De Chinese telecomgrootheid ZTE heeft een schikking van 1,2 miljard dollar getroffen met de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf verkocht de afgelopen jaren in de Verenigde Staten gemaakte producten aan Iran. Dat mocht niet vanwege de Amerikaanse sancties tegen Iran.
Gedurende zes jaar exporteerde ZTE de producten naar klanten in Iran. Het bedrijf bekent schuld met de schikking. Die bestaat uit een boete van 892.360.064 dollar en een aanvullende straf van driehonderd miljoen dollar. Die straf kan worden kwijtgescholden indien ZTE zich de komende zeven jaar houdt aan compliance- en auditing-afspraken die met de Amerikaanse overheid zijn gemaakt.
‘ZTE geeft toe fouten te hebben gemaakt en neemt zijn verantwoordelijkheid’, zegt de in april 2016 aangetrede bestuursvoorzitter Zhao Xianming in een persverklaring. ‘We hebben ons lesje geleerd en willen een modelbedrijf worden op het gebied van compliance en managementsturing.’
Chinese voorspoed
De telecommunicatie- en netwerkdienstverlener ZTE Corporation uit Shenzhen is net als zijn bekendere landgenoot Huawei een voormalig staatsbedrijf dat in zijn nationalistische naamgeving eveneens de Chinese trots uitdraagt. Waar de naam Huawei verwijst naar ‘geweldig resultaat voor China’ staat de naam ZTE voor Zhongxing Telecommunication Equipment; Zhongxing betekent dan vrij vertaald ‘voorspoed voor China’.
ZTE (bijna zeventigduizend medewerkers) is vergelijkbaar met Huawei, maar wel een slag kleiner. Het bedrijf is sinds eind 2008 in Nederland actief en werkt met name nauw samen met KPN, waaraan het bijvoorbeeld modems levert. Ook is het een smartphoneleverancier en biedt het managed services rond telco-netwerken aan.