Een Europees consortium van vijf ziekenhuizen schrijft een oproep uit aan de technologische industrie om een systeem te bedenken dat de gezondheidstoestand van patiënten draadloos kan monitoren. De EU heeft daarvoor ruim vijf miljoen euro vrijgemaakt.
Nightingale. Zo heet een consortium van vijf Europese ziekenhuizen (waaronder het UZ Leuven en het UMC Utrecht) dat een oproep uitschrijft aan de technologische industrie om een systeem te ontwerpen om zieke mensen in het hospitaal of thuis beter op te volgen.
De groep gebruikt een zogenaamde PCP of Precommercial Procurement van de Europese Gemeenschap om dit mogelijk te maken. Het beschikbare budget dat de EU voor de oplossing heeft vrijgemaakt is 5,3 miljoen euro, waarvan 3,75 miljoen innovatiesubsidies.
Het systeem moet draadloos zijn en bestaan uit een ‘wearable’ die communiceert met analysesoftware. De sensoren mogen de patiënt niet hinderen en mogen zijn herstel uiteraard ook niet bemoeilijken. De analysesoftware moet bijzonder robuust zijn omdat het aantal valse alarmen extreem laag moet liggen. Het systeem moet ook inhaken op het elektronisch patiëntendossier in het ziekenhuis. Daarnaast moet er een manier zijn waardoor patiënten en verzorgers in contact kunnen komen met de dokters en moet het mogelijk zijn om bepaalde data in te geven, zoals bijvoorbeeld pijnscores.
De oplossing waar Nightingale naar op zoek is, moet toelaten om patiënten in hospitalen en thuis beter op te volgen. Heel wat mensen sterven immers nog altijd onnodig omdat vroege tekenen van aftakeling gemist worden. Een van de redenen is dat de vitale functies minder frequent en minder strikt in de gaten worden gehouden wanneer patiënten verhuizen van de intensive care naar de gewone afdelingen of naar huis.
Geïnteresseerde partijen vinden alle informatie op www.nightingale-h2020.eu