zijn. Daarvoor is IAAS wél een goede optie.
En voor wat er niet de cloud in kan…
Dan zijn er nog diverse applicatie-omgevingen die om de een of andere reden (nog) niet naar de Cloud kunnen, of waarvoor klanten zelf “on premise” een IAAS-omgeving “ willen bouwen. Hierbij kan HPE helpen met een aantal oplossingen die perfect aansluiten op het gebruik van de Cloud.
- HPE Composable Infrastructuur technologie – hardware met een Software Defined aanpak. Deze hardware is programmeerbaar zodat het perfect aansluit op de behoefte van de applicaties. Als het landschap verandert, dan verandert de hardware mee. Dit is het perfecte platform voor organisaties met een divers applicatielandschap.
- HPE HyperConverged Infrastructuur – een geïntegreerde oplossing van Compute, Storage en Netwerk om snel en eenvoudig VM’s aan te maken en te beheren. Dankzij de unieke userinterface kunnen ook minder IT-onderlegde medewerkers hiermee omgaan. Het is een schaalbaar model van kleine bouwblokken, waardoor het altijd perfect past bij applicaties in gevirtualiseerde omgevingen.
- HPE Azure Stack en Pack oplossingen – het ideale platform voor wie in de toekomst naar MS Azure over wil stappen, maar er nu nog niet helemaal klaar voor is. Deze oplossingen zijn volledig in lijn met de Azure Cloud gedachte en bieden eigenlijk een vorm van “Azure onsite”.
Met behulp van deze laatste componenten maar je de Hybride IT aanpak compleet.
Mijn advies: maak gebruik van die diensten en componenten die het beste bij het applicatielandschap passen en kies de juiste partner om te helpen bij het opzetten van een realistisch en pragmatisch plan voor Hybride IT.
Clemens Esser
Chief Technologist
Manager Solutions & Technology