Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken (EZ) nemen ruim twintig organisaties, waaronder ABN Amro, netbeheerder Enexis en de TU Delft, deel aan de Nationale Blockchain Coalitie. De partijen gaan zich in eerste instantie richten op identiteitsvraagstukken. Het samenwerkingsverband, dat vanaf 30 maart in werking treedt, komt voort uit de Digitale Agenda van het kabinet om de digitalisering van onze economie te versnellen.
De coalitie komt uit de koker van het door het ministerie van EZ ingestelde Team ICT dat onder de naam ‘Dutch digital delta’ bekendstaat. De kick-off van de blockchainsamenwerking is op donderdag 30 maart bij het ministerie van EZ in Den Haag. Centraal staat de overhandiging van de Actieagenda namens de partners van de Nationale Blockchain Coalitie door René Penning de Vries van het Team ICT aan minister Kamp (EZ). De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke, energie- en financiële sector alsook kennisinstellingen en overheden.
Identiteitsvraagstukken
De eerste concrete stap die de coalitiepartners gaan zetten, is het opstarten van een project gericht op identiteitsvraagstukken, vertelt programmamanager Ad Kroft. ‘Doel is om sterkere identiteiten te creëren voor personen, zodat herhaaldelijke verificatie niet nodig is. Dit is één van de randvoorwaarden om blockchain goed te laten functioneren. Bij goed resultaat, kan deze technologie toegepast worden in veel verschillende sectoren.’
Uiteindelijk willen de partijen zich ook richten op Internet of Things-toepassingen binnen blockchain.
‘Je kunt dan denken aan de agrofoodsector, waarbij supermarktketens de herkomst van alle producten willen weten. Dit kan door middel van een certificaat of door middel van het laseren van een product. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een druif of een appel gedurende het hele (logistieke) proces traceerbaar is. Bovendien kunnen ook juridische specificaties worden toegevoegd. Als een partij bijvoorbeeld vanuit Singapore naar Nederland wordt vervoerd en onderweg gekaapt wordt door piraten, kunnen we aan het product kenmerken toevoegen die aangeven onder welke juridische regels de partij op een bepaald moment in het traject valt’.
De programmamanager benadrukt dat het project een kwestie van jaren is en dat er veel onderzoek nodig is om een en ander te realiseren, maar dat ‘de eerste stap is gezet’.
Juridische programmeurs
Kroft verwacht dat de coalitiepartners zich in de toekomst ook bezighouden met de juridische aspecten van blockchain. ‘Een belangrijke toepassing van blockchain is het smart contract, waarbij op basis van algoritmes een contract wordt samengesteld. Als er iets wordt uitgevoerd of in het contract staat wat toch niet de bedoeling blijkt te zijn, is het natuurlijk de vraag wie hiervoor aansprakelijk is, net zoals bij een zelfrijdende auto.’
De programmamanager stelt daarnaast dat er volop vraag is naar zogenaamde legal coders, juristen die ook kunnen programmeren.
Aansluiten bij coalitie
Kroft stelt dat andere partijen zich bij de coalitie aan kunnen sluiten. ‘Dit is echter niet vrijblijvend. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat de kennis en resultaten openbaar zijn en dat ze ook een bijdrage moeten leveren aan de coördinatiekosten. Daarnaast moeten ze eigen experts ter beschikking willen stellen. De samenwerking moet namelijk gekenmerkt worden door ‘heterogeniteit in proximiteit’; met experts uit verschillende sectoren tot een gezamenlijk doel komen.’
Dutch digital delta
Dutch digital delta is een publiek-privaat platform dat wetenschappers, bedrijfsleven en overheid met elkaar verbindt om ict-innovaties te realiseren en daarmee de economische groei in Nederland te bevorderen en internationale investeerders aan te trekken.