Slimme omroepsystemen, binnenshuis papier recyclen, parkeren met sensortechnologie, augmented reality (ar) op de golfbaan en straatverlichting die zich aanpast aan de weggebruiker. Een greep uit het enorme aanbod in de zeventien hallen van ict-vakbeurs CeBIT 2017 in Hannover.
Epson
Primeur op de beurs is een papierrecyclemachine van Epson. Het apparaat verwerkt bedrukt papier tot nieuw te gebruiken printpapier. Epson heeft een gepatenteerde droogmethode ontwikkeld dat het oude papier verpulvert tot vezels, de inkt eruit onttrekt en tot nieuwe vellen papier perst. Volgens de leverancier komt er nauwelijks water aan te pas. In 2018 moet het apparaat apparaat op de Europese markt komen.
T-Systems
T-Systems toont sensortechnologie voor parkeerdiensten. Het gaat om sensoren die in het wegdek zijn verzonken. Zij leveren via een koppeling met een app informatie over de dichtstbijzijnde vrije parkeerplek. NXP is één van de chipleveranciers. T-Systems zet het systeem op in de Duitse havenstad Hamburg. Dat project wordt uit eigen middelen gefinancierd. Daarna wil het bedrijf het systeem op de markt brengen in andere Duitse steden.
Er is een speciaal netwerk ontwikkeld voor de parkeertoepassing. T-Systems noemt dat Narrowband-IoT. Het maakt gebruik van een andere frequentie dan de meeste LoRA-netwerken. Norrowband-IoT-communicatie verloopt via de 900 Mhz-band. Het kan signalen van de sensoren tot tien kilometer afstand verzenden en ontvangen. De infrastructuur is volgens de makers speciaal ontworpen voor sensoren. Halverwege 2017 moeten de eerste sensoren geïnstalleerd worden in Hamburg.
Puttview
Naast multinationals zijn er op de beurs veel startups. De Hamburgse startup Puttview toont een trainingstool voor golfers die het putten willen verbeteren. Ze maken gebruik van augmented reality. Een beamer maakt projecties van de ideale lijn van de bal. Dat gebeurt op een oefen-green. De oplossing bestaat ook uit een applicatie voor de Microsoft Hololens. Daarbij wordt de golfer via de slimme bril ondersteund in het fijnslijpen van zijn putt. Hij ziet door zijn bril in welke lijn hij de bal moet raken. De makers gaan op termijn ook kijken of ze vergelijkbare oplossingen voor andere sporten kunnen maken. Maar eerst proberen ze hun oplossing aan de man te brengen bij golfscholen in Duitsland, Engeland en de VS.
Holoplot
Holoplot is een Berlijnse startup die omroepsystemen ontwikkelt. Het bedrijf draait een aantal proefprojecten bij spoorvervoerder Deutsche Bahn. Het gaat om geluidsystemen waarbij software de geluidsgolven manipuleert. De geluidsbron is zeer nauwkeurig te richten op een bepaald doel. Bij de demonstratie blijkt dat het geluid inderdaad zeer gericht wordt gestuurd. Zo kunnen bijvoorbeeld op hetzelfde perron verschillende berichten worden verzonden. Als in de demo twee aparte berichten gelijktijdig worden afgespeeld, zijn ze op amper vijf meter afstand van elkaar te onderscheiden. Een groot verschil met de vaak onverstaanbare berichten die de treinreiziger teisteren. Door de manipulatie van de geluidsgolven is de straal van het geluid te richten alsof is het een schijnwerper.
SmartNodes
De Luikse startup SmartNodes maakt slimme toepassingen voor lantaarnpalen. In de mast wordt een sensor gehangen die in verbinding staat met de sensor in aangrenzende lantaarns. Zo is het licht te dimmen als er geen auto’s, fietsers of voetgangers op de weg zijn. Dat bespaart energiekosten. Het moet in stedelijke gebieden bovendien het veiligheidsgevoel vergroten. Oprichter Jean Beka vertelt dat met de data ook informatie te analyseren is, bijvoorbeeld over de snelheid waarmee verkeer langs de palen rijdt of de verkeersdrukte die gemeten wordt.
Computable Journaal IoT
De oplossingen van SmartNodes en T-Systems komen ook aan bod in het Computable Journaal van 24 maart 2017. In dat videoverslag van de beurs komt een aantal IoT-toepassingen voorbij.
De oplossing van Epson komt ook aan bod in het Computable Journaal van 23 maart.