Met zijn nieuwe multiclouddienst richt Nimble Storage zich op klanten die bedrijfskritische systemen ook naar de publieke cloudomgevingen Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure willen brengen. In Nederland is nu nog alleen de bètaversie beschikbaar, maar de Amerikaanse dataopslagleverancier verwacht binnen een paar maanden de dienst Nimble Cloud Volumes officieel te kunnen aanbieden.
Volgens het Amerikaanse bedrijf garandeert Nimble Cloud Volumes beschikbaarheid en datadiensten voor bedrijfstoepassingen zoals die tot nog toe niet bestonden op het gebied van block storage in de cloud. Deze mogelijkheden zijn noodzakelijk om bedrijfskritische applicaties naar de cloud te kunnen migreren: denk hierbij aan systemen voor traditionele transactieprocessen met strenge eisen inzake opslag.
Het zijn vooral nog web- en mobiele applicaties die naar de cloud overgezet zijn. Verkoopmanager Frank Pruijs van Nimble Storage stelt in een telefonisch interview dat bedrijven nu traditionele processen, zoals relatiebeheermanagement, financiële applicaties en productiegegevens, naar de cloud willen overzetten. ‘Maar zij denken eerst na over hun cloudstrategie. Zij zijn bijvoorbeeld huiverig om dit soort bedrijfskritische processen naar de publieke cloud over te hevelen omdat voor een zakelijke omgeving Amazon Web Services en Microsoft Azure toch nog te weinig garanties bieden over de hoogst mogelijke beschikbaarheid.’
99,9999
Pruijs beweert dat de clouddienst Nimble Cloud Volumes een uptime beschikbaarheidsniveau van zes negens (99,9999 procent) kan bieden. Daarnaast is databeveiliging flexibel en kosteneffectief, aangezien klanten enkel betalen voor data die gewijzigd worden en niet voor volledig nieuwe kopieën. Ook kan de it-afdeling ‘zero-copy clones’ aanmaken in de publieke cloud, waardoor test- of ontwikkelingsdoeleinden voor analyses en data-burstings snel kunnen worden toegepast.
Een ander voordeel is dat met de nieuwe multicloud-opslagdienst klanten makkelijker weg kunnen bij Amazon Web Services of Azure, meldt hij. ‘Nu rekenen de publieke cloudaanbieders hoge kosten bij een migratie naar een andere cloudprovider. Data in een cloud stoppen is nu eenmaal makkelijker dan data uit de cloud halen. Bij Nimble Cloud Volumes worden de data via het Nimble-platform beheert en is migratie makkelijk en veel goedkoper.’
Latency
Nimble Storage werkt direct voor cloudleveranciers en hostingaanbieders die zaken doen met de eindgebruikers. Maar de huidige opslagoplossingen van storageleveranciers die zij hun klanten aanbieden zijn in de ogen van Pruijs te beperkt voor publieke cloudomgevingen. ‘Naast de beschikbaarheids- en veiligheidsgarantie biedt Nimble Cloud Volumes bedrijven de vrijheid om voor hun dataopslag te wisselen tussen verschillende publieke cloudomgevingen en hun eigen lokale datacenter – on premise’, aldus de verkoopmanager. Hij wijst er ook op dat zij met behulp van ‘predictive analytics’-functionaliteiten een totaalbeeld krijgen van hun data, verspreid over meerdere clouds, en performanceproblemen snel opsporen en zelfs voorkomen.
Pruijs denkt niet dat banken gelijk voor een publieke cloud à la Amazon of Azure kiezen, maar hij ziet wel kansen liggen bij e-commercebedrijven en het mkb. In Nederland testen momenteel een aantal software as a service (SaaS)-aanbieders de Nimble Cloud Volumes, maar namen kan hij nog niet geven. Het bedrijf richt zijn eigen storage-infrastructuur in vlakbij of in de datacenters van Amazon en Microsoft. ‘Dan is de latency laag. Wij geven namelijk daarop bepaalde garanties af.’
Om een lage en acceptabele latency te kunnen halen zal je over een Microsoft ExpressRoute, NTT MultiCloudConnect of een Amazon Direct Connect moeten beschikken. Dergelijke netwerken zijn over het algemeen niet heel goedkoop. Vraag is of je dat voor een hoog performant storage systeem als Nimble Storage überhaupt wel zou willen. Zelf een 10 GbE ExpressRoute naar een Microsoft datacenter heeft een latency van een aantal milliseconden.
Hoe zou je dan wel de optimale performance uit een Nimble Storage systeem kunnen halen? Zorg ervoor dat je in het zelfde datacenter staat als de cloud aanbieder. NTT Communications heeft op alle locaties waar ze Enterprise Cloud aanbieden ook rack space beschikbaar, samen met de Cloud Interconnect krijg je dat een 10 GbE link de cloud in. Hiermee kan je een extern storage systeem direct koppelen met hun public cloud. Zelfs kunnen dan VM’s in een hybrid cloud of private cloud gebruik maken van de zelfde Nimble Storage controller, ideaal voor een schaalbare cloud waarbij de data op een eigen platform staat.
Groot voordeel van een dergelijke oplossing is dat alle data op je eigen storage systeem blijft staan, en omdat NTT een Japanse cloud aanbieder is valt de data niet onder de patriot act.