Er bestaat geen ict-functie die perfect aansluit op een ict-opleiding. Hoe vinden ict-studenten dan de juiste baan? Ik geef vijf tips.
1. Schoolprojecten
Bepalen welke functie het beste is begint niet na het afstuderen, maar al tijdens de studie. De meeste ict-studies bevatten verschillende projecten. Elk project heeft weer een ander raakvlak met het beroepenveld. Hierdoor krijgen studenten de kans om verschillende ‘functies’ uit te proberen. Ga voor jezelf na welke projecten jij het leukste vond en zoek een aansluitende functie.
2. Afstudeeropdracht
Kies een geschikte afstudeerdopdracht op basis van je interesses in de schoolprojecten. Een afstudeeropdracht biedt de mogelijkheid om je netwerk enorm uit te breiden. Misschien biedt het bedrijf zelfs een baan aan na het afstuderen. Je bent namelijk al ingewerkt en je kent je collega’s.
Wil je toch iets anders na je afstudeerstage? Bepaal dan wat voor een persoon je bent. Ben je iemand die graag de touwtjes in handen heeft en leiding wilt geven? Of juist een ontzettend sterke teamspeler? Elke functie typeert namelijk een bepaald persoon.
3. Carrière evenementen
Tegenwoordig zijn er aardig wat carrière-evenementen gespecialiseerd in ict, waar verschillende soorten bedrijven op zoek zijn naar jou. Doe van tevoren even wat research naar interessante bedrijven, zodat je weet met wie je gaat praten. Dit is ook een opstapje naar een mogelijk sollicitatiegesprek.
4. Open sollicitaties
Durf naast het solliciteren op vacatures ook open sollicitaties te sturen. Zorg er in je open sollicitatie voor dat je motivatie voor dat bedrijf duidelijk overkomt. Komt dat omdat zij gespecialiseerd zijn in een bepaalde sector? Of juist omdat zij dezelfde visie hebben als jij? Probeer je open sollicitatie niet naar een algemeen info-adres te sturen, maar zoek een geschikt contactpersoon. Zo heb jij net even dat stapje extra gezet.
Zorg bij een (open) sollicitatie dat je cv up to date en verzorgd is. Jouw cv is namelijk de eerste indruk. Vergeet ook zeker niet je Linkedin- of Facebook-profiel – iedereen zit op social media.
5. Wees voorbereid
Als je uiteindelijk op sollicitatie mag komen, bereid je dan voor op de standaard vragen: waarom moeten wij jou aannemen, waar zie jij jezelf over twee jaar, wat zijn jouw valkuilen? Naast deze vragen zullen er tijdens je sollicitatie ook vragen komen over vaardigheden en kennis. Resultaten en project-ervaringen vanuit je studie kunnen hierbij helpen om aan te geven hoe jij deze vaardigheden en kennis hebt gekregen.
Onthoud dat je sollicitatie al begint wanneer jij het bedrijf binnenloopt, zelfs de receptionist heeft een rol in je sollicitatie.
Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat je erg gewild bent. Kies dus voor een functie en omgeving waar jij je thuis gaat voelen en kan groeien.
Chaniek Peeters, Data Scientist bij Ilionx
Misschien nog wel de belangrijkste: wees realistisch!!!
Een leaseauto, laptop en de laatste iPhone van de zaak is echt niet standaard.
Als schoolverlater denken dat je meteen aan de slag kunt als scrummaster, productowner of architect evenmin.
Dat je op school met een groepje van 4 man een leuke app in elkaar geknutseld hebt, wil ook niet meteen zeggen dat je goed zult gedijen in een multi-cultureel interdisciplinair team binnen een project van 250 medewerkers
Oh ja, en als je gevraagd wordt om een mening, geef dan een goed onderbouwde mening in plaats van wat de halve wereld op de diverse internetfora roeptoetert!
Succes met het vinden van een baan.
Punt 6
Onthoudt dat heel veel bedrijven bij sollicitatie gesprekken hun vuile was niet buiten laten hangen en zich mooier voordoen dan ze zijn. Zoek dus ook naar gegevens van (ex)werknemers die over het bedrijf hun zegje doen. Zorg bijv. ook dat je de mogelijke toekomstige werkplek te zien krijgt. Daaruit kun je nl. behoorlijk veel opmaken. Als je dan bijv. een minder nette omgeving tegenkomt of zelfs kapot meubilair dan weet je eigenlijk al genoeg.
Punt 7
Mocht je voor het geld willen gaan dan heb je überhaupt de verkeerde studie gekozen want dan had je in de financiële sector moeten gaan werken. Als je begint met werken focus je dan op je ontwikkeling. Zoek bedrijven op die talent verder ontwikkeld en daar meer dan gemiddeld aandacht in steken. Niet in woord maar in daad. Daar ben je vervolgens dan ook de rest van je carrière mee bezig want IT betekend constant bijblijven.
Tip.
Ga een dagje meewerken voordat je beslist.
Dan proef je de sfeer veel beter en weet je of je het echt leuk vind.
Als dat dagje meewerken niet mogelijk is weet je al genoeg…