Computable zoekt het succesvolste ict-project in de Nederlandse grootbedrijf. Dit voor de twaalfde editie van de Computable Awards, waarbij prijzen zijn te winnen door bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Dit jaar vindt de prijsuitreiking plaats op 31 oktober in het Beatrixgebouw in Utrecht. De ict-projecten in het grootbedrijf zijn nog tot en met donderdag 30 maart aan te dragen.
Net als voorgaande jaren reikt Computable awards uit voor ict-projecten in verschillende branches, waaronder de grootzakelijke markt. Om in aanmerking te komen voor deze ict-prijs, moet het project afgelopen jaar op de een of andere manier een belangrijke rol hebben gespeeld in of voor het grootbedrijf. Het kan daarbij gaan om projecten die bijzonder geslaagd, innovatief of omvangrijk zijn geweest.
Voordrachten
In de voordracht moeten de volgende vier punten worden onderbouwd: algemene beschrijving van het project (max. 500 woorden), de complexiteit en/of risico’s in/van het project (max. 200 woorden), de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant (max. 200 woorden) en de originaliteit en/of innovatieve kracht van/in het project (max. 200 woorden). Ict-projecten binnen het grootbedrijf zijn tot en met donderdag 30 maart in te dienen.
De top tien ict-projecten in het grootbedrijf mogen op vrijdag 12 mei voor een projectjury pitchen. Op basis van deze pitches selecteert de jury vijf genomineerden. De presentatieronde wordt georganiseerd in de Arena op de zesde verdieping van het Utrechtse Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, waar ook de redactie van Computable zit. Publiek is welkom en na de presentaties kan iedereen bij de borrel aanschuiven.
Winnaar 2016
In de categorie ‘ICT-project van het jaar in het grootbedrijf’ won vorig jaar het nieuwe track & trace-systeem bij DHL Parcel Benelux van MarkLogic en dat door DIKW werd geïmplementeerd. Het systeem is gebouwd op MarkLogic’s Enterprise NoSQL-databaseplatform en werd door MarkLogic-partner DIKW in slechts tien weken gebouwd, volledig getest en in productie genomen.
Tijdens de testfase en sinds de uitrol heeft DHL Parcel Benelux enorme verbeteringen in response-tijden, zonder performance-verlies, zelfs tijdens piektijden. De gemiddelde reponse-tijd voor klanten die de status van hun pakketbezorging willen bekijken ligt momenteel onder de tweehonderd milliseconden, ruim binnen de DHL Parcel sla. De korte omlooptijd voor het in productie gaan heeft DHL Parcel een veel snellere roi gegeven dan mogelijk zou zijn geweest met een traditionele database.
Awards
In het Computable Awards-traject passeren de beste projecten in de zorg, overheid, onderwijs, het grootbedrijf en het mkb de revue tijdens verschillende presentatiemomenten voor een projectjury. Daarnaast wordt er ook een award uitgereikt in de categorie Digital Innovation of the Year. Hiervoor komen projecten in aanmerking die draaien om een digitale transformatie, maar ook projecten waarin ontwikkelingen als virtual of augmented reality, artificial intelligence, robotica, sensoren en internet of things centraal staan, maken kans op deze prijs. De prijs gaat naar de eindgebruikersorganisatie waar het project is gedraaid. Deze prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt en ging toen naar Philips HealthTech.
Aandragen
Draag nu een ict-project in het grootbedrijf aan en wie weet zien we dat project terug als winnaar van een Computable Award op 31 oktober 2017. De categorie ‘ICT-project van het jaar in het MKB’ staat tot en met 16 maart open voor voordrachten; in de overige projectcategorieën en bij de startups kan er langer voorgedragen worden.