Smart homes, slimme apparaten, 'dode apps': Intel Security waarschuwt consumenten voor de beveiligingsrisico's van smartphones die constant verbonden zijn met internet en gekoppelde internet of things (Iot)-apparaten. Volgens de beveiliger weet zes op de tien Nederlanders niet zeker of zijn apparatuur besmet is met malware.
In het McAfee Mobile Threath-rapport dat tijdens het Mobile World Congress (MWC) 2017 in Barcelona is gepresenteerd, wijst de beveiliger onder meer op vierduizend potentieel gevaarlijke apps die onlangs zijn verwijderd van Google Play. Volgens de rapporteurs zijn die ‘dode apps’ nog steeds geïnstalleerd op ruim 500.000 actieve toestellen.
‘De gemiddelde Nederlander besteedt nu 36 procent van zijn tijd thuis online. Maar hoewel we dus steeds meer een ‘connected lifestyle’ leven, heeft zes op de tien Nederlanders geen idee of weet niet helemaal zeker hoe ze kunnen controleren of hun internetapparaten zijn besmet met malware of dat een cybercrimineel toegang heeft gekregen tot hun apparaten’, aldus de beveiligers in het rapport.
Ook stelt het bedrijf dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en er voor moeten zorgen dat nieuwe producten standaard zijn voorzien van de juiste beveiligingsmaatregelen. Het kondigt een nieuwe samenwerking aan om netwerken beter te beveiligen. Het gaat om een samenwerking met de Britse maker van decoders en randapparatuur Humax. Dat bedrijf installeert standaard het McAfee Secure Platform op zijn Quantum T9 routers.
McAfee keert terug
In september 2016 werd bekend dat chipgigant Intel een meerderheidsbelang van 51 procent van de Intel Security-tak verkocht aan investeringsmaatschappij TPG. In Intel’s Securitytak zijn onder andere de oude activiteiten van McAfee ondergebracht. De overige 49 procent van de aandelen blijven in handen van Intel zelf.
Naar verwachting wordt die overname in het tweede kwartaal van 2017 definitief afgerond. TPG meent dat McAfee als op zichzelf staand bedrijf beter in staat is om in te spelen op de snelle veranderingen in de securitymarkt.