Microsoft hoeft de politie geen geld terug te betalen voor ongebruikte Office-licenties. Dat stelt een Haagse rechter. De politie-organisatie betaalde miljoenen euro's voor ongebruikte licenties en wil dat Microsoft hen compenseert voor een fout in de aanschaf van die licenties. Volgens de rechtbank valt Microsoft niets te verwijten. De fout is gemaakt door gebrekkige controle binnen de politie-organisatie, stelt de rechter.
De rechter oordeelt dat de vordering van de politie wordt afgewezen. Volgens de rechtbank is geen sprake van onverschuldigde betaling dan wel ongerechtvaardigde verrijking. De rechtbank stelt dat de politie een grote professionele wederpartij is, waarbij het besteltraject van de licenties naar buiten kennelijk over verschillende ‘schijven’ liep. ‘Elke opgave werd dus door verschillende functionarissen binnen de politie gezien voordat deze werd gedaan’, staat in de samenvatting van het vonnis.
Niet voor het eerst
Eerder eiste de politie bijna 3 miljoen euro terug voor ongebruikte Office-licenties. Volgens haar is er sprake van een administratieve fout. Microsoft zou willens en wetens het bedrag voor die ongebruikte software geïncasseerd hebben.
In een eerder geval in 2005 stortte Microsoft wel geld terug. Toen kreeg de politie na een administratieve fout 765.00 euro retour. De rechter stelt dat Microsoft niet opnieuw coulant hoeft te zijn. Zeker omdat er nog via e-mail door Microsoft is gecheckt of het aantal bestelde licenties klopte. Op die mail is nooit een reactie gekomen. De politie wijdt dat aan organisatorische problemen door de herstructurering van de landelijke politie-organisatie.
Dat is meteen een zeer goede reden om meteen over te stappen op open office. Scheelt de belastingbetaler miljoenen en die kunnen beter anders ingezet worden.
meer blauw op straat b.v.!
Waarschijnlijk is bij de politie deze order gecontroleerd door dezelfde comptabele die de uitbetalingen deed aan de politie-ondernemingsraad. Als ze bij de politie echt zakelijk waren geweest hadden ze de overtollige licenties onderhands kunnen verkopen. Had het nog wat opgeleverd. Wat een sukkels bij de politie. En daar moeten wij dan ons vertrouwen in stellen
Van die licenties is vast op een of andere manier nog wel gebruik te maken binnen de overheid en Microsoft zal daar zeker ook welwillend aan meewerken.
Weer 3 miljoen gemeenschapsgeld verkwanseld.
“De rechter stelt dat Microsoft niet opnieuw coulant hoeft te zijn. Zeker omdat er nog via e-mail (in 2008) door Microsoft is gecheckt of het aantal bestelde licenties klopte. Op die mail is nooit een reactie gekomen.” Wat had MS in dit geval nog meer moeten doen?
De politie gaat dan ook niet in hoger beroep tegen de uitspraak. De politie zegt “Wij hebben niets aan te merken op het vonnis van de rechtbank”.
Laat de overheid de “overtollige” licenties maar intern distribueren.zoals Rob Koelmans voorstelt. Dat doen overheden wel vaker en is goedkoper dan zinloos procederen.
@Petra, het zou eerder een reden zijn om een aantal verantwoordelijken per direct de laan uit te sturen. Als er meerdere schijven de order hebben nagekeken, en niemand stelt er vragen over, dan is er echt iets mis aan de inkoop kant bij de Politie.
Overstappen naar OpenOffice, LibreOffice of dergelijk is makkelijk gezegd, maar vaak erg moeilijk uit te voeren. Veel andere software werkt samen met Office. Je aangifte bijvoorbeeld, wordt door middel van Word-macro’s op papier gezet vanuit het aangiftesysteem. En zo ook zijn er veelvuldige Excel-macro’s en dergelijke in gebruik. Die belemmeren de overstap naar een ander packet dat deze macro’s niet (kan) ondersteunen (want dat is VBA, en dus Microsoft copyright). En de leveranciers van andere software dwingen om iets anders dan Word/Excel-macro’s te gebruiken, daarvoor is de NL politie te klein….
@Erwin, je vergeet dat de overheid en gesubsidieerde instellingen verplicht zijn te werken met OpenStandaarden.
Een vendor-lock-in is onwenselijk en soms zelfs verboden.
Dat er (nog) geen boetes tegenover staan wil niet zeggen dat ze zich er niet aan hoeven te houden.
In het jaarverslag zijn overheden zelfs verplicht om uit te leggen waarom het onmogelijk was, om niet aan de OpenStandaarden te voldoen.
En dan moeten ze uitleggen, waarom het technisch niet mogelijk is.
Hierbij is gebrek aan tijd, gebrek aan geld en gebrek aan kennis geen geldig excuus.
@Ron, je maakt de discussie over open standaarden nog gekker dan ie al is. Het gaat hier over een suite van applicaties. Mag de overheid ook geen applicaties meer gebruiken?
De discussie is helemaal niet gek, het is zelfs wet!
Natuurlijk mag een overheid applicaties gebruiken, maar alles dat het pand verlaat, moet in een openstandaard zijn.
Alleen wanneer de totale uitgave kleiner is dan € 50.000, of wanneer de software ouder is dan de publicatie is de Staatscourant van 8 november 2008, is een excuus mogelijk.
Zie http://www.noraonline.nl/wiki/Lijst_Open_Standaarden_voor_Pas_Toe_of_Leg_Uit
En https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2008-837.html
Dat is bij Office ook het geval.