Windows en Macs lenen van elkaar, nu volgt Windows 10 een jaren oud voorbeeld. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Windows 10 krijgt met de aankomende Creators Update een flinke verbouwing. Eén van de opvallende nieuwe functies is de beheeroptie om Win32-applicaties geheel te blokkeren. Deze traditionele pc-programma’s mogen dan niet draaien. Alleen apps uit de vertrouwde omgeving van de app store zijn toegestaan.
Klinkt bekend? Dat kan: Mac OS heeft dit al sinds Mountain Lion, wat OS X versie 10.8 is wat in juli 2012 is uitgekomen. Goed, Apple is voor zijn computer-OS een jaartje eerder overgegaan dan Microsoft op het model van een app store. En daarbij heeft de Mac veel minder applicaties (en dus legacy) dan Windows om rekening mee te houden. Toch is Microsoft wat laat met het (na)volgen van deze Apple-functionaliteit. Maar beter laat dan nooit, en beter goed gejat dan slecht bedacht? Wat vind jij?
Apple-grondlegger Steve Jobs heeft ooit al zijn gedachten geuit over vooruitgang en imitatie:
Je kan het zien als goed gekopieerde functionaliteit, maar ook zien als een slecht voorbeeld slecht volgen.
@Jaap: wat is hier slecht aan?
Ik ken de Windows 10 implementatie niet, maar de macOS implementatie is perfect. Je kunt kiezen tussen deze instellingen (die gewoon te wijzigen zijn):
– alleen applicaties uit de Mac App Store: Apple heeft alles daarin gecontroleerd, en is daarmee 99,9% veilig;
– alleen gesigneerde applicaties van bekende ontwikkelaars: ontwikkelaars, waaronder bv Microsoft, willen hun goede naam niet verliezen, en is dus ook zeer veilig;
– alle applicaties zijn toegestaan: jij, als bezitter / gebruiker van de computer, bent 100% zelf verantwoordelijk voor de veiligheid.
Je kunt Gatekeeper (zo heet dit) overigens op “alleen Mac App Store” zetten, en er alleen van afwijken als je het nodig hebt. Zo installeer je nooit per ongeluk een ongesigneerd programma, dus ook niet iets wat als trojan meekomt of malware die je krijgt als je in een phishing val bent getrapt.
Ik zie het als een voordeel dat Microsoft ook zoiets als Gatekeeper heeft. Daar worden computers alleen maar veiliger van!
Nonsens, wanneer je een beetje komplexer programma hebt, gebruikt dat verschillende komponenten, als er 1 door ms afgekeurd wordt kun je je applikatie niet meer draaien.
Windows is groot geworden juist omdat het een relatief open platform is, apple is dat niet en dus klein (bij zakelijke gebruikers). Bij verlies van klanten wordt dat vanzelf teruggedraaid.
@Jan
Nonsens in het kwadraat, het draaien van niet-Apple-goedgekeurde programma’s wordt ontmoedigd, niet onmogelijk!
Er zijn veel ontwikkelaars die niet kunnen leven met de beperkingen van de Mac App Store (oa MS). Die maken gewoon programma’s voor de Mac, en die kunnen gesigneerd zijn, waardoor Apple ze als betrouwbaar aanmerkt. Die programma’s download je doorgaans direct van de ontwikkelaar, niet via de App Store.
Als MS het voorbeeld van Apple geheel gekopieerd heeft, dan wordt er niks onmogelijk gemaakt. Er staat letterlijk in de tekst van deze discussie:
“Eén van de opvallende nieuwe functies is de beheeroptie om Win32-applicaties geheel te blokkeren.”
Er staat “optie”, geen “beperking”.
Overigens vind ik het een goede optie, Win32 vindt zijn oorsprong in het 16-bits tijdperk, waar het destijds een optie was…
@Frank
dat is een beetje wereldvreemd. Ik kom noch veel 32bits Programma’s tegen als branche-oplossingen die je niet zo maar even kunt uitschakelen.
Wat bedoel je met w32 was destijds een optie?
In de ontwikkeling van cpu – bus – periferie zijn we van 8 naar 16 naar 32 naar 64 bitstruktuur gegaan, 128 komt ook, een kwestie van tijd. De honger naar meer adresseerbaar geheugen en “bredere” bustrukturen houdt niet op, er wordt steeds meer steeds sneller verwerkt.
Dat backwards-compatibiliteit nodig is bewijst de onuitroeibaarheid van Windows XP dat toch grotendeels 32-bit is, de 64-bit variant was nooit een succes. Zelfs in 7, 8, 10 zit een virtuele omgeving om nog 16 en 32-bits applikaties te draaien.
@Jan
Windows 3.1 tot en met Windows ME (dus inclusief Windows 95 en 98) waren 16 bits. Windows NT was 32 bits. Met een (eerst optionele en later standaard meegeleverde) Win32 bibliotheek kon je onder 16 bits Windows 32 bits programma’s draaien.
De huidige 32 bits programma’s zijn nog op die antieke bibliotheek gebaseerd. Tijd voor iets nieuws!
Vanaf het allereerste begin van Windows 7 zijn alle CPU’s al 64 bits. Toch is een 64 bits versie van 7, 8 of zelfs 10 niet standaard; sterker, eigenlijk is het absurd dat er 32 bits versies van gemaakt zijn! Een goed 64 bits OS kan namelijk best 32 bits programma’s draaien.
Dat veel mensen zo dom zijn om Windows XP te blijven gebruiken, wil niet zeggen dat het goed is. En standaard daarmee compatibel blijven dus ook niet!
Als je nu nog programma’s uit de begintijd van XP draait, dan moet je eens gaan praten met je softwareleverancier.
En als je echt een hele goede reden hebt om oude OS-en en/of oude programma’s te draaien, dan heb je altijd nog de mogelijkheid deze in een VM te draaien.
@Frank. De van Apple overgenomen “beheeroptie” is meer gebaseerd op het verdienmodel van Apple, dan op een betere beheersbaarheid. Apple en MS willen via hun App Store / Windows Store geld verdienen aan producten van derden.
Ook hoeft een nieuwe Win 10 app niet beter of ergonomisch praktischer te zijn dan een (recente) win32 applicatie (eventueel in een x64 versie). Windows 10 draait nu veelal op hardware die met Windows 7, 8 of 8.1 zijn geleverd (of soms nog ouder) waar men ook applicaties voor gekocht heeft. Ook kan met tevreden zijn met F/OSS applicaties gebaseerd op win32.
De vraag is, wat heeft de gebruiker nodig en is dit goed te beheren.
@Jaap
Natuurlijk wil Apple meer controle over het hele platform. Apple staat al 20 jaar bekend als de leverancier van virusvrije systemen, en ze doen er veel aan om dat zo te houden. Met de huidige bedreigingen (phishing) is het screenen van software belangrijk. Alleen zo kan de reputatie overeind blijven.
En natuurlijk wil Apple verdienen via de Mac App Store! Ze vangen 30% op alle verkopen (10% op abonnementen), wat percentages zijn die richting de marges van vroeger gaan bij verkopen in fysieke winkels.
De Mac App Store kost softwaremakers 30%, maar het brengt hun software ook naar klanten die ze anders nooit hadden bereikt. Is de softwaremaker groot genoeg, of is de software duur genoeg, dan kunnen ze buiten de winkel van Apple om verkopen.
Het mooie van het Apple model is dat het voor iedereen duidelijk is wat hun verdienmodel is: ze verdienen (goed) op de verkoop van hardware en software. Ze hoeven niet, zoals Google, door al jouw privégegevens heen te spitten om met die gegevens geld te verdienen.
Ik kan me zo voorstellen dat MS wel iets ziet in dit model, en dat na wil maken. Dat maakt de weg vrij voor veel voordelen:
* snellere migratie naar x64
* ondersteuning voor Win16 weg
* ondersteuning voor Win32 afbouwen
* promotie voor MS Visual Studio
* gesigneerde applicaties = minder problemen
* inkomsten via app store
* …
Apple is me vaak iets te snel met innovaties, maar Microsoft mag wel eens iets sneller gaan. Vertel me eens wat het nut is om bv Word 6.0 in Windows 10 te kunnen draaien. Ik zou het niet weten! Ze moeten stoppen met het oneindig ondersteunen van alle oude troep. En als het dan echt nodig is dat je antieke software moet kunnen draaien, dan doe je dat in een virtuele omgeving, met een oudere Windows versie.
Klinkt leuk, maar als je gaat kijken hoeveel zakelijke software nog uitsluitend in een 32-bits variant beschikbaar is, simpelweg omdat de leverancier geen 64-Bits compiler wil aanschaffen, of de kosten voor het herprogrammeren naar 64-bits niet wil dragen, dan piep je wel anders. Daarnaast, het limiteren van software die op een (zakelijke) pc kan draaien kan al sinds Windows 2000, met de befaamde Group Policies. Daar kan je al sinds het begin in aangeven welke programma’s op een pc gedraaid mogen worden..
Het probleem is ook echt niet of software 32-of 64 bits is, maar hoe hou ik mijn omgeving zo veilig en schoon mogelijk. Dat kan al op heel veel manieren.
@Frank.
Dat oude applicaties een keer zullen (moeten) worden vervangen, dat is duidelijk. Het is ook jammer als de kracht van moderne hardware niet optimaal benut wordt. Maar veel klassieke applicaties, met een goede ergonomie, zijn ook in een 64-bits uitvoering verkrijgbaar. Waarom moet de distributie in een app store keurslijf gestopt worden? Zo’n bijna-monopolie is meestal een bron van heel veel zakelijk geruzie.
Het blijft daarom lastig om via een app store applicaties vrij te houden van virussen, spyware, bloatware, adware, enz. Apple en vooral Google hebben op dat punt niet zo’n geweldige reputatie. Waarom zou het bij MS opeens beter gaan?
Betrouwbare bedrijven hebben geen app store van een derde partij nodig.