De tijd van het handmatig en lokaal back-ups maken is voorbij. Met Back-up as a Service (BaaS) heb je altijd en overal toegang tot een online backup van je data. NetApp brengt de dienst naar Nederland, samen met vijf lokale partners.
Data is steeds vaker het hart van een organisatie. En het verlies ervan is een heuse ICT-nachtmerrie. Toch zorgt slechts 36 procent van alle ondernemingen ervoor dat er regelmatig een reservekopie van al zijn data wordt gemaakt, blijkt uit onderzoek van CloudBerry Labs. Van alle ondernemingen vertrouwt daarnaast nog altijd 44 procent op externe opslagmedia, zoals tapes.
‘Die backup, dat is vaak nog een vergeten kindje’, weet Eric Vredeveldt, directeur van IT-dienstverlener Previder. ‘Bij veel organisaties is dat niet goed ingeregeld: men vergeet een backup te maken, of vergeet de tape op een andere locatie te bewaren. In de meeste gevallen gaat het goed. Maar als er toch eens wat mis gaat, als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, dan ben je als organisatie het haasje.’
Vredeveldt is er zeker van: Back-up as a Service (BaaS) kan klanten een hoop zorgen uit handen nemen. Dat stelt hij tijdens het rondetafelgesprek Data driven business opportunities van NetApp. Daar kwamen begin maart vijf Nederlandse IT-dienstverleners samen om te discussiëren over de voordelen van BaaS, dat in diezelfde maand door NetApp als dienst in Nederland werd uitgerold. De vijf aan het rondetafelgesprek deelnemende partijen – Axians, Damecon, KPN, Proact en het eerder genoemde Previder – zijn officieel partner bij de uitrol en mogen de dienst derhalve aanbieden.
‘Back-uppen is altijd een fail-safe: pas als er iets misgaat heb je het nodig’, weet Ties Beekhuis van Proact. ‘Maar bij veel organisaties wordt er niet dagelijks naar gekeken. Ze willen het wel graag zelf en automatisch doen, maar kunnen de technologie niet betalen. Je ziet het derhalve voor je ogen versloffen. Daarom zie je organisaties vaak denken: laten we alles bij een specialist leggen.’
Alle rompslomp uit handen
‘Bij veel van onze klanten zien we dat ze heus wel backups maken’, voegt Axians-CTO Erik Lenten toe. ‘Maar als je ze dan vraagt hoe vaak ze die data van hun locatie naar een andere locatie brengen voor het geval er brand is, dan krijg je over het algemeen niet zulke goede antwoorden terug. Met BaaS kun je je backups op een hele eenvoudige en laagdrempelige manier goed regelen. Zonder al te hoge kosten.’
Met behulp van BaaS halen organisaties geavanceerde opslagtechnologie in huis, zonder dat ze hoeven te investeren in extra hardware. De service provider neemt daarbij alle rompslomp van het maken van reservekopieën uit handen en treedt ook op als supportafdeling. Reservekopieën worden in de cloud bewaard. ‘Zo heb je direct een backup buiten de deur’, aldus Rob Christ, commercial director bij NetApp-partner Damecon. ‘Door delen van je backup naar de cloud te brengen en te standaardiseren profiteer je van de kennis van professionals.’
Alle data waarvan via BaaS een reservekopie wordt gemaakt, wordt versleuteld en blijft opgeslagen in datacenters binnen de Nederlandse landsgrenzen en is altijd direct beschikbaar. Ook als het gaat om oude data. ‘Hoe langer je bezig bent als organisatie, hoe meer data je verzamelt’, weet Sven Schoenaerts, managing director van NetApp. ‘Die data verandert op een gegeven moment wel van temperatuur. Actuele data is ‘hot data’, maar naarmate de leeftijd van gegevens toeneemt worden ze steeds minder gebruikt en koelen ze af. Maar die data moet je wel backuppen.’
De business van morgen
De data van vandaag is volgens Schoenaerts in veel gevallen de business van morgen. Daarom is het belangrijk dat ook oudere data direct beschikbaar is in een backup. Die directe beschikbaarheid brengt nog een ander voordeel met zich mee, weet Rob Christ van Damecon. ‘Je creëert als het ware een leefbare kopie. Vooral voor iedereen die aan de slag wil met big data is dat onmisbaar. Als je big data wil gebruiken, moet die data ook leesbaar zijn. Dan heb je niets aan een tape.’
Mobiliteit is nog zo’n voordeel van BaaS, weet NetApp-managing director Schoenaerts. Waar het voor organisaties vaak lastig is om data van de ene cloud naar de andere te verplaatsen omdat verschillende providers andere dataformats gebruiken, creëert NetApp een gemeenschappelijke softwarelayer die met alle cloudomgevingen samen werkt. Schoenaerts: ‘Zo kan de klant beslissen: vandaag wil ik gebruik maken van cloudprovider A, en morgen van B.’
Met BaaS stapt de organisatie dus over zijn eigen cloud heen, weet Alphons Evers, director business market data and applications bij KPN. ‘Juist omdat dit programma van NetApp dat volledig ondersteunt zijn wij hier heel enthousiast op ingestapt.’ ‘Data fabric’ wordt die visie van NetApp genoemd. Schoenaerts vult aan: ‘De klant wil met zijn data terecht kunnen op de plek die voor hem op dat moment het interessants is. En de klant, die is koning.’
NetApp BaaS
Wij hebben Online Backup van A tot Z op veiligheid getest. Op deze manier kunnen wij partners en aanbiedingen punt voor punt controleren. Alleen de besten slagen voor de test.
De normen voor een constante kwaliteit van de dienstverlening en de privacy krijgen bij ons de hoogste prioriteit. Onze partnerautorisatie functioneert als keurmerk waarop u kunt vertrouwen.
Gebruik de nieuwste technologie zonder zelf te hoeven investeren. U betaalt alleen wat u nodig hebt en wilt hebben – zonder verborgen extra’s.
Meer informatie over NetApp BaaS vind je hier.
Hoewel dit een mooie ontwikkeling is, zijn back-ups via tape op een offsite locatie nog steeds de meest veilige en goedkoopste optie. Het is pas echt hackerproof als de data offline is.
Bij BackupNed is de data binnen drie uur op locatie. Het vervoer van de tapes wordt volledig ontzorgd, zodat je hier ook geen omkijken naar hebt.
Nogmaals het is een mooie ontwikkeling, maar er zijn andere opties die veiliger en goedkoper zijn.
@Dirk,
Achterhaalde inzichten. Kom op zeg via Tape serieus? Dat werkt voor een individueel systeem misschien nog wel maar wat denk je van je RPO en tearing / wearing als je echt een disaster hebt van meerdere systemen of meerdere klanten met meerdere systemen? Diskruimte is zo goedkoop tegenwoordig, dat verbleekt in vergelijk met het in stand houden van ouderwetse typesystemen. Kijk naar Amazon, die gebruiken S3 Object Storage voor backup en archivering voor 1,25ct/GB en dat blijft performen als je veel systemen zou moeten restoren. Als je alleen al naar de durability kijkt “Designed for 99.999999999% durability and 99.9% availability of objects over a given year” Dat ga je never zelf voor elkaar krijgen. Object storage is het ideale platform om traditionele backups te vervangen. In de buckets / namespaces zit al versie management ingebouwd maar ook retentie policy voor archivering is standaard aanwezig. Tav security is het niet anders dan je eigen standaard IT CI’s. Het is een uitbreiding op je eigen IT infra door bv Amazon Direct Connect waardoor het geïsoleerd blijft (private/hybrid cloud) in je eigen infra en dus de beveiliging net zo goed is als de rest van je eigen infra. Nah… sorry ik ga niet met je mee. De technologie heeft niet stil gestaan na 1995 en das maar goed ook 😉
Een back-up op tape is zeker niet de oplossing. Een back-up op ponskaarten, welke een EMP overleven, dat is echt helemaal de oplossing!
@VICTOIRE22 @FRANK HEIKENS ,
Bedankt voor je inzichten, en de voorzet. Laten nu juist organisaties zoals Amazone en Google het grootste gedeelte van hun Cold-storage op tape laten landen. Verder is het combineren van diverse technologieën zoals S3-Cloud, Private Cloud , Flash(Analytics) Object en tape Storage trending. Niet alleen in de almaar groeiende big data-omgevingen binnen broadcast en media (4K en 8K) maar zeker ook binnen healthcare (groeiende patiëntendata) en research en machine learning, retail (volgen van klantbewegingen) en CCTV (security en video).
Onmogelijk om deze data op primary storage te laten staan. Mijn technology-partners verkopen dagelijks solutions op basis van deze nieuwe “Active Archive”-technologie. Alle vendoren zijn er mee bezig en zoeken/vinden samenwerkingen. Deze trend zal voorlopig niet stoppen. Er is een behoorlijke groei in de verkoop van Tape-media te zien. Binnenkort wordt de generatie LTO8 gelanceerd die 16 TB native en 32 TB gecomprimeerd opslaat, deze houdt de cloud betaalbaar. Dus zonder tape, geen cloud waar deze ook staat.
Belachelijk idee ook dat tapetechnologie sinds 1995 stil gestaan zou hebben, maar ja, voor sommige mensen is ict echt inderdaad ‘commodity’ geworden. Stroom komt uit het stopcontact, schoon water komt uit de kraan, dat wordt allemaal door de kaboutertjes gedaan.
@technicus: dus de Efteling is een datacenter tegenwoordig? Immers, daar lopen heel wat kaboutertjes rond 🙂
Een aantal ondervraagden noemt brand als incident. “Maar als er toch eens wat mis gaat, als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, dan ben je als organisatie het haasje.'” Brand is een serieuze calamiteit waarbij je veel meer schade kunt en zal hebben dan verlies van data. Voor opslag van tapes zijn er verschillende opties, onder andere de opslag van tapes op dezelfde locatie in een brandwerende kluis. Het probleem is echter niet zozeer het backuppen van data. Het is een combinatie van data lifecyclemanagement, de opslag architectuur en de backup strategie. In de praktijk zal je zien dat heel veel data (misschien wel 80%) die wordt voorzien van een backup al meer dan 6 of 12 maanden niet meer is geraadpleegd. Zorg dus eerst dat je een archiverings srategie hebt, waarbij data volgens wet en regelgeving wordt opgeslagen, dus financiële gegevens 7 jaar, medische gevevens 15 jaar, etc….
Concentreer je vervolgens op het backuppen van actuele data en dat doe je bij voorkeur met een eigen encryptie mechanisme, voor je het laat encrypten door een BAAS aanbieder. Bij een calamiteit bij de dienstverlener zal data encrypt beschikbaar komen en is daardoor nog steeds niet bruikbaar.
Het gebruik van tapes is niet verkeert, maar tapes verouderen en de technologie rond tapes staat niet stil…backup in een cloud omgeving daarom goed als je gegevens snel beschikbaar wil hebben. Een data archief kan je mooi opbouwen in de cloud waarbij je zelfs data kan vernietigen op basis van lifecyclemanagement. Zou hou je de kosten beheersbaar.