Duitsland en Japan willen de internationale politiek aansporen om snel tot internationale regels over innovatie en ict te komen. De Japanse premier Shinzo Abe stelt in een verklaring van beide landen voor om afspraken te maken over nieuwe definities van machines en robots. Ook connectiviteit en ict in het onderwijs komen aan bod. Dat zei hij tijdens de openingstoespraak van ict-beurs CeBIT 2017 in Hannover. Japan is dit jaar partnerland.
De voorgestelde Hannover Verklaring moet een blauwdruk zijn voor afspraken in de G20 – de Groep van 20 (de negentien grootste economieën ter wereld plus de Europese Unie). De G20 vindt later dit jaar in Duitsland plaats.
Vertegenwoordigers van Duitsland en Japan praten deze week verder over details van de verklaring. Premier Abe lichtte op de openingsavond van de CeBIT de drie hoofdpunten toe. Het eerste punt is het maken van een nieuwe definitie van machines. Volgens Abe wordt de maakindustrie niet langer bepaald door machines, maar draait zij om ict-applicaties en nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie en robotisering.
Society 5.0
Het tweede punt dat de Japanse premier aanstipte is verbondenheid. Om maximaal te profiteren van de voordelen van ict moeten burgers, bedrijven en overheden altijd kunnen rekenen op betrouwbare ict-infrastructuren. Overheden moeten een rol spelen om die infrastructuren te garanderen, waardoor nieuwe ontwikkelingen zoals internet of things (IoT) sneller zijn te omarmen, benadrukte hij.
Als derde punt wees Abe op het belang van ict in het onderwijs. De huidige ict-ontwikkelingen moeten een plaats krijgen in de lesstof. Volgens Abe staat de wereld aan het begin van een nieuwe fase: het ontstaan van de Society 5.0. Dat is een samenleving waarin ict niet alleen een rol speelt als productiviteitssector maar vooral bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid en vergrijzing.
Wereldwijde ICT-agenda
Bondskanselier Angela Merkel zei tijdens haar openingstoespraak dat ze openstaat voor de plannen van Japan. Ze wilde de genoemde punten tijdens de G20-top in Hamburg agenderen. Ook organiseert Duitsland een bijeenkomst voor alle ministers van de G20 die zich bezighouden met digitalisering. Doel is het opstellen van een wereldwijde ict-agenda, in navolging van de Europese Unie.
Merkel constateert wel dat overheden, waaronder in Duitsland, meer tempo moeten maken met de digitalisering van hun eigen processen, zoals de inrichting van burgerportalen en het regelen van bijvoorbeeld elektronische handtekeningen. De overheid moet zelf het goede voorbeeld geven om burgers en bedrijven mee te kunnen nemen in het verhaal over de digitalisering van de samenleving, merkt Merkel op.