Ict-dienstverlener CGI gaat een nieuwe versie van Burgernet ontwikkelen en invoeren. Met ongeveer twaalf maanden moet de kern van dat systeem, dat Burgernet 2.0 wordt genoemd, zijn ingevoerd. Het contract met de Nationale Politie heeft een looptijd van zeven tot tien jaar. De contractwaarde is geraamd op 4,5 miljoen euro.
CGI tekent naast de ontwikkeling van het systeem ook voor technisch beheer en onderhoud (drie jaar). Dat gaat in nadat het systeem in de meldkamers is ingevoerd. Daarna wordt de overeenkomst mogelijk met telkens twee jaar verlengd. Op verzoek van de deelnemers wordt Burgernet doorlopend verder ontwikkeld. De partijen verwachten dat de levensduur van Burgernet 2.0 na 7 tot 10 jaar tijd is verstreken.
Anders dan voorganger Burgernet, waarvan de eerste versie in 2009 werd ontwikkeld, moet de nieuwe versie reactief en volledig wederkerig zijn. Het netwerk wordt ingezet om burgers te informeren en te betrekken bij het oplossen van vermissingen en misdrijven. Daarbij gaat het dus niet alleen om het zenden van berichten door de politie, maar ook om reacties van burgers op die oproepen.
Het gaat bijvoorbeeld om integratie in sociale media. Zo moeten foto’s, video’s en tekst gemakkelijker uitgewisseld kunnen worden. Door de ondersteuning van andere communicatiekanalen zoals matrixborden en lichtkranten in de bus en tram moet het bereik verder worden vergroot en wordt de combinatie tussen online en offline opsporing verstrekt. Ook wil Burgernet inzetbaar zijn buiten de landsgrenzen.
Logica
Burgernet heeft op dit moment een landelijke dekking en ruim 1,6 miljoen deelnemers. Maandelijks worden ongeveer 2100 acties uitgezet. Om de aansluiting met de burgers te houden en om aan het groeiend aantal deelnemers en acties te kunnen voldoen, is een nieuw en duurzaam kernsysteem nodig
Het eerste Burgernetsysteem is in 2010 gebouwd en ondersteund door ict-dienstverlener Logica. Dat bedrijf is in 2012 overgenomen door CGI dat een ruime ervaring heeft met de samenwerking met veiligheidsdiensten. In 2013 werd het beheercontract voor Burgernet verlengd.
Burgernet 2.0 of Politiestaat 2.0?
“De contractwaarde is geraamd op € 4,5 miljoen.”
Hoe toevallig! Dat is precies € 500.000 onder de de grens voor een BIT-advies.
Niet alleen hadden we deze doorzichtige truc al voorspeld.
Ook zouden bij de Tweede Kamer nu direct alle alarmbellen af moeten gaan.
Want niet alleen is de standaard-afwijking voor elk willekeurig project +/-10%.
Ook hebben overheidsprojecten doorgaans een veel grotere overschrijding.
Misschien moet de minister tóch maar een toetsingsverzoek doen aan het BIT.
Ondanks – of mischien juist omdát – hij de uitslag persoonlijk hoogstwaarschijnlijk niet zal meemaken.