Je wilt als ict’er graag manager worden. Maar hoe realiseer je dit? Welke stappen neem je en over welke capaciteiten moet je beschikken? En: hoe weet je of leidinggeven wel iets voor je is? Computable vraagt het haar experts.
Wijnand Lens is oprichter en eigenaar van Dolgoz. Vanuit zijn bedrijf geeft hij training en is hij actief op het gebied van project-, verander- en interim-management. Als eerste moet je volgens hem weten wat je sterke punten zijn en hoe je die inzet om een goede manager te worden. ‘Manager zijn kan iedereen. Maar een goede manager heeft vaardigheden die noodzakelijk zijn om zich staande te houden in een leidinggevende rol. Daarnaast is het zo dat de manager zich aan moet passen aan het team en bedrijf. Het helpt als je al een poosje werkt bij het bedrijf, dan weet je ongeveer wat er nodig is om er als manager werkzaam te zijn.’
Joeri Broeze, fieldmanager bij Centric, vult Lens aan. ‘Als je de stap naar management wilt maken, moet je je afvragen of de rol je wel zal bevallen. Ben je echt intrinsiek gemotiveerd om de stap naar management te maken? Dan zal je voor een groot deel de inhoud los moeten laten en je focussen op het ondersteunen van anderen. Het succes van anderen wordt je doel en bepaalt grotendeels jouw eigen succes.’
Ambities
Lens: ‘Als je meent dat je goed zou functioneren op een managementpositie, dan moet je zeker nagaan wat het bedrijf vindt dat je minstens moet kunnen. En het is belangrijk dat de juiste personen weten dat je de ambitie hebt. Ga het gesprek aan met je leidinggevende, HR, mogelijke sponsors en geef duidelijk aan dat je een managementpositie ambieert. Zij zullen je in elk geval feedback geven over je functioneren, over je sterke en zwakke punten. Uiteraard is het verstandig om ook te laten zien dat je een sterk persoon bent door in samenwerkingsopdrachten op een natuurlijke manier de leiding te nemen.’
Judith van de Vorle, senior business analist bij Devoteam, merkt hierbij op dat je er rekening mee moet houden dat anderen zich bedreigd kunnen voelen door jouw ambities.
Hoe bewijs je dat je geschikt bent voor die managementfunctie? Van de Vorle: ‘Als je weet welke taken bij de functie horen, kun je wellicht vaststellen dat je enkele van die taken al in je huidige functie uitvoert. Bespreek dit dan ook met je manager. Zorg ook dat je binnen de organisatie in het juiste netwerk zit. Je kan nog zo goed zijn in je werk, en die functie echt verdienen, als je beste vrienden bent met de vijand van de beslisser, ben je kansloos.’
Mark Karsch, eigenaar van MK Digital, wijst op twee manieren om naar een managementfunctie op te schuiven. ‘Het kan op een natuurlijke wijze (je groeit in de rol omdat je bepaalde vaardigheden hebt) of je solliciteert ernaar. Bij een interne sollicitatie moet je opletten. Doe eerst goed je huiswerk om uit te vinden of je voldoende support hebt van de managers die bepalen wie er op de plek terechtkomt. Vaak kun je door een vrijblijvend praatje bij het koffiezetapparaat al uitvinden of je een kans maakt of niet.’
Capaciteiten
Lens: ‘Wat je vooral niet moet doen, is op een dwingende manier ‘de macht grijpen’. Als manager moet je natuurlijk leiderschap hebben en tonen. Daarnaast is het vermogen om beleid en strategie uit te kunnen leggen op een manier dat de teamleden het snappen, er voordeel inzien en het omarmen een cruciale eigenschap. In sommige teams is het noodzakelijk dat je expert bent op het vakgebied; dit zorgt voor respect vanuit het team en geeft je op dat vlak overwicht. Ten slotte moet je als manager niet alleen betrokken zijn, maar je moet ook besluiten kunnen nemen en in sommige gevallen zelfs hard kunnen zijn naar medewerkers.’
Ook Broeze geeft aan dat er mindere kanten kleven aan de management-rol. ‘Je moet ook minder leuke beslissingen nemen en deze uitdragen. Daarbij bevind je je vaak tussen de verschillende lagen in de organisatie, met de daarbij komende belangentegenstellingen. Andere capaciteiten die een manager moet hebben zijn: teamspeler, empathisch vermogen, doelgerichtheid, verbinden en uitstekende communicatieve vaardigheden. Maar bovenal moet je integer zijn: je rug recht houden, waarbij je kunt meebuigen zonder te breken.’
Karsch stelt ten slotte dat het belangrijk is dat je binnen het bedrijf al als adviseur gezien wordt. ‘Hoe vaak komen er collega’s naar je toe voor raad? Welke rol heb jij als adviseur of beïnvloeder binnen een bedrijf?’ Dit maakt de stap naar een managementfunctie volgens hem een natuurlijk proces.
Managementcursussen
Lens is geen fan van managementcursussen. ‘Zelf heb ik niet zo veel op met dit soort cursussen. Je moet leiding geven vanuit je eigen natuurlijke capaciteiten. Als je hart zegt dat je een goede manager zou kunnen zijn, dan is dat meestal ook zo. Als je portemonnee zegt dat je manager moet worden, dan is dat meestal de verkeerde drijfveer.’ Broeze wijst op een persoonlijkheidsprofiel dat je inzicht geef in je drijfveren en voorkeursgedrag. Zo’n profiel stelt je waardesysteem vast, waardoor je volgens hem goed kunt bepalen welke functie bij je past.
Inhoud
Paul Baan van Incentro benadrukt dat de ict’er nooit zijn inhoudelijke achtergrond moet verloochenen. ‘Als je door wil groeien, ga je meer verantwoordelijkheid dragen. Gezien je achtergrond als it’er zal die verantwoordelijkheid altijd een it-component hebben. Als je qua inhoud te ver verwijderd raakt van de collega’s met wie je het moet doen, of het onderwerp waar je voor staat, dan kun je nooit een leider worden, hooguit een manager. En iedere it’er kent voorbeelden van managers die geen flauw idee hebben van wat er om ze heen inhoudelijk gebeurt. En iedere it’er weet ook precies wat ‘ie daar van vindt. Leiders, díe hebben we nodig!’, besluit hij.
De vraag die ik mis is waarom je manager zou willen worden. Je hebt immers ooit een technische opleiding gekozen, geen managementsopleiding.
Helaas is het nog steeds zo dat je als project- of lijn-manager beter verdiend dan de meeste techneuten, waardoor veel goede techneuten er voor kiezen deze richting op te gaan.
De resultaten die ik in al die jaren heb gezien zijn heel wisselend: sommigen kwamen als manager echt tot bloei, en in combinatie met de technische bagage die ze hadden wisten ze teams heel goed te leiden.
Maar nog vaker heb ik techneuten gepromoveerd worden tot “het eerste niveau van incompetentie”. Naast dat deze mensen soms diep ongelukkig werden, hebben sommigen ook heel veel kapot gemaakt in goed lopende afdelingen.
Mijn take-away na een cursus project management (al weer 15 jaar geleden): ik wil geen (project-)manager worden. Na al die jaren nog steeds geen spijt van!
Deels eens met PA VA KE.
Om nu dogmatisch te blijven hangen in een beroep, omdat je ooit een bepaalde studierichting hebt gekozen, is voor mij niet zaligmakend. Zeker in een tijd waarbij zowel de politiek als het bedrijfsleven met de mond belijden dat ze het goed vinden als mensen voor een tweede carrière(switch) kiezen, zou dat voor mij geen beletsel zijn.
De enige reden die ik helaas zie bij mensen die vanuit een vak (en dus niet alleen ict) naar management willen doorstromen zou het salaris zijn. Als dat de enige reden is voor een carrièreswitch kan ik je op een briefje geven dat je niet gelukkig wordt.
Een tweede verandering die ik zie (en zeker binnen de groep hoogopgeleiden) is het fenomeen zelf sturende teams. Het idee van de hiërarchische organisatievorm is snel aan het verdwijnen. De vraag rijst wat wordt er bedoeld met management? Een groep mensen aansturen op inhoudelijk en/of hr vlak (traditioneel) of een leidinggevende die beslissingsbevoegdheid heeft in het primaire proces van de organisatie. Die laatste zou ik nog als een leidinggevend beleidsmedewerker kunnen beschouwen en dat moet je dan willen, vanuit de inhoud en zeker vanuit het “spel” dat je moet gaan spelen. Als je dat niet leuk vindt, raad ik een ieder aan lekker projectmanager of vakinhoudelijk bezig te blijven en die paar centen minder voor lief te nemen.
Een beetje goed lopend Agile team kan inderdaad prima zelfsturend verder en samen met de product owner(s) door een deur.
In mijn beleving is menig manager ook meer een stoorzender die je van het echte werk afhoudt dan iemand die zorgt dat alles op rolletjes loopt. Om nog maar te zwijgen van die gevallen die denken dat zij jouw werk beter kunnen doen ondanks dat ze geen technische opleiding hebben.