Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) zet in op continu bijleren om werkloze ict’ers aan de slag te krijgen én om ‘moeilijke’ ict-vacatures in te kunnen vervullen. Onder meer Microsoft, Centric, Defensie en KPN werken mee aan het plan.
Spilpunt van het initiatief voor ‘continous learning’ is de vaak genoemde – en oude – mismatch tussen vraag en aanbod van ict-professionals. De kwaliteiten en kennis die ict’ers hebben en wat ze meekrijgen vanuit het onderwijs zouden niet of niet genoeg stroken met wat ict-werkgevers nodig hebben en willen. De kloof tussen vraag en aanbod wordt soms wijder en lijkt dan weer wat te dichten, maar volgens een recente prognose van het UWV houdt het tekort aan gekwalificeerde ict’ers de komende jaren aan.
Meer dan andere beroepen
De uitkeringsinstantie voor werklozen constateert nu dat bijna de helft van de uitstaande ict-vacatures in Nederland moeilijk vervulbaar is. In 2015 was gemiddeld 23 procent van alle vacatures moeilijk vervulbaar. De ict-arbeidsmarkt heeft het hoogste aandeel ‘moeilijke vacatures’ van alle beroepsgroepen, merkt het UWV op in de vrijgegeven Factsheet Arbeidsmarkt ICT. Moeilijk te vervullen vacatures zijn die voor programmeurs, systeemanalisten, software-engineers, ict-beveiligingspecialisten en infrastructuurarchitecten.
‘De ict heeft een zeer kansrijke arbeidsmarkt. De spanning op de arbeidsmarkt is al jaren lang krap. Weinig beroepsgroepen hebben zo veel openstaande vacatures per kandidaat als de ict. Een krappe arbeidsmarkt betekent dat werkgevers in de ict-vacatures maar moeilijk kunnen vervullen’, schrijft de instantie. Afgelopen jaar is het aantal nieuwe ww-uitkeringen voor ict’ers met twaalf procent gedaald. Desondanks zijn er volgens de Factsheet nog ongeveer 7.600 werkloze ict’ers, geteld naar lopende ww-uitkeringen.
Bijscholen en bijblijven
Het UWV slaat dan ook de handen ineen met Microsoft, voor de tweede maal, om werkloze ict’ers te helpen aan een baan. De presentatie van de Factsheet is gedaan op het samen met Microsoft georganiseerde Continuous Learning-event, waar honderdvijftig werkzoekende ict’ers in contact zijn gebracht met opleiders en potentiële werkgevers.
De daar aanwezige ict-professionals met een uitkering hebben inspiratiesessies en workshops gekregen met de focus op ict-vakgebieden waarnaar veel vraag is. Dit omvat cloudcomputing, waaronder Microsofts Azure-platform, naast bijvoorbeeld business intelligence (BI) en ict-security.
Evenement
Ict-opleider Global Knowledge, arbeidsmarktbemiddelaar Matchcare en werkgevers als Centric, het ministerie van Defensie en KPN gaven afgelopen 10 maart acte de présence op het arbeidsmarktevenement van het UWV en Microsoft. UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins stelde dat de ict-sector profiteert van de herstellende economie en de toegenomen bereidheid van organisaties om te investeren. Dit betekent volgens hem kansen voor werkzoekende ict’ers, maar ‘dat betekent niet dat iedereen gelijk aan het werk kan’. In veel gevallen zal er omscholing nodig zijn, aldus Bruins. Daarnaast is bijblijven van belang, zowel voor werkzoekende ict’ers als ook voor werkende ict’ers.
Toen ik enkele jaren terug mij meldde als werkloze in januari, gaf ik aan een Oracle cursus nodig te hebben a 3000 euro, maar voor dat kalenderjaar was het budget al op…
@Niek, als je echt wil dan hangt het niet op die cursus van 3000 euro. Het merendeel van de trainingen en certificeringen die ik gehaald heb recentelijk zijn het efficiëntst te behalen met gewoon links en rechts wat video trainingen, boeken en examen trainingsmateriaal. Zo heb ik Amazon AWS solution architect / CEH / CISSP en Togaf gehaald. Alles bij elkaar heeft het nog geen 1000 euro gekost.
IMO zegt het al genoeg als je het initiatief bij het UWV legt! Dit kan je met gemak zelf!
Toen ik enkele jaren terug mij meldde als werkloze in januari, gaf ik aan een Oracle-cursus nodig te hebben à 3.000 euro, maar voor dat kalenderjaar was het budget al op.
@victorie22: Voor certificering eist Oracle dat je enkele cursussen bij hen afneemt voor leuke prijzen.
UWV facts sheet, maar dan een “contiuous learning event” met “inspiration sessions” 😛
heerlijk oubollig filmpje, alsof je naar een 70-ger jaren docu kijkt.
Nieuwe wijn voor ouwe zakken ?
Goed gezegd : La maar komme.
Ik belandde vorig jaar in de ww met ruim 30 jaar aan ervaring als ontwikkelaar. Toen 53 jaar. Een bijna afgeronde opleiding tot java-ontwikkelaar. Dan pas je ineens nergens in het profiel.. Van het uwv kreeg ik helemaal niets.
Het tekort wordt door werkgevers zelf in stand gehouden imho.